Şahin: Türk Polis ve Jandarması Çok İyi Bir Noktada
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Türk polis ve jandarmasının gelişmiş ülkelerin polis ve jandarmasıyla kıyaslandığında, hem personelin niteliği, beceri ve hareket kabiliyetleri bakımından, hemde teknolojik imkanlardan yaralanma, şeffaf, hesap"...
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Türk polis ve jandarmasının gelişmiş ülkelerin polis ve jandarmasıyla kıyaslandığında, hem personelin niteliği, beceri ve hareket kabiliyetleri bakımından, hemde teknolojik imkanlardan yaralanma, şeffaf, hesap verebilir, insan hak ve hürriyetlerine saygı bakımından çok iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.
Şahin, yaptığı açıklamada, Türk polis ve jandarma teşkilatlarının güvenlik ve asayiş hizmetlerinde başarısını artırmaya yönelik yapılan çalışmaları anlattı.
Şahin, öncelikle polis ve jandarma teşkilatlarının son dönemde suç ve suçlularla mücadele konusunda gösterdikleri fedakar ve cansiparane çalışmalarından ötürü tebrik etmek istediğini ifade etti.
Güvenlik birimlerinin, hesap verebilir, orantılı kuvvet kullanan ve insan haklarıyla güvenlik ilişkisini kavrayan bir yaklaşımla güvenlik hizmeti ürettiğine dikkati çeken Şahin, "Kolluk kuvvetlerimiz, meydana gelen olaylara en kısa sürede müdahale ederek, faillerin yakalanması ve adalete teslim edilmesi, vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması için suç ve suçlularla etkin bir mücadele yürütmekteler. Polis ve jandarmada, insan hakları güvenlik ilişkisi kavrandı" diye konuştu.
Kolluk kuvvetlerinin, artık suç ve suçlularla mücadelede, toplum destekli güvenlik anlayışına geçtiğine işaret eden Şahin, "Vatandaş-kolluk işbirliği ve diyaloğu daha da geliştirilerek, önleyici kolluk hizmetlerine önem veriliyor. Jandarma ve polis teşkilatlarımızda ayrıca suç ve suçlularla mücadelede etkinliğin artırılması için suç ve suçlu profilleri çıkarılarak, olaylar ayrı ayrı analiz edilmektedir. Suçun oluşmasına katkı sağlayan çevresel ve fiziki şartlar incelenerek önleyici tedbirler geliştirilmektedir" dedi.
Suç analizi değerlendirmelerine bağlı kalınarak, emniyet teşkilatında yeni suçla mücadele yöntemlerinin geliştirildiğini, bunlardan en önemlisinin güven timleri ve yıldırım ekipleri uygulaması olduğunu anlatan Şahin, suça anında müdahalede artış sağlanan bu uygulamada, kapkaç, oto hırsızlığı, yankesicilik, gasp ve benzeri mala karşı işlenen şehir suçlarının azaltılmasında çok önemli faydalarını gördüklerini ifade etti.
Güvenlik güçlerinin suç ve suçlularla mücadelede etkinliğinin artırılması için de teknolojiye yatırım yapıldığını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
"Güvenlik ve asayiş hizmetlerinin sorunsuz sürdürülmesi, suç ve suçlularla etkin bir şekilde mücadele edilmesi için çağımızın gereği olan bütün teknolojik imkanlardan istifade ediyoruz. MOBESE dediğimiz sistem, bunların başında gelen bir teknolojik imkan. Suçla mücadelede MOBESE ayrı bir öneme sahip. Kamuya açık alanların teknolojik sistemler kullanılarak görüntülenmesi olarak kabul edilen MOBESE uygulamasındaki temel amaç, kamu düzenini ve genel güvenliği sağlamak, suç işlenmesini önlemek ve suç işlenmesi halinde de faillerin tespitine yardımcı olmak.
Kamuya açık belirli alanların ses ve görüntü kaydedici cihazlarla izlenmesi, önleyici nitelikli bir tedbir ve kamu yararına bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde trafik güvenliği ve kontrolü sağlanabildiği gibi kamuya açık alanlarda kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması, şüpheli kişilerin ve davranışların tanımlanması ile suç unsuru eşyaların tespiti mümkün olabilmektedir."
-Jandarmada JEMUS, emniyette POLNET-
Emniyet teşkilatının Polis Bilgi Ağı (POLNET), jandarmanın da Jandarma Entegre Muhabere Sistemi'ni (JEMUS) kullandığını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:
"Emniyet, görevini yerine getirirken ihtiyaç duyduğu bilgilere hızlı, kolay ve güvenilir bilgi sistemlerini kullanarak ulaşmasını sağlayacak, ulusal ve uluslararası bilişim ağlarına entegre olabilecek; yeni teknolojilere tamamen açık bilgisayar ve iletişim altyapısı üzerinde tüm teşkilatın bilgi otomasyonunu ve ortak veri tabanı kullanımını içeren modern bir bilgi sistemi olan POLNET projesinin önemli katkılarıyla, son yıllarda suçu önlemede, suçluyla mücadelede, asayiş ve huzurun temin edilmesinde büyük başarı kazanılmıştır.
Jandarma teşkilatımız bünyesinde kurulan, JEMUS de 35 ilde faaliyete geçirilmiştir. Bu projenin 2016 yılına kadar 81 ilde tamamlanması hedeflenmektedir. Bu sistem sayesinde görevlendirilen personelin bulunduğu yer ile olay mahalline intikali İl Jandarma Komutanlıkları merkezinde sayısal harita üzerinden takip ve kontrol edilebilmekte, personel ile her türlü olumsuz şartlarda telli-telsiz iletişim sağlanabilmekte, olaya ilişkin sorgulama, resim ve veri transferi yapılabilmektedir."
-Mafya ve çetelerle mücadele-
Mafya ve çete olarak tabir edilen suç örgütlerine karşı verilen mücadeleye de değinen Şahin, bu suç örgütlerine karşı önemli mücadele verildiğini, bundan sonra da bu mücadelenin süreceğini vurgulayarak, "Kamuoyu tarafından mafya veya çete diye bilinen bu suç örgütlerine karşı yapılan operasyonlarda, Türkiye'de toplumsal huzuru derinden etkileyip tehdit eden bu suç örgütleri etkisiz hale getirildi. Vatandaşlarımızın böylece devlete olan güveni pekiştirildi" dedi. - ANKARA