Haberler

Sakarya'da 'Çalışma Barışı ve Sürdürülebilir Üretimin Şifresi Projesi' Gerçekleşti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) işbirliğinde birlikte düzenleyip yürütülen “Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi: Çalışma Barışı ve Sürdürülebilir Üretimin Şifresi Projesi ” ile ilgili bir tanıtım...

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) işbirliğinde birlikte düzenleyip yürütülen "Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi: Çalışma Barışı ve Sürdürülebilir Üretimin Şifresi Projesi " ile ilgili bir tanıtım konferansı gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bilge Aydın, KOOP Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı Başkanı Salih Kılıç, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe, İl Protokolü, daire müdürleri, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda davetli iştirak etti.

"Türkiye'de ve uluslararası belgelerde sosyal diyalog"

Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden Doç Dr. Sinem Yıldırımalp, 'Türkiye'de ve Uluslararası Belgelerde Sosyal Diyalog' konusunda yaptığı sunumda, "Sosyal Diyalog geleneksel işçi- işveren ilişkilerini çağdaş sosyal devlet, insan onuruna yaraşır iş ve sürdürülebilir üretim bağlamında yeniden tanımlamakta ve temel kararların alınmasında sosyal taraflara müzakere, danışma ve bilgilendirme araçlarının kullanımında önemli roller yüklemektedir. Raporumuz özellikle günümüzün en kilit kavramlarından olan 'Sosyal Diyalog' bazı kalıtsal özelliklerinden dolayı etkin bir üretim, sosyal uyum ve sosyal adaletin en etkin araçlarındandır. Konu Türkiye açısından incelendiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren taraflarının kurumsal kapasiteleri AB'deki benzerlerinden hiç aşağıda değildir. Hatta bazı bakımlardan daha da üst düzeydedir. Bu husus Avrupa Vakfı tarafından yapılan bir araştırma ile de teyyid edilmiştir. Bu konuda en önemli sorun düşük sendikal örgütlenmedir. Ulusal düzeydeki sosyal diyalog düzenlemeleri işçi ve işverenlerin bu platformlarda eşit şekilde temsiline olanak sağlamamaktadır. Bu yüzden özellikle işyeri ve işletme düzeyindeki danışma ve bilgilendirme faaliyetlerinin güçlendirilmesi bir ihtiyaçtır. Bu sorunların da varlığına rağmen sosyal diyalog konusunda bir işçi sendikası - Koop-İş ve bir işveren kuruluşunun -SATSO bu güçlü işbirliği gelecek açısından ümit vermektedir" dedi.

"İşçi-işveren ekonomik ve sosyal yaşamın bütünüdür"

Sunumların ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptığı açıklamada, "Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Koop-İş ile ortak olmaktan mutluluk duyduğumuz sosyal diyaloğun geliştirilmesini hedefleyen güzel bir projenin tanıtım konferansına hoş geldiniz diyor, sizleri sevgi ile selamlıyorum. Sakarya'mız denince akla ticaret gelir. Bu şehrin her sokağında, her mahallesinde ticaretin tarihi vardır. Sakarya'mız iş dünyası başarısı ve mücadelesi ile her zor zamanda dikkat çekmiş; yerli ve milli duruşunu net bir şekilde göstermiştir. Sakarya olarak Türkiye'nin 80 ilinden göç alan müstesna bir şehiriz. İnsana değer vermek, Ensar olmak, yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevmek Sakaryalı hemşerilerimizin karakterinde saklıdır. ve inanıyorum ki insana verilen bu değer, çalışma hayatında da kendini daha fazla gösterecektir. Yüce dinimiz İslam, iş ve ticaret ahlakı için dürüstlüğü, helal-haram duyarlılığını, işçi ve işveren hakkına riayeti ve en önemlisi de alın terine saygıyı emretmektedir. Biz insana değer veren, eşrefi mahlukat olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız. sayın Cumhurbaşkanımızın her fırsatta ifade ettikleri gibi insanı makine ile eş değer gören, ekonomik insan gibi tanımlamayla çalışma hayatını yönlendiren bir anlayışa asla katılmıyoruz. Ülkemizin, şehirlerimizin, hepimizin hedefleri var. Dünyada mevcut olan küresel rekabete karşı ülkemizin hedeflerine kavuşabilmesi için bizim az çalışmak, ufak meseleleri büyük sorunlar haline getirerek iş ve sosyal yaşamımızı içinden çıkılmaz bir hale getirmek gibi seçeneklerimiz yoktur" diye konuştu.

