TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Ogün Samast yorumu: İnfaz sistemimizle ilgili yeni düzenlemeler lazım
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e iade-i ziyarette bulundu. Ziyaretten sonra açıklamalarda bulunan Özel, Ogün Samast'ın tahliyesine tepki gösterirken; Kurtulmuş ise "İnfaz sistemimizle ilgili belki yeni bir düzenlemeler lazım. Bütün bunlar bizim yargı sistemimiz içerisinde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususlar olduğunu ortaya koyuyor. Bunları kamuoyu vicdanını dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim" dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ogün Samast'ın tahliyesi konusunda "İnfaz sistemimizle ilgili belki yeni bir düzenlemeler lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ondan sonra da maalesef iyi hal dolayısıyla dışarıya çıkarılmış. Bütün bunlar bizim yargı sistemimiz içerisinde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususlar olduğunu ortaya koyuyor. Bunları kamuoyu vicdanını dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim" diye konuştu.
İADE-İ ZİYARETTE BULUNDU
Meclis Başkanı seçildikten sonra kendisini ziyaret eden partilere iade-i ziyarette bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i TBMM'deki makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Özel, görüşmenin son derece samimi bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.
Görüşmenin içeriğinde yeni Anayasa konuşulup konuşulmadığı sorusuna cevap veren Özel, bu konularla ilgili konuşmayı yerel seçimlerden sonraya bıraktıklarını söyledi.
"BU TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE AÇIK BİR MEYDAN OKUMADIR"
Ogün Samast'ın tahliyesine ilişkin soruya da yanıt veren Özel, "Bir el 4 aydaki kanaati değiştirmiş. Bir el 6 ay olacak bir şeyi 4'üncü aya çekerek 2 ay öne çekmiş. Bir el punduna getirmiş katilini serbest bırakmış. Bir el Dink'in katilini korumuş kollamış. Günü gelince de hepimize şu mesajı vermiş; 'Gerekirse bu derin yapı katiline sahip çıkar.' Bu kadar güçlüyüz diyor. Bu Türkiye Cumhuriyetine açık bir meydan okumadır. Bu, 'biz gerekirse katilimize bile sahip çıkarız' demektir" ifadelerini kullandı.
KURTULMUŞ'UN AÇIKLAMALARI
Kurtulmuş da ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle: "Grupları ziyaretlerimiz oldu. HEDEP müsait olmadığı için bugün ziyaret edemedik. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra da ziyaretler devam edecek.
CAN ATALAY KONUSU
Türkiye anayasal hukuk devletidir. Bütün kurumların yetki ve sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede de TBMM milli iradeniz tecelligahı olarak TBMM herhangi bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir.
AYM-YARGITAY KRİZİ
12 eylül darbe anayasasının getirdiği sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında çelişkili içtihat farklılıklarını ortadan kaldıracak şekilde Türkiye'nin yeni bir anayasa çalışmasının da ne kadar zaruri olduğunu gösteren bir bireysel bir örnektir. Hiçbir önyargı içerisinde olmaksızın anayasa çalışmalarında yeni bir düzenleme anayasal değişikliğinin yapılması mümkün olur. Ben bu konuyu bu şekilde değerlendiriyorum.
OGÜN SAMAST'IN TAHLİYESİ
Mahkemenin nihayetinde verdiği bir karar var. Şartlı tahliye ile ilgili daha önce reddedilmiş olan bir durumla karşı karşıyayız. İnfaz sistemimizle ilgili belki yeni bir düzenlemeler lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ondan sonra da maalesef iyi hal dolayısıyla dışarıya çıkarılmış. Bütün bunlar bizim yargı sistemimiz içerisinde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususlar olduğunu ortaya koyuyor. Bunları kamuooyu vicdanını dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim."
NE OLDU?
2007 yılında Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast, dün akşam Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan şartla tahliye edildi. 16 yıl 10 ay sonra Samast'ın tahliye edilmesi gündem yarattı.
OGÜN SAMAST'IN DAVASI
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink'in katili Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyasını ayırarak, İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. Mahkeme, 6008 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hüküm gereği, Samast hakkındaki dava dosyasını çocuk mahkemesine göndermişti.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Temmuz 2011'de Samast'ı, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Olay tarihinde Ogün Samast'ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme heyeti, Samast'ın cezasını üçte bir oranında indirim uygulayarak 21 yıl 6 aya indirmişti. Samast'ı "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 2 yıl hapis ve 900 TL adli para cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına çevirmişti.
GARDİYANLARA SALDIRMIŞTI
Öte yandan Samast, cezaevindeyken hakkında Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.