Prof. Dr. Haluk Selvi, "Kartepe Zirvesi, Türkiye'de İlk Olmaz Özelliği Taşımaktadır"
Yerel Yönetimler Kültür ve Kitap Fuarı’nda Kartepe Zirvesi Deklarasyonu Değerlendirme Paneli gerçekleştirildi.
Yerel Yönetimler Kültür ve Kitap Fuarı'nda Kartepe Zirvesi Deklarasyonu Değerlendirme Paneli gerçekleştirildi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği Yerel Yönetimler Kültür ve Kitap Fuarı'nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin darbelere karşı uluslararası dayanışma çağrısının yapıldığı Kartepe Zirvesi'nin, Deklarasyon Değerlendirme Paneli düzenlendi. Prof. Dr. İbrahim Şirin, Prof. Dr. Haluk Selvi, Kartepe Zirvesi'nin 1 yılı aşan hazırlığı ve sempozyum sürecini aktararak, Kartepe Zirvesi'nin dünyayı ele geçirmek isteyen güçlerin önüne set koyacağına ve belini kıracağına dikkat çekti.
Kartepe Zirvesinin yerel yönetimler bazında bir ilk olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Haluk Selvi "Bugün sizlerle bir ilki daha konuşacağız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ülkesini ve dünyayı ilgilendiren sorunları ele almak için Kartepe Zirvesi'ni gerçekleştirdi. İşte bu geniş perspektif ile yapılan Kartepe Zirvesi, geçen yüzyıl içinde yaşanan travmaları gözden geçirmek ve sorunlara çare aramak için hayata geçirildi. Bu yönüyle Kartepe Zirvesi, Türkiye'de ilk olmaz özelliği taşımaktadır. Ülkemizin bu gücünün olduğu ve bu gücün enerjisini de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kartepe Zirvesi ile harekete geçirdiğini tüm dünya ülkeleri ve ülkemiz görmüş oldu" dedi.
Kartepe Zirvesi deklarasyonun 7 dilde yayınlandığını aktaran Prof. Dr. Haluk Selvi, deklarasyonun Birleşmiş Milletler temsilcisine de sunulacağının altını çizdi. Selvi, Kartepe Zirvesi'nin dünyayı ele geçirmek isteyen güçlerin belini kırmak için harekete geçtiğini ifade etti.
Prof. Dr. İbrahim Şirin ise, "Bizim derdimiz dertlerimizi çoğaltmaktı. Böylece bu yaralarımızı fark etmemizi sağlamış olduk. Temel derdimiz de bu idi. Böylece insanlık suçu olan bu darbeleri önleyebileceğimizi düşündük ve anlamış olduk. Küresel sermayenin bir kırbacı gibi darbelerin işlevi olduğuna dikkat çektik. Türkiye'nin darbe aktörlerine baktığımızda darbelerin ilk faktörünün ordu olduğu gözükürken, siyasilerin de bu faktörler arasında olduğu olgusu ise darbelerin ikinci ayağı olması göstermektedir" ifadelerini kullandı.
İnsani ve adil bir dünya düzeni kurulması için, darbelere izin vermeyen dünya düzeni için, darbelerin bir daha yaşanmaması için, 15 Temmuz direnişinin demokrasilerin ortak değeri olması için, oluşan deklarasyon ana başlıklarını aktaran Prof. Dr. Şirin bu maddeleri dünya kamuoyuna sunduklarını da sözlerine ekledi. Panel soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi. - KOCAELİ