Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Rusya Devlet Duması Heyeti TBMM'de

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Rusya Devlet Duması Güvenlik, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanvekili Alexey Vibornovi ve Bağımsız Devlet Topluluğu ve Avrasya Entegrasyon Komisyonu Başkanvekili Umakhan Umakhanov ile bir araya geldi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Rusya Devlet Duması Güvenlik, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanvekili Alexey Vibornovi ve Bağımsız Devlet Topluluğu ve Avrasya Entegrasyon Komisyonu Başkanvekili Umakhan Umakhanov ile bir araya geldi.

Mecliste gerçekleşen görüşmede konuşan Baybatur, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin, cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in karşılıklı ziyaretleri ve görüşmeleri neticesinde çok iyi seviyede olduğunu belirterek, iki lider arasındaki olumlu atmosferin parlamentolar arasındaki ilişkilere de yansımasını arzu ettiğini söyledi.

Türkiye ve Rusya'nın ticaret hacminin 17.8 milyar dolara ulaştığını, bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmanın hedeflendiğini ifade eden Baybatur, "Bunun için iş adamlarımızın önündeki tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Gerek iş adamlarımız gerekse halklarımız arasında ilişki ve temasların artması için vize muafiyetinin de en kısa zamanda tam olarak başlamasını arzu ediyoruz." dedi.

Baybatur, iki ülkenin enerji işbirliğinin farklı alanlarda da artmasını temenni ederek, "Kültürel alandaki münasebetleri de ileri seviyelere taşımak için 2014 yılında Rusya Bilim ve Kültür Merkezinin ülkemizde açılmasını memnuniyetle karşılamıştık. Biz de Yunus Emre Kültür Merkezini en kısa sürede Moskova'da açarak faaliyete geçirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Rusya'nın dış politikada da yakın temas ve işbirliğinin bölgeye olumlu yansıdığını vurgulayan Baybatur, Suriye meselesinin ele alındığı Astana'daki görüşmelerde olumlu gelişmeler yaşandığını, Astana sürecinde Rusya ve Türkiye'nin Suriye'deki şiddetin önlenmesinde önemli katkıları olduğunu söyledi.

Bağımsız Devlet Topluluğu ve Avrasya Entegrasyon Komisyonu Başkanvekili Umakhan Umakhanov da Türkiye'de olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, parlamenterler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini önemsediklerini kaydetti.

Rusya ve Türkiye arasında güvenlik, siyaset, ekonomi ve kültürel alanlarda işbirliğinin güçlenmesine önem verdiklerini belirten Umakhanov, "Hassas bölgede yerleşik olmamız, uzmanlarımız özellikle güvenlik konularında sıkı bir işbirliği yapmasını gerekli kılıyor." diye konuştu.

Umakhanov, parlamentolar arasında hazırlanacak işbirliği metninin iki ülke liderleri tarafından imzalanmasıyla ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Rusya Devlet Duması Güvenlik, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanvekili Alexey Vibornovi de Baybatur'un Astana sürecini hatırlatmasına mutlu olduğunu belirterek, "Astana süreci tarihi bir süreçtir. Halklarımız ve bizler, 'halklar ve insanlar ölmesin' dedik, savaşa son vermek için çabaladık." dedi.

Batı ülkelerinin ve ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ülkeleri için iyi sonuçlar doğurduğunu öne süren Vibornovi, "Bu sayede kendi iç seferberliğimizi ve üretkenliğimizi bir kez daha göstermiş olduk. Savunma sanayimizi ve ağır sanayimizi bunun sayesinde farklı bir seviyeye getirdik, tarımımızı kalkındırdık. 2011 yılında Dünya Bankası gelişmiş ülkeler reytingine göre 120'nci sıradaydık, şimdi ise 35'inci sırada yer alıyoruz. Aynı şekilde bu dinamiği korursak 1-2 yıl içinde en iyi yatırım ortamına sahip 20 ülke arasında yer alabileceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Vibornovi, Erdoğan ve Putin'in koyduğu iki ülke arasındaki ticaret hacimin 100 milyar dolara çıkarma hedefinin de birlikte çaba gösterilmesi halinde yakalanabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Politika
title