Haberler

Ostim Patlamaları Davasında Bilirkişi Raporu Alınacak

Ostim Patlamaları Davasında Bilirkişi Raporu Alınacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(EPDK) Aralık 2010'da sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) iletim ve dağıtım lisansı başvurusunda bulunduğunu, başvuruya patlamalardan 5 gün sonra 'olur' verildiğini" ileri sürdü."

Ankara'daki OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde geçen yıl meydana gelen patlamayla ilgili davada söz alan müşteki avukatı Murat Kemal Gündüz, "patlamalardan birinin meydana geldiği iş yerinin sahibi sanık Kasım Ersoy'un Sincan'daki diğer firmasının, Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna

(EPDK) Aralık 2010'da sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) iletim ve dağıtım lisansı başvurusunda bulunduğunu, başvuruya patlamalardan 5 gün sonra 'olur' verildiğini" ileri sürdü.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 Şubat 2011'de meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralandığı 2 patlamada sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 9 kişi hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esendik ve Burhan Koç ile tutuksuz sanıklar, patlamalarda hayatını kaybedenlerin yakınları ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, sanık Kasım Ersoy'un firması ile ticari görüşme yapan bir firmada çalışan Ercan Şahin "tanık" olarak dinlendi.

Şahin, firmasının CNG ihtiyacı olduğu için Ersoy Gaz Sorumlu Müdürü sanık Esendik ile görüştüğünü belirterek, Esendik'in, kendilerine CNG satışı yapabileceklerini söylediğini öne sürdü.

Esendik'in, "Kamu kurumlarına ve askeri yerlere de satış yapıyoruz" dediğini iddia eden Şahin, teklifi almalarına rağmen bu firmadan CNG almadıklarını kaydetti.

Müşteki ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz söz alarak, patlamaların meydana gelmesinde tutuklu ve tutuksuz sanıkların sorumluluklarının bulunduğunu, ancak sanıklara ek olarak birçok kamu kurumu ile OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgelerinin yönetimlerinin de ihmali olduğunu savundu.

Patlamalardan birinin meydana geldiği Ersoy Gaz'ın sahibi sanık Kasım Ersoy'un, Sincan'da gaz ticareti yapan diğer bir firması bulunduğunu belirten Gündüz, Sincan'daki firmanın, EPDK'ya Aralık 2010'da CNG iletim ve dağıtım lisansı için başvurduğunu bildirdi.

Gündüz, 3 Şubat 2011'de patlamaların meydana geldiğini, 8 Şubat 2011'de ise firmanın lisans başvurusu talebine "olur" verildiğini anlatarak, "Patlamadan 5 gün sonra, cesetler daha soğumadan, Kasım Ersoy hakkında soruşturma devam ederken firmanın başvurusu EPDK'da kabul ediliyor. Bu, görevi ihmalin de ötesinde, tam bir aymazlıktır. Ama, emniyetin bildirmesi üzerine EPDK, nisan ayında başvuruyu iptal ediyor" diye konuştu.

Duruşmada, müşteki ve sanık avukatları, patlamaların oluşumu ve bunlarda kimlerin ne kadar sorumluluğunun bulunduğunun belirlenmesi için bilirkişi heyetinden rapor alınmasını istedi.

Tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin uzun zamandır tutuklu olduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı ile patlamaların sebebi ve kusur durumlarına ilişkin bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıklar ile diğer kamu kurumlarının, patlamaların meydana gelmesinde kusurlu olup olmadıklarının ve kusurluysalar bunun ne oranda olduğunun belirlenmesi için bilirkişi heyeti raporu alınmasını da kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.

Bu duruşma öncesinde de patlamada yakınlarını kaybedenler basın açıklaması yaptı. - ANKARA

Kaynak: AA / Politika
title
Close