Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: En sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnat: "Almanya Darbeye Destek Veren Bir Tutumda...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal İnat, “Almanya darbeye destek veren bir tutumda olmuştur.

Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal İnat, "Almanya darbeye destek veren bir tutumda olmuştur. Hiçbir şekilde bir müttefik gibi davranmamıştır. Müttefik gibi davranmak için öncelikle Türkiye'nin iç işlerine karışmayı da bırakmaları gerekmektedir" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu-Kartepe Zirvesi'nde Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal İnat, Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş, Arş. Gör. Mustafa Caner, '15 Temmuz, Küresel Etkiler" konulu konferansta önemli bilgiler verdi.

Dünyadaki darbeler ve 15 Temmuz Darbe Girişiminin bütün boyutlarıyla masaya yatırıldığı Kartepe Zirvesi'ndeki Demokrasi Salonu'nda gerçekleşen konferansta ilk olarak konuşan Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş, Türkiye'de siyaset ve toplumun dönüşümü noktasında 15 Temmuz'u ele aldı. Miş, "Birçok ülkede darbeler oldu, devam ediyor. 1980'lerde bu tarz darbeler sonlandı aslında. ve darbeler tarihe karıştı. Türkiye'de ise 2016 yılında askeri darbe ile yüzleşti. Bunun nedenlerini okuduğumuzda darbeyi planlayanlar Türkiye'deki bütün darbe kültürlerinde faydalanmıştır. Türkiye'de darbecilerle erken dönemde yüzleşememek darbelerin devam etmesini sağladı. Uluslararası boyutta ve ülkedeki bazı muhaliflerle beraber çalıştıklarını görüyoruz. Ekonomik gelişmeyi olumsuz etkilemeyi sağlayacak hamleler de sağlandı. Basın ve medya kullanarak psikolojik bir savaş çıkartılmaya çalışıldı. Kurumsal kriz yaratmak da bu uygulamalar arasında idi" ifadelerini kullandı.

"İran'ın temel tutumunun darbeyi kınama ve meşru hükümetin yanında oldu"

Arş. Gör. Mustafa Caner, 15 Temmuz'da İran'ın nasıl bir tavır sergilediğini aktardığı sunumunda; darbe girişimi haberini aldığında İran'ın hemen tepki verdiğini, kınadığını ifade ederek, "İran Dış İlişkiler Bakanı'ndan sosyal medya aracılığıyla darbeyi eleştiren ve Türkiye'nin bağımsızlığının önemini belirten bir açıklama geldi. Bu açıklamanın, darbe bitmeden yapılması da çok önemliydi. İran'ın temel tutumunun darbeyi kınama ve meşru hükümetin yanında oldu" dedi.

"Neden İran böyle davrandı?" sorusuna cevap veren Caner, "İran Yüksek Milli Güvenlik Kurumu acil olarak toplandı 15 Temmuz darbesi sonrasında. Devletin en önemli kurumu. İran'ın ulusal güvenlik durumlarında toplanır bu kurul. Bu toplantı İran'ın 15 Temmuz'un kendi güvenliği ile alakalı olduğunu düşünmesinin bir gösterisiydi. Türkiye'deki bir iktidarsızlığın kendi güvenliğini de etkileyeceğini biliyordu. Bu söylem İran'daki tüm kesimlerin aynı düşünceyi paylaştığı da anlama gelmiyor. Darbenin tiyatro olduğunu düşünenler de vardı" şeklinde konuştu.

" Almanya, 15 Temmuz sonrasında müttefik gibi davranmadı"

Prof. Dr. Kemal İnat ise Almanya'nın 15 Temmuz politikasına dair notlarını aktardı. İnat, "Almanya da aslında İran'a benzeyen bir ülke, çok sorunlu bir ülke. Üç tane tespitle başlayabiliriz. Almanya, 15 Temmuz sonrasında müttefik gibi davranmadı. Türkiye'ye demokrasi konusunda destek vermedi. Türkiye'ye teröre karşı destek vermedi. Demokrasiye destek olmadı. Çünkü demokrasiye karşı acık bir darbe girişimiydi. 15 Temmuz aynı zamanda bir terörist saldırıydı. Almanya buna karşı Türkiye'nin güvenliğine destek vermedi" ifadelerini kullandı.

Merkel'in 16 Temmuz'da yaptığı açıklamasında darbecilere yönelik uygulamalarda Türkiye'ye uyarıda bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. İnat, "Bunlar bizim için iyi niyetli uyarılar olarak görülmüyor. Almanya darbeye destek veren bir tutumda olmuştur. Hiçbir şekilde bir müttefik gibi davranmamıştır. Müttefik gibi davranmak için öncelikle Türkiye'nin iç işlerine karışmayı da bırakmaları gerekmektedir" dedi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title