MHP'li Akçay'dan Soma Dilekçesi
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında sorumluluğu olduğu iddia edilen bürokratların görevden alınması için Soma Araştırma Komisyonuna dilekçe verdi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında sorumluluğu olduğu iddia edilen bürokratların görevden alınması için Soma Araştırma Komisyonuna dilekçe verdi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma'daki maden kazasıyla ilgili adli soruşturmanın ve Komisyonun çalışmalarının selameti için; adli soruşturma bitinceye ve Soma Araştırma Raporu hazırlanıncaya kadar Soma'daki maden kazasıyla ilgili sorumluluğu bulunan bürokratların geçici olarak görevden alınması için Komisyonun ilgili bakanlıklara tavsiyede bulunmasına yönelik Soma Araştırma Komisyonuna dilekçe verdi. MHP'li Akçay'ın görevden alınmasını istediği bürokratlar şunlar:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, İzmir İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Maden İşleri Genel Müdürü M. Hamdi Yıldırım, Denetim Hizmetleri Başkanı M. Hacı Eminoğlu, TKİ Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş ile kazanın yaşandığı 13 Mayıs tarihinde TKİ Yönetim Kurulu Üyesi olanlar, Eli Müessese Müdürü Hakkı Duran."
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın Soma Araştırma Komisyonuna verdiği dilekçede şu ifadeler yer aldı:
"Özelleştirme, taşeronlaştırma, hizