Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması

Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 46 ilde, toplam 207 merkezde açık kalp cerrahisinin yapıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 46 ilde, toplam 207 merkezde açık kalp cerrahisinin yapıldığını bildirdi.

Akdağ, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 2007 yılına kadar kardiyovasküler cerrahi hizmetlerinin, bakanlığa bağlı dal hastaneleri, genel, eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite, özel sektöre ait hastaneler bünyesinde klinik bazlı yürütüldüğünü anımsattı.

Bakan Akdağ, 2007 yılında ulusal kalp sağlığı politikaları doğrultusunda kardiyoloji ve KVC hizmetlerinin geliştirilmesi ve nitelikli hizmet verilmesi amacıyla 23 ilde bölge merkezli planlama kapsamında kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi merkezleri kurulmasının planlandığını ifade etti.

Yeni merkezlerin çalışmalarının, bu konuda tecrübe birikimine sahip koordinatör hastaneler tarafından desteklenerek personel tecrübelerinin artırıldığını belirten Akdağ, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda, 2012 yılı itibarıyla 31 hastane, 8 koordinatör tarafından desteklenerek çalışmalarına devam etmektedir. Halen ülkemizde 46 ilde açık kalp cerrahisi yapılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı 40 hastane, üniversitelere bağlı 45 hastane ve özel sektöre ait 122 hastane bünyesinde olmak üzere toplam 207 merkezde açık kalp cerrahisi yapılmakta olup, 2023 yılına kadar bu merkezlerin sayısının 244'e yükseltilmesi hedeflenmiştir."

Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2009 yılında 12 bin 307, 2010 yılında 14 bin 18, üniversite hastanelerinde 2009 yılında 9 bin 579, 2010 yılında ise 9 bin 25 bypass ameliyatı yapıldı.

Akdağ, oluşturulan kara ve hava ambulans sistemi sayesinde kalp krizi geçiren hastaların daha erken hastanelere ulaşma imkanı yakalandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bugün ülkemizde 50'den fazla yerde 24 saat esasına göre hastalarımıza erkenden koroner anjiyografi yapma ve gereken hastalarda tıkanan damarları açarak, kalp krizinin oluşturacağı hasarı en aza indirme imkanı sağlanmıştır. Kalp krizi teşhisiyle bakanlığımıza bağlı hastanelere başvuran 2009 yılında 3 bin 923, 2010 yılında 3 bin 991 kişi, üniversite hastanelerinde ise 2009 yılında bin 746, 2010 yılında bin 416 kişi hayatını kaybetmiştir."

- TBMM

Kaynak: AA / Politika
title