Haberler

TBMM Dilekçe Alt Komisyonu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Din İşleri Yüksek Kurulu ?Başkanı Ekrem Keleş, gıda bankacılığı aracılığıyla verilen zekatın vergi indirimi kapsamına alınmasında bir mahzur görmediklerini bildirdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu ?Başkanı Ekrem Keleş, gıda bankacılığı aracılığıyla verilen zekatın vergi indirimi kapsamına alınmasında bir mahzur görmediklerini bildirdi.

TBMM Dilekçe Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, israf ve gıda bankacılığı konularında sunum yaptı.

Satır, açılışta yaptığı konuşmada, 1 Haziran 2016'da Gıda Bankacılığı ile ilgili kurulan alt komisyonun bugüne kadar 5 toplantı gerçekleştirdiğini belirtti.

Bugüne kadar, Gıda Bankacılığı yürüten derneklerin çalışma şekilleri, iyi uygulama örnekleri ve tabi oldukları güncel mevzuatın değerlendirildiğini anlatan Satır, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Avrupa Birliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları'nın sunum yaptığını hatırlattı.

Komisyonun, illerdeki dernekler, vakıflar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile belediyeler nezdinde yürütülen gıda bankacılığı faaliyetlerinin görülmesi için Adana, Erzurum, Hatay, İzmir, Malatya, Manisa, Sakarya ve Samsun'da yerinde inceleme gerçekleştireceğini bildiren Satır, sosyal politikalar konusunda bakanlığı döneminde edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeleri yerelde sahaya yansıtan bir yerel yöneticinin liderliğinde Gaziantep'te yapılan çalışmaların, sosyal yardımların yönetimi bağlamında iyi bir rol model oluşturduğu görüldüğünü vurguladı.

Satır, "Ayrıca, sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen ve geçen yıllar içerisinde yaygınlaşmış olan sosyal yardım faaliyetleri, Türk toplumunun ve özelde Gaziantep halkının yardımlaşma konusundaki duyarlılığını gözler önüne sermiştir. Eskişehir'de sosyal yardımların çağdaş yöntemlerle ve kapsamlı bir şekilde yönetilmesi konusunda, Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının çalışmaları güzel bir örnek olarak gözlemlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

"Gıda bankacılığı aracılığıyla zekat"

Toplantıda bir sunum yapan Din İşleri Yüksek Kurulu ?Başkanı Ekrem Keleş, israfın, İslam dininde kesin bir şekilde yasaklanmış, haram kılınan bir husus olduğunu belirtti.

Meşru ve makul olanın dışına çıkma, itidalden sapma, gereksiz yere para, zaman, emek harcama, savurganlık, tutumsuzluk, aşırıya gitme, ihtiyaçtan fazla harcama gibi alanların israfın çerçevesini çizdiğini ifade eden Keleş, mal ve serveti gereğinden fazla harcamanın israf kapsamında değerlendirildiğini anlattı.

Gıda maddelerin zayi edilmesi, çürütülmesi, ekmek, yemek, sebze ve meyvelerin çöpe atılması, kullanılabilir durumdaki eşyaların atılması, gereksiz elektrik sarfiyatı, suların boşa akıtılmasının israf kapsamında değerlendirildiğini vurgulayan Keleş, gereğinden az harcamak ya da harcanması gerektiği halde harcamamanın da dini literatürde negatif israf gibi değerlendirildiğini kaydetti.

Dünyada her yıl 1 trilyon dolar değerindeki 1.3 milyar ton yiyeceğin israf edildiğini aktaran Keleş, bu gıdaların sadece dörtte birinin dünyada açlık çeken 795 milyon insana yeteceğini bildirdi.

Zengin ükelerdeki gıda israfının 222 milyon ton olduğunu belirten Keleş, "Sadece Avrupa'daki gıda israfı 200 milyon aç insanı doyurmaya yetecek boyutlarda." dedi.

Türkiye'de üretilen ekmeğin yüzde 5.9'unun da israf edildiğini bildiren Keleş, "İsrafın önlenmesiyle ilgili her tedbiri almak hepimizin görevi." diye konuştu.

Zekat uygulamalarının gıda bankacılığına dahil edilerek, zekat vermek isteyen kişilerin gıda bankacılığı uygulaması yapan kuruluşlar üzerinden zekatlarını ilgililere ulaştırılmasını sağlayabileceklerini kaydeden Keleş, zekatın harcama yerleri belli olduğu için zekat yoluyla yapılan yardımların, ayrı kalemde toplanarak, o amaçla harcanmasına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Keleş, zekatın gıda bankacılığına önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, "Kişi buraya ödeme yaptığı zaman, gıda bankası aracılığıyla zekatını ödemiş oluyor. Zekatını verdikten sonra devletin ona yaptığı vergi indirimi, teşvik amacı taşıyor. Eğitim yardımlarına vergi indirimi gibi. Bu hususta bir mahzur görmüyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yavuz Ünal da gıda bankacılığı aracılığıyla yapılan zekatın, vergi muafiyeti kapsamına alınmasının doğru olacağını bildirdi.

Kaynak: AA / Politika
title
Close