TBMM Başkanı Çiçek'ten "Yeni Anayasa" Açıklaması
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye'nin gündeminde yeni anayasa yok, gündemde tutmak için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz."
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye'nin gündeminde yeni anayasa yok, gündemde tutmak için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Çünkü toplumun gündeminde yoksa bir kısım işleri götürmekte de zorluk olacaktır, sonra kimse bahane bulmasın. Türkiye'den 14 binden fazla derneğe bizatihi ben yazı yazdım" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, JW Marriott Otel'de, Vakıf 2000 ve Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen "Yeni Anayasa" konulu konferansa katıldı. Eski Başbakan Yardımcısı Hasan Bozer'in panel başkanı olduğu konferansta konuşan Çiçek, gazete manşetlerine ve televizyon programlarına bakıldığında Türkiye'nin gündeminde yeni bir anayasa bulunmadığını dile getirdi.
"Bana kalırsa Türkiye'de yeni bir anayasa sorunu vardır" diyen Çiçek, "Yeni Anayasa değiştiğinde sıfır sorunlu bir Türkiye olmayacak. Bu anayasa sürecine olduğundan fazla anlam yüklemek bize ileride yaşatır. 'Hani anayasa değiştiğinde her şey bitecekti, her şey hallolacaktı' gibi bir beklentiye de toplumu sokmadan yerli yerinde bu konuyu tartışmakta fayda vardır. Yeni bir anayasa sıfır sorunlu bir Türkiye için değildir ama bu anayasadan kaynaklanan sorunları, hiç olmazsa asgariye indirmek bakımından yeni
bir anayasa ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
"YENİ ANAYASA DEĞİŞMELİ DİYE ÇOK CİDDİ İTİRAZLAR VAR"
Türkiye'de 60 yıllık çok partili siyasi hayatın bulunduğunu hatırlatan Çiçek, "Bunun 30 yılında bu Anayasa var. 7 Kasım itibariyle 30. yılı içerisinde 1982 Anayasası" dedi. Çiçek, yeni anayasa yapım sürecine ilişkin itirazların bulunduğunu dile getirerek, bu itirazları ilk gerçekleştirenin ise Türkiye Barolar Birliği bulunduğunu kaydetti. Türkiye Barolar Birliği'nin, bu yöntemle anayasa hazırlamanın doğru ve demokratik olmadığı yönünde itiraz ettiğini anlatan Çiçek, "Bunun yürürlüğe girdiği andan
itibaren de 'yeni Anayasa değişmeli' diye her geçen gün dozu biraz daha artan, meslek kuruluşlarımızdan, siyasi partilerimize varıncaya kadar çok ciddi itirazlar var" diye konuştu.
"Bir ülkede zaman zaman bir kısım sıkıntılar çıkar ama en derini, en kalıcı olanı ya da en yakıcı olanı bir ülkede rejim bunalımı çıkmasıdır" diyen Çiçek, "Bir ülke düşünün ki 30 yıldır yürürlükte kalan bir anayasayı 17 defa, her 13 ayda bir böldüğümüzde, gündeme getirip orasından burasından bir değişiklik ihtiyacını duyuyorsak ortada bir sorun vardır demektir. Bu değişikliklerle Anayasa sorununu çözmüş olsaydık, bugün bu konuyu tartışmayacaktık" ifadelerini kullandı.
"SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE OTURMASI MÜMKÜN OLMAYAN BİR YAPI VAR"
TBMM Başkanı Çiçek, meslek örgütlerinin Meclis Genel Kurulu'ndaki tutanaklarına bakıldığında hepsinin yeni anayasaya vurgu yaptığını belirterek, "Demektir ki 1982 anayasası artık toplumun ihtiyaçlarına cevap vermiyor, 17 değişikliğe rağmen. Bacasını değiştirmişiz, kapısını değiştirmişiz, penceresini değiştirmişiz ama her sene bir tarafında bir çatlak, bir eksiklik, içinde sağlıklı bir şekilde oturması mümkün olmayan bir yapı var" dedi.
