Öğretmenlerin Ek Göstergelerinin Artırılması Talebi
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e çıkarılması için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e çıkarılması için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, eğitim çalışanlarının ek göstergesinin artırılması için başlattıkları imza kampanyasında toplanan yüz bin imzayı, Hamzaçebi'ye teslim etti.
Hamzaçebi, bu imzaların, TBMM'nin omuzlarına büyük bir sorumluluğun yüklenmesi anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye'nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı olduğunu ifade eden Hamzaçebi, bu reform yapılmadan, Türkiye'nin eğitimde ciddi dönüşümleri gerçekleştirmeden gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafeyi kapatamayacağını bildirdi.
Hamzaçebi, gelişmiş ülkelerin eğitime önem verdiğini, milli gelirden eğitime önemli ölçüde pay ayırdığını, öğretmene destek verdiğini vurguladı.
Eğitime yeterli kaynak ayırmayan ülkelerin kalkınma, gelişme yarışında başarılı olamayacağını vurgulayan Hamzaçebi, "Eğitime ne kadar kaynak ayrılırsa o ülkenin rekabet gücü o kadar artar, demokrasisi, temel hak ve özgürlükleri o kadar gelişir. Bunların hepsi birbirine bağlıdır" dedi.
-"Eğitim karnesi iyi değil"
Hamzaçebi, "Bir ülke niye gelişmiştir?" diye sorduklarında, bunun cevabının, "O ülke çok yatırım yapıyor" olmadığını vurgulayan Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O ülke, eğitime çok fazla kaynak ayırıyor demektir. Türkiye'nin uluslararası kıyaslamalarda eğitim açısından karnesi hiç iyi durumda değildir. Eğitimin kalitesini ölçen Pisa sınavlarında Türkiye fen bilimlerinde 43, matematikte 44, okuma yazma becerisinde 42. sıradadır. Bu kıyaslama dünyanın belli başlı 65 ülkesi esas alınarak yapılıyor. Türkiye, buna mahkum değildir. Bunu mutlaka yenmek zorundadır. Bunu başaran, bu sınavlarda ilk sıralarda yer alan ülkelerin özelliğine baktığımızda onların öğretmene değer verdiğini görüyoruz. Öğretmenliği meslek olarak tanımladığını, mesleğin bütün özelliklerini ayrıntılı şekilde ortaya koyduklarını ve öğretmene toplumda, onun konumuna uygun şekilde bir güç kazandırdıklarını görüyoruz. Türkiye, bunu yapmak zorundadır."
-"Hep birlikte bu talebi yasalaştıralım"
TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, 2000'li yılların başında, yılda 24 bin öğretmen emekli olurken, bugün sayının 7 bine düştüğünü belirtti. Hamzaçebi, bunun, öğretmenlerin emekli olma korkusu yaşadığını gösterdiğini, mesleğini yaparken, geçim endişesinde olan öğretmenin, emekliliğinde çok daha büyük yıkımla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Hamzaçebi, "Nasıl geçinebilirim, eşime, çocuğuma nasıl bakarım" endişesini yaşayan öğretmenin ve milli eğitim sisteminin başarılı olamayacağını ifade etti.
Hamzaçebi, şunları kaydetti:
"Eğitim-İş Sendikası'nın topladığı yüz bin imzanın önemini biliyoruz. TBMM, bu önemi fark etmek zorundadır. Siyasi partilere ve başta hükümete bir çağrıda bulunuyorum, öğretmenin sesine kulak verin, öğretmenlerin, bütün bu sorunlar içinde mütevazı sayılacak talebini hep birlikte yasalaştıralım. 3000 ek göstergeyi 3600'e çıkaracak bir yasal düzenlemeyi süratle yapabiliriz. Bu konuda 24. Dönem'de verdiğim bir kanun teklifim var, başka kanun teklifleri de şüphesiz vardır. Hükümet bir tasarı getirebilir. Ama hep birlikte, oybirliğiyle bu teklifi, öneriyi, yüz bin imzanın talebini yasalaştırabiliriz. TBMM Başkanlığı olarak bu talebe, gerekli desteği vereceğiz."
-"Öğretmenlerin ciddi sorunları var"
Eğitim-İş Genel Başkanı Demir de öğretmenler neyse eğitimin ve ülkenin de o olduğunu belirterek, öğretmenlerin ciddi sorunları bulunduğunu, itibarsızlaştırıldığını, ekonomik olarak güç kaybettiğini savundu.
Demir, "Avrupa'daki meslektaşlarımızdan çok daha fazla çalışmamıza rağmen onların dörtte bir oranında ücret alıyoruz. Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e çıkarılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.