TBMM'de 2013 Böyle Geçti
Sanıkların tercih ettikleri dilde savunma yapmasına imkan tanıyan kanun tasarısı yasalaştı Kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen yasayla, terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanların, ayrıca "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmaması hükme bağlandı TSK Disiplin Kanunu ile oda hapsi tarihe karıştı, belli ilişik kesme ve disiplin cezalarına karşı yargı yolu açıldı.
Meclis'te 2013 yılında, çözüm sürecine katkı amacıyla ana dilde savunmaya imkan tanıyan ve terör örgütü propagandası yapanların "terör örgütü üyeliği" suçundan cezalandırılmamasını öngören yasal düzenlemeler yapıldı.
TBMM'de Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarının önemli olayları şöyle:
2 Ocak
TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanlığı, Dilekçe Komisyonu'nun talebi üzerine, eski Başbakan Adnan Menderes'in idam kararının iptalinin mümkün olmadığı, ancak yargılamanın yenilenebileceği yönünde görüş bildirdi.
9 Ocak
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne ilişkin esas ve usulleri belirleyen tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.
10 Ocak
TBMM Genel Kurulu milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve gazetecilerin fiili hizmet zammından yararlanmasını öngören, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon kişiyi ilgilendiren tasarıyı kabul etti.
22 Ocak
Haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin ihlalinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
23 Ocak
Anadilde savunma hakkı getiren Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında tartışma yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in, "Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. Türk milleti ile Kürt milliyetini eşit, eşdeğer gördürtemezsiniz. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız" sözleri uzun süre tartışıldı.
CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Güler'in bu sözleri nedeniyle 24 Ocak'ta partisinden istifa etti, 19 Mart'ta AK Parti'ye katıldı.
Sanıkların tercih ettikleri dilde savunma yapmasına imkan tanıyan kanun tasarısı, 24 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
30 Ocak
TSK Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Disiplinsizliğe karşı oda hapsi verilmesini sona erdiren yasayla, YAŞ terfi işlemleriyle kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararına ve kanunlarda belirtilen disiplin cezalarına karşı yargı yolu açıldı.
2-B taşınmazların satış bedelinin, 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden hesaplanmasını öngören kanun teklifi yasalaştı.
5 Şubat
Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
7 Şubat
TBMM Genel Kurulu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı kabul edildi. Teröre fon sağlayan kişinin 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören tasarıda; BM Güvenlik Konseyi'nin malvarlığının dondurulması kararlarının gecikmeden uygulanması düzenlendi.
21 Şubat
Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Yasayla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sağlık tesisi yaptırabilmesi ve bu tesisleri 30 yıla kadar kiralayabilmesine imkan sağlandı. Hastane yerleşkelerinin, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşması öngörüldü.
27 Şubat
TBMM Genel Kurulu'nda, Mera Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı kabul edildi. Yasayla mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılan masrafların, bu alanlarda bozulmaya neden olanlardan tahsil edilmesi düzenlendi.
14 Mart
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla, Ordu büyükşehir oldu.
16 Mart
TBMM Başkanlığı'nın vatandaşların Meclis'i gezmesi amacıyla düzenlediği, "halk günü" uygulaması başladı.
27 Mart
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında 28 Aralık 2011'de düzenlenen hava operasyonu sonucu 34 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya ilişkin hazırlanan Uludere Raporu'nu, oyçokluğu ile kabul etti.
3 Nisan
AK Parti, çözüm sürecine ilişkin TBMM'de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. CHP ve MHP, komisyona üye vermeyeceklerini açıkladı. Komisyon, çalışmalarını AK Parti ve BDP'li milletvekillerinin katılımıyla yürüttü.
11 Nisan
- Kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Terör örgütünün propagandasını yapanlara, bildiri veya açıklamalarını basıp yayınlayanlara ceza verilmesinde, "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme" şartı getirildi. Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanların, ayrıca "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmaması hükme bağlandı.
25 Nisan
- CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e, "Acaba Atatürk bu Cumhuriyet'i kurmasaydı o makamda oturacak mıydınız? Otursaydınız hangi tarikat mensubu kitlenin, bilmem kaçıncı hanımı durumuna düşerdiniz?" sorusu gerginliğe neden oldu. Genç'e kınama cezası verildi.
Genç, 30 Nisan'daki oturumda sözlerini düzeltmek için konuşurken yine tartışma çıktı. Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a, Genç'e yönelik sözlerinden dolayı kınama cezası verildi. Aslan, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu başkanlığı ve üyeliğinden de istifa etti.
- TBMM