Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda
MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, bazı insanların müftülüklerde nikah kıydırmasını saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, "Nikahın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır.
MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, bazı insanların müftülüklerde nikah kıydırmasını saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, "Nikahın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.
MHP grubu adına tasarı üzerinde söz alan Ankara Milletvekili Erkan Haberal, evliliklerde sadece dini nikahın yeterli olmadığını, resmiyet kazanması için resmi nikahın da olması gerektiğini söyledi.
İmam nikahının sanki İslam'ın şartıymış gibi gösterildiğini belirten Haberal, "Elbette nikahla birlikte helal ve haram devreye girmektedir. Nikahın gerekliliği, bunu din idamının kıyması değildir. Evliliğin devlette kayıt altına alınması gereklidir. Eskiden olduğu gibi söz vermek yeterli değildir." ifadelerini kullandı.
Haberal, evlilik akdinin devlet eliyle yapılması gerektiğine işaret etti.
Eskiden Müslüman toplumlarda nikahı kıyacak kimse olmadığı için, oranın en itibarlı insanları sayılan imamların nikahı kıydığını anlatan Haberal, Osmanlı'da imam nikahının aynı zamanda resmi nikah sayıldığını ama kendi başlarına imam nikahı kıyanların nikahının geçersiz sayıldığını kaydetti.
Erkan Haberal, müftülüklerde nikah kıyılmasını onayladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Müftülüklere dini nikah kıyma yetkisi verilmesi, gizli saklı nikah kıyılmasını engellemiş olacaktır, bu işin resmi yollardan yapılmasının temini olacaktır. Nikah kıyılması, imama veya müezzine değil, müftülük nezdindeki bir başka kamu görevlisine bırakılmıştır. Bunun dualarla yapılmasına da kimsenin itirazı olmayacaktır.
Bazı insanların müftülüklerde nikah kıydırmasını saygıyla karşılamak gerekir ama isteyen resmi nikahını belediyede de kıydırabilir. Nikahın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır. Laiklik din ve vicdan hürriyetinin teminatır. Öyleyse isteyen bir Müslüman'ın nikahını müftülüklerde kıydırmak istemesi de bunun teminatıdır. Vatandaş nasıl camiye gidip namazını orada kılıyorsa, nikahını da müftülüklerde kıydırabilir."
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Haberal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından birleşime ara verdi. Aydın, aranın ardından, hükümet ve komisyonun yerini almaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.