Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Önerdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Cumhuriyeti Garanti Eden Bir Sistem"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "rejim değişikliği" iddiasının herhangi bir hukuki temeli ve gerekçesi olmadığını belirterek, "Parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "rejim değişikliği" iddiasının herhangi bir hukuki temeli ve gerekçesi olmadığını belirterek, "Parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir." dedi.

Şentop, Mimar Sinan Vakfı ziyareti ve Edirne Televizyonu'nda katıldığı program sonrası, AK Parti Edirne İl Başkanlığı tarafından kentteki bir restoranda düzenlenen toplantıya katıldı.

Mustafa Şentop burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının dünya gündemi haline geldiğini söyledi.

Anayasanın hükümet sistemi ile ilgili maddelerinin değişeceğini belirten Şentop, "Değişiklikteki ağırlıklı kısım bu. Nelerin olmadığını ifade etmekte de fayda var. Bu bir rejim değişikliği midir? Rejim değişikliği değildir. Türkiye'nin devlet şekli cumhuriyettir." diye konuştu.

Önerilen değişiklikte ilk dört maddeyle ilgili hiçbir değişikliğin olmadığını ifade eden Şentop, şöyle devam etti:

"Peki buna 'rejim değişikliği' diyen arkadaşlar, niçin söylüyorlar. Aslında onlar bütün anayasa değişikliklerine 'rejim değişikliği' diyorlar. 2010'da yaptığımız anayasa değişikliği ile ilgili de Anayasa Mahkemesine gidip dava açtıklarında, o zaman da 'bu bir rejim değişikliği' demişler. Ne oldu, rejimde bir değişiklik yok.

2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine dair anayasa değişikliği yaptığımızda da o arkadaşlar 'bu bir rejim değişikliğidir' demişler. Ne olmuş, hiçbir şey değişmemiş. Yani rejim değişikliği değil. Rejim değişikliği ile ilgili önemli bir tabiri, önemli bir kavramı bu kadar sık kullanırsanız bunu artık etkisiz hale getirirsiniz, nitekim bugün olan da o. 'Rejim değişikliği' iddiasının herhangi bir hukuki temeli, bir gerekçesi yok. Bunu komisyonda da çok konuştuk. Bir sürü hikaye anlatılıyor. Bunun aslı ve esası yok."

Şentop, "rejim değişikliği" iddiasında bulunanların samimi olmadığını, milletin kafasını karıştırmak istediklerini dile getirdi.

"Parlamenter sistem, krallıklarda da oluyor cumhuriyetlerde de"

"Rejim değişikliği" iddiasını haklı kılacak hiçbir düzenlemenin olmadığını aktaran Şentop, halk oylamasında önerilen değişikliğin tamamının hükümet sistemiyle ilgili olduğunun altını çizdi.

Parlamenter sistemin bir hükümet sistemi olduğunu ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetin, Meclisin, parlamentonun içinden çıktığı sisteme, hükümetin doğrudan halk tarafından seçilmediği, parlamentonun içinden çıktığı sisteme, 'parlamenter sistem' denir. Dünyada parlamenter sistemler var. Parlamenter sistemlerin bir kısmı krallıktır. İyi işleyen parlamenter sistemlerin çoğu da krallıktır. Bu işin tarihi kökeni İngiltere'dir. Hükümet sistemi olarak İngiltere'de parlamenter sistem var. İngiltere bir saltanat, krallık. Hollanda bir krallık, iyi işliyor parlamenter sistem. Belçika bir krallık, her ne kadar iyi işlemese de sistem.

İsveç, Norveç krallık. Hepsi parlamenter sistem. Parlamenter sistemin cumhuriyetlerde de olduğunu görüyoruz. Almanya, parlamenter sistem iyi işliyor. İtalya, parlamenter sistem iyi işlemiyor. Yani bir hükümet sistemi olan parlamenter sistem, krallıklarda da oluyor, cumhuriyetlerde de oluyor. Parlamenter sistem için cumhuriyet zorunlu değil. Bugün bizim hükümet sistemimiz bu. Cumhuriyetle parlamenter sistem zorunlu bir birlik beraberlik içerisinde değil. Krallıklarda da parlamenter sistem olabiliyor."

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, krallığı imkansız hale getiren bir sistemdir"

Halk oylamasında önerilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sadece cumhuriyetlerde olduğunu anlatan Şentop, "Dünyada bizim önerdiğimiz sisteme benzeyen 59 ülkede bu sistem var. ve bu 59 ülkenin hepsi cumhuriyettir. Bu sistemin krallıkla, saltanatla, monarşiyle beraber olabilme ihtimali yok. Açık anlatacak olursak; parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir. Cumhuriyet dışında bir sistemle, monarşiyle devlet şekliyle rejimle bir arada olmuyor. Bu açıdan bakacak olursak, bugünkü mevcut sisteme göre bizim önerdiğimiz 16 Nisan'da oylanacak olan cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti teminat altına alan bir daha saltanatı, monarşiyi, krallığı imkansız hale getiren bir sistemdir." şeklinde konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını cevapladı.

Toplantıya, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, MHP İl Başkanı Hakan Özkan, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Politika
title