Haberler

Muş Milletvekili Sezai Temelli: Kalkınma Planı Temennilerden Oluşmuş Hayali Rakamlar İçeriyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12'inci Kalkınma Planı'nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, planın temennilerden oluştuğunu ve hayali rakamlar içerdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin toplumsal barışını yakalamadan ekonomik krizleri çözme şansının olmadığını ifade etti.

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12'inci Kalkınma Planı'nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; "Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş, hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, hükümetin 12'nci Kalkınma Planı görüşülüyor. Görüşmenin ikinci gününde söz alan HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, şunları söyledi:

"Sizin iktidarınızda bizim partimize kapatma davası açıldı. Sizinle ilgili de defalarca kapatma davası açılmış bir gelenekten geliyorsunuz. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri aslında demokrasi. Türkiye demokrasisi maalesef kusurlu bir demokrasi.  Bu kusuru ortadan kaldırmanın yolu, gerçekten toplumsal mutabakata bağlı, demokratik bir anayasa ve buna bağlı olarak Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişiklikler. Buna bağlı olarak Türkiye'deki ceza kanunlarında yapılması gereken değişiklikler.

Demokrasi dediğimiz sadece ekonomik göstergelerle tarif edebileceğimiz bir şey değil. Dolayısıyla parti kapatma davası gibi bir davanın yürürlükte olduğu bir ülkede ne kadar kalkınırsanız kalkının toplumsal cenahta karşılığı olacak bir gerçeklik olmuyor. Kapatma davası belki de meselenin en uç kısmı. Öyle davalar var ki Türkiye'de bu davalar bile aslında yargının ne kadar siyasallaştığını gösteriyor. Oysa demokrasi dediğimiz meseledeki en belirleyici unsurlardan biri o devletin ne kadar hukuk devleti olup olmadığıyla ölçülüyor. Bu ister istemez ekonomik kararlarda etkili oluyor. Bu ister istemez krizler içinde sıkışıp kalmamıza neden oluyor.

"KALKINMA PLANI GENEL ANLAMIYLA HEP TEMENNİLERDEN OLUŞMUŞ HAYALİ RAKAMLAR VAR"

Şimdi burada Kalkınma Planı ile ilgili konuşmaya başladığımızda neden sağlıklı, güçlü bir kalkınma planı yazamıyoruzun cevaplarını burada aramak gerekiyor. Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş. Hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik. Bunun nedeni, toplumsal mutabakat, toplumsal uzlaşma dediğimiz demokrasinin tabanını oluşturacak gelişmelerdeki çatışmalar.

"TÜRKİYE TOPLUMSAL BARIŞINI YAKALAMADAN BİZİM HİÇBİR İKTİSADİ KRİZİ ÇÖZME ŞANSIMIZ YOKTUR"

Türkiye toplumsal barışı kaybetmiş durumda. Türkiye toplumsal barışını yakalamadan bizim hiçbir iktisadi krizi çözme şansımız yoktur. Bunu sizden önce de deneyimledik. Toplumsal barışa hizmet ettiğimiz zamanlardaki ekonomik gelişmelere bakın, toplumsal barıştan uzaklaştığımız zaman ekonomik göstergelere bakın. Bu tabloyu karşılaştırdığımızda zaten ne demek istediğimiz çok net ortaya çıkacak.

"KRİZİN SEBEBİ OLDUĞUNU SÖYLEDİĞİNİZ ŞEYLER, BİZZAT BESLEDİĞİNİZ ŞEYLER"

Diyorsunuz ki makroekonomik istikrar. Makroekonomik istikrar meselesi başka bir şey, kapitalizmin krizleri başka bir şey. Pandemi olsun, çatışma olsun kapitalizmin bir sürü krizi olsun… Bütün bunlar aslında ekonomideki olumsuzluklara neden olarak gösterebileceği gibi sizin yaratmış olduğunuz etkilerin de içinde olduğu bir durum. Dolayısıyla siz, iktidar olarak çatışmadan kaçan bir iktidar değilsiniz ki tam tersine bundan ekonomik büyüme tasarlayan bir iktidarsınız. Askeri sınai konsept üzerinden bir gelişme anlayışınız var sizi. Dolayısıyla barış, huzur bir tarafta giderek askeri sınai konsepte bağlı olarak bir senaryonun karşımıza çıktığı durum karşı tarafta. Yani krizin sebebi olduğunu söylediğiniz şeyler, bizzat beslediğiniz şeyler. Bizim karşı karşıya olduğumuz sorun, bir demokrasi sorunudur. Bunların çözümü bu türden planlamalardan geçmiyor."

Kaynak: ANKA / Politika
title
Close