Haberler

Serbest Bölgeler Tasarısı Genel Kurulda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, serbest bölgelere yatırım kolaylığı getiren Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda, serbest bölgelere yatırım kolaylığı getiren Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Tasarının tümü üzerinde konuşan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, serbest bölgelere gereken önemin verilmediğini belirterek, ihracat ve yatırımlara da beklenen katkının sağlanamadığını ifade etti.

"Serbest bölgelerin ülke ekonomisine katkısı ve fonksiyonlarından ziyade, bazı serbest bölgelerin faaliyetlerinin desteklenmesi veya serbest bölgelere verilen imtiyazlardan menfaat sağlama üzerine maalesef odaklanılmıştır." diyen Ayhan, bu yaklaşımın, tasarının komisyon aşamasındaki görüşmelerinde de hissedildiğini kaydetti.

Ayhan, 18 serbest bölgenin ticaret hacminin düştüğüne dikkati çekerek, "Serbest bölgelerde ticaret hacmi son beş yıldır artış göstermemiştir. 2011 yılında 22.6 milyar dolarlık ticaret hacmi 2015 yılı sonunda 20.2 milyar dolara gerilemiştir. Serbest bölge ticaret hacminin yüzde 35'i serbest bölgelerden yurt dışına yapılan ticarettir, değeri ise 2014 yılında 7.9 milyar dolardan 2015 yılında 7.5 milyar dolara gerilemiştir. Gelinen nokta; serbest bölgeler ihracatının ve yabancı yatırımların, dolayısıyla ekonomik kalkınmanın destekleme aracı olma vasfını ortadan kaldırmıştır." diye konuştu.

Tasarıdaki düzenlemeleri eleştiren Ayhan, "Tasarının çok faydalı olacağı kanaatinde değilim. Gelin şunu doğru dürüst inceleyelim, memlekete yararlı olacak bir şey hazırlayalım." dedi.

Konuşmasında Varlık Fonuna da değinen Ayhan, fon ile bir kadro tasfiye hareketi yapılıp yapılmayacağını merak ettiğini belirtti.

"Serbest bölgelere karşı değiliz"

CHP Grubu adına söz alan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da tasarının komisyon aşamasında tam bir karmaşa yaşandığını, 24 maddelik tasarının 15 maddeye düşürüldüğünü, kalan maddelerde de değişikliğe gidildiğini, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmadığını ileri sürdü.

"Tasarı iyi çalışılmamış, yasa yapma tekniği açısından da uygun olmayan bir tasarı olarak önümüze geldi." diyen Tarhan, acele bir şekilde komisyondan geçirilen bu tasarıyla gözlerden kaçırılmaya çalışılan şeyin ne olduğunu merak ettiklerini bildirdi.

Tasarıdaki düzenlemelere ilişkin eleştirilerde bulunan Tarhan, şunları söyledi:

"Serbest bölgelere karşı değiliz. Çünkü serbest bölgeler doğrudan döviz kazançlarıdır. İhracatın artmasını, ihracat pazarlarının genişlemesini sağlar, istihdamı artırır, yabancı sermaye çeker. Çeker, çekmesine de nerede çeker? Güvenli, demokratik, sağlam bir ekonomisi olan ülkede çeker. Bu ülkenin ekonomisi güvenli mi, sağlam mı? Her gün terör tehdidi var, her yanında savaş var, hem de bu savaşın bir fiil içinde, her gün dış politikada 'u dönüşü' var. Bizim ülkemizde serbest bölgeler ithalatın artmasına yarıyor sadece."

Ekonomik verilerin son derece kötü bir gidişe işaret ettiğini ileri süren Tarhan, "Böyle bir ortamda serbest bölgeler tasarısını yasalaştırsanız ne olacak ki? Ülkede güven yok, huzur yok. Sürekli uzatılan OHAL var, bitmek bilmez bir başkanlık sevdası var. Tereddüt etmeden uzatacağınız OHAL'in bu ülkenin ekonomisinde ne kadar derin izler bıraktığının farkında değil misiniz?" diye konuştu.

Varlık Fonu uygulamasına ilişkin görüşlerini de ortaya koyan Tarhan, iktidarın fonu kaynak sıkıntısını gidermek için kullanacağını savundu.

Öte yandan, tasarının görüşmelerine geçilmeden önce, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, "13 Mayıs Gününün Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi"nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika
title
Close