"Üretim işçisiz olmaz"

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında, "Üretim işçisiz olmaz. İşçi işverensiz de olamaz ve ortak hakların önemi, hakkaniyet, adalet bir bütün olarak çok önemlidir. Ekonomik ve sosyal yaşamı bu bütünün parçaları olarak görmek mecburiyetindeyiz. İşçi ve işveren arasında diyalog mutlaka sağlanarak, ortak çözümler üretilerek çalışma barışının beraberinde getireceği huzur ortamı neticesinde biz hedeflerimize ulaşırız. Yaklaşık bir yıl önce çalışmalarına başlanan ve Avrupa Birliği destekli Sosyal Diyaloğun geliştirilmesi projesinin 2 ay içerisinde hayata geçirilerek iş dünyası temsilcilerimize çalışma barışı konusunda önemli katkılar vermesini diliyorum. Proje için gayret gösteren tüm çalışma arkadaşlarımıza, paydaş kurumumuza ve kıymetli temsilcilerine, değerli hocalarımıza teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum" şeklinde konuştu.

"Sosyal diyalog tüm dünyayı kavrayan bir olgudur"

Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (KOOP-İŞ) Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise yaptığı konuşmada "Bu çalışmayı Sakarya merkezli gerçekleştirmekten memnunuz. Günümüzde 'Sosyal Diyalog' büyük önem arz eden konu başlıklarından birisidir. Dünya değişiyor, yenilikleri eski kavramlarla anlatmak zorlaşıyor. Değişen dünya düzenine yeni kavramlar ve uygulamalar kanalize etmek önemlidir. Bu değişim ve gelişim bağlamında en büyük dönüşüm sendikal haklar konusunda yaşanmaktadır. Yenidünya düzeni işçi ve işverene yeni durumlar oluşturup yol haritaları belirliyor. Sosyal diyalog tüm dünyayı kavrayan bir olgudur" dedi. Alemdar konuşmasının devamında sosyal diyaloğu da içine alan global değişimler çerçevesinde, örgütlenme haklarına saygı gösterilen, işçi haklarının da gözetildiği, sosyal politikaların da ekonomik politikalar kadar öncelendiği, ortak yönetim ve sürekliliğin önem taşıdığı bir sistem oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

"Türkiye'nin temel harcı olacağız"

Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Serhat Ayrım ise,"Sosyal Diyalog konusunda farkındalık yerelde illerimizden başlayarak ulusala yayılacak. Koop- İş ve SATSO ortaklığında gerçekleştirilen proje ile sosyal diyaloğa yeni bir bakış açısı getirilecek, yeni ufuklar açılacak. Bakanlığımız 'Sosyal Diyalog' farkındalığına önem veriyor. Demokratik katılım ve gelişim için üzerinde durulması ve bilinçlendirme yapılması gereken önemli bir konu. Milli İstihdam Seferberliği de bakanlığımız nezdinde Cumhurbaşkanımızın himayelerinde tüm sosyal tarafların görüşlerinin alınarak yapılan büyük bir sosyal projedir. 2023 hedefleri olan kalkınmış güçlü bir ülke için bu birliktelik gerekli. Bu konuya dikkat çekmek için gayret etmeliyiz. Hedeflerimize doğru ilerlerken bu proje bir mihenk taşı olacak. Böyle önemli çalışmalarla Müreffeh Türkiye'nin temel harcı olacağız" diye konuştu - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararına tepkiler art arda geldi! Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

title