12 Haziran seçimlerini takiben Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partinin 5 konuda anlaştığına işaret eden Çiçek, bu konuları şöyle sıraladı:
"Bunlardan bir tanesi yeni bir anayasa konusu, iki o anayasanın bu Meclis tarafından yapılacağı konusudur. Üçüncüsü Uzlaşma Komisyonu yoluyla yapılacaktır. Dördüncüsü bunun Meclis Başkanı başkanlığında yapılacak olması. Beşincisi ise toplumun her kesiminin görüşü alınarak bu anayasa yapılacaktır. Doğrusunu isterseniz işin daha 1. safhasındayız, işin kolay kısmındayız. Çünkü toplumun bütün kesimlerinin görüşlerini alıyoruz."
"14 BİNDEN FAZLA DERNEĞE YAZI YAZDIM"
"Anayasa dediğimiz şey, toplumun devletten beklentileridir" diye konuşan Çiçek, "Ne bekliyor, bizim vatandaşımız kendi devletinden" diye sordu. TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa yapımına ilişkin, birçok sivil toplum kuruluşundan destek beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Doğrusunun isterseniz Türkiye'nin gündeminde yeni anayasa yok, gündemde tutmak için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Çünkü toplumun gündeminde yoksa bir kısım işleri götürmekte de zorluk olacaktır, sonra kimse bahane bulmasın. Türkiye'den 14 binden fazla derneğe bizatihi ben yazı yazdım. Bu kadar üniversiteye, bu kadar meslek kuruluşlarına...Bu kadar kısma davette bulunup yazı yazmamıza rağmen kısmi artışları bir tarafa bırakırsak ümit içerisinde beklediğimiz yerler var, henüz oralardan görüşler
gelmedi. Özellikle siyasi partilerimizin bir kısmından gelmedi. 60 siyasi parti var Meclis dışında görüş bildirenlerin sayısı çok fazla değil."
Son zamanlarda biraz katılım olduğunu ancak ama ona rağmen henüz istenilen noktada olmadıklarını dile getiren Çiçek, bu düşüncenin iki sebebi bulunduğu kaydederek, "Nasıl olsa seçtiklerimiz var, onlar yapar' tarzındaki ister iyimserlik ister başka bir şey. İkincisi de uzlaşma konusunda yeterli hazırlığımızın olmayışıdır" dedi.
"Biz anayasa sorununu halen 1 bölü 1 milyon ölçeğinde konuşuyoruz" diyen Çiçek, "Halbuki bunu 1 bölü bine indirme mecburiyetimiz var. Bir taslak, metin yazımına başlayacaksak artık işin peşrev kısmı bitmiş oluyor, dış dolaşma kısmı bitmiş oluyor. Ne nedir, ne değildir bunu ortaya koymamız lazım. Bu konuda da siyasi partilerin ne kadar hazırlığı var, Mayıs'tan itibaren ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
"1982 ANAYASASI DÖNEMİNDE EN FAZLA HIRPALANAN GRUP YASAMA ORGANIDIR"
TBMM Başkanı Çiçek, "1982 Anayasası döneminde en fazla hırpalanan grubun yasama organı" olduğunu söyleyerek, "Bir taraftan yargının tasavvurları altındadır, bir taraftan yürütmenin. Bizler bu görevleri yapmış olan adamlarız. Hükümet, toplantılarında hangi kararı almışsa ertesi gün Meclis'in gündemi öyle olmuştur. Yürütmenin emrinde bir yasama var" dedi.
"Anayasadan kaynaklanan bir kısım sorunlarla Türkiye'yi çok yorduk, yoruyoruz" diye konuşan Çiçek, "Toplum yoruldu. Bu kadar enerjiyi sonuca vardıramadığımız tartışmalarla tüketecek olursak bir süre sonra doğruları yapmaya bu milletin, bu toplumun gücü kalmayacak. Eğer yeni bir Anayasa yapamazsak 30 yıldır şikayet ettiğimiz bu Anayasa bir 30 yıl daha hayat hakkı tanımış oluruz" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik konusunda çalışmalarda bulunduğunu dile getiren Çiçek, sözlerine şunları ekledi:
"Türkiye AB'ye üye olacaksa şu açmazdan kurtulması lazım; geldiğimiz anayasayı dikkate alarak Avrupa Birliği mevzuatında sıkıntıya giriyorsunuz. Avrupa Birliği mevzuatını dikkate alırsanız o zaman da Anayasa açısından sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'yi bu açmazdan kurtarmamız lazım." - ANKARA