TBMM Dilekçe Alt Komisyonu
Aile toplumunu rencide edici yayınlarla gelecek kuşaklara olumsuz örnek olunduğu gerekçesiyle için kurulan Evlilik Programlarının Aile Kurumuna Olumsuz Etkilerinin Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belerlenmesi Alt Komisyonu Başkanı Canan Candemir Çelik, "Evlilik programlarına...
Aile toplumunu rencide edici yayınlarla gelecek kuşaklara olumsuz örnek olunduğu gerekçesiyle için kurulan Evlilik Programlarının Aile Kurumuna Olumsuz Etkilerinin Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belerlenmesi Alt Komisyonu Başkanı Canan Candemir Çelik, "Evlilik programlarına yönelik şikayetler karşısında yayımlanan KHK'da maksat hasıl olmuştur." dedi.
Çelik, komisyonda yaptığı konuşmada, televizyonlarda yayımlanan evlilik programlarıyla ilgili kamuoyunda ciddi rahatsızlığın oluştuğunu, bunun çok sayıda şikayet dilekçesiyle tespit edildiğini söyledi.
Evlilik programlarıyla ilgili denetimin artırılması ve hatta yayından dahi kaldırılmasını içeren dilekçelerin de komisyonda yer aldığına dikkati çeken Çelik, "22 Şubat 2017'de bir komisyon kurulmasına karar verilmişti. Komisyon toplantılarında aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ve alınması gereken önlemler değerlendirildi. RTÜK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu ile yazışmalar yaptık. Adı geçen kurumlar kendilerinden istenen bilgi, belge ve raporu tarafımıza göndermiştir." diye konuştu.
Çelik, komisyon çalışmalarının devam ettiği sırada 690 sayılı KHK'nın yayımlandığını ve KHK'da medya hizmet sağlayıcılarına yönelik bazı düzenlemelerin yer aldığını anımsattı.
KHK'nın ilgili maddesinde radyo ve televizyonların kuruluş amacına ilişkin kanunun ilgili maddelerinde yapılan değişikliklerle bazı düzenlemelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Yapılan değişiklikle yayın ilkelerini ihlal eden programlara uygulanacak cezalar son derece artırılmıştır. Yayın ilkelerini ihlal eden programlara yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde 20'den fazla ihlal olması halinde yayının 5 gün durdurulması, bir yıl içinde ihlalin tekrarı halinde yayının önce 10 gün ve sonrasında da lisansının iptal edileceğine ilişkin düzünlemeler yapılmıştır. KHK düzenlemesi çocuk ve gençlerin televizyon izlediği saatlerde yapılan ve onların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini olumsuz etkileyen tüm yayınlara yönelik genel bir yaptırımı içermektedir."
KHK ile yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde şikayete konu yayınlarla ilgili yeterli yasal düzenlemelerin ve RTÜK'ün denetiminin artırıldığını anlattı.
Cezaların yaptırım gücünün yayın durdurmadan, lisans iptaline kadar uzandığının altını çizen Çetin, "Evlilik programlarına yönelik şikayetler karşısında yayımlanan KHK'da maksat hasıl olmuştur. Bu tür programlara yönelik yaptırım gücü artık kuvvetlidir. Bu sonuçla birlikte komisyon çalışmalarımızı da bitiriyoruz. Yasal düzenlemelerle getirilen yaptırımların caydırıcı gücünün olabildiğince kuvvetli olması, yayın hizmetlerinin ilkelere uygun nitelikte yayın yapmalarına sebep olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.