Haberler

TBMM Çözüm Süreci Komisyonu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Komisyon Başkanı Bostancı."Terörün direkt mağdurlarıyla görüşme yapmak için çalışma yapıyoruz" Yrd.Doç.Dr.Özcan."Kürt sorununun yüzde 99'u çözüldü.

TBMM Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, terörün direkt mağdurlarıyla görüşme yapmak için çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ı dinledi.

Komisyonun, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında yaptığı toplantıda konuşan Özcan, çözüm sürecinin daha önce Habur ve Oslo'da duvara çarptığını söyledi. Üçüncü kez duvara çarpmaması için, sürecin, PKK'yı bir yana bırakmadan ama PKK ile değil İmralı'dan başlamasını gerektiğini söylediğini aktaran Özcan, daha önce kendisinin Öcalan'a yazdığı mektubun örgütün ve devletin çabasıyla 7 yıl boyunca İmralı'ya gitmesinin engellendiğini savundu. Bu konuyla ilgili kitap yazdığını da aktaran Özcan, "Bu sürecin tehlikesi, PKK içinde çok profesyonelce örgütlendiğini düşündüğüm Kürt milliyetçiliği ile bunun üzerinden iktidara alışmış Türk milliyetçiliğinden geliyor" dedi.

"Türk-Kürt ilişkileri bölünmeye, çatışmaya izin vermemesine rağmen ben hala bölünmekten korkarım" diyen Özcan, Şeyh Sait ve Dersim isyanlarının Kürt ulusal isyanıyla ilgili olmadığını, yerel önderliklerin iktidarını kaybetmemek için Cumhuriyete karşı geliştirilen isyanlar olduğunu söyledi.

İnkar politikasının Şeyh Sait isyanıyla birlikte başladığını belirten Özcan, Kürt sorununun Güney Afrika ya da İrlanda'daki sorunlarla çok az benzerlik taşıdığını kaydetti.

Özcan, "Bir erkek, bir kızla tanışmak için yanına gider ve 'nerelisin?' diye sorar. Kız 'Ispartalıyım' deyince erkek 'Burdurlu değil misin? Ne tesadüf ben de Burdurlu değilim' der. Mandela ve Öcalan'ın arasındaki tek ortaklık Burdurlu olmamalarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte Diyarbakır'da örgüt üyeleri arasında yaptığı alan araştırmasında "bağımsız devlet istiyorum" diyenlerin oranının yüzde 9'da kaldığını, bu oranın halkta daha da düşük olduğunu ifade eden Özcan, "Türkiye'de Kürt sorununun yüzde 99'u çözüldü. Çünkü inkar ve asimilasyon politikaları büyük ölçüde bitti. Çözülmeyen küçük bir kısım var ama 'inkar' denilen büyük bir kısmı çözüldü" diye konuştu.

Özcan, "Kürtlerin ulusal değil etnik hakları olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Süreçte kullanılan üslubun kişileri ve toplumları tahrik etmemesi gerektiğini, bu konunun çok önemli olduğunu vurgulayan Özcan, "Türklerin ve Kürtlerin birlikte yaşaması hedefleniyorsa, politika yapanlar, neden Türk halkının kendileri ile ilgili düşüncelerine önem vermiyorlar" dedi.

-Komisyon cezaevlerine eğilmeli

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Özcan'a "Çözüm sürecinde örgütün, partinin diline dikkat etmesi gerektiğine dair uyarıyı yapıyorsunuz ancak siz de polemikçi ve yaralayıcı bir dil kullanıyorsunuz" eleştirisi getirdi.

Metiner, Özcan'ın, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in bir konuşmasıyla ilgili değerlendirme yapmasını da eleştirerek, "Burada olmayan milletvekili için ironiyle bahsetmeniz de şık olmadı" diye konuştu.

Metiner, süreçte kimsenin taleplerinden vazgeçmediğini sadece aradan silahın çıkarıldığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, komisyonun süreçle ilgili daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini, özellikle cezaevlerinde yaşanan sorunlara eğilmesi gerektiğini ifade etti.

Cezaevlerinde çocuklara yönelik bazı iddiaların gündemde olduğunu anımsatan Baluken, "Biz burada teorik tartışma yürütürken dışarıda süreci akamete uğratacak bir gelişme olursa 'ameliyat iyi geçti ama hasta öldü' durumu olacak" şeklinde konuştu.

Baluken, çatışmanın direkt mağdurları olan şehit yakınları ve dağda ölenlerin ailelerinin de dinlenmesi gerektiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Naci Bostancı, terörün direkt mağdurlarıyla görüşme gerçekleştirmek için çalışma yaptıklarını, bu konuda komisyon üyelerinden isim istediklerini bildirdi.

Bostancı, sorunla ilgili dünyadaki örnekleri de incelemek istediklerini, komisyonun çalışmalarının da Ekim ya da Kasım ayına sarkabileceğini söyledi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, işleyen süreçle birlikte alan temizliği yapacak yasaların ele alınması gerektiğini kaydetti. Kürkçü, komisyonun, cezaevlerinde çocuklara yönelik iddialara dikkat çekmesi gerektiğini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA / Politika
title
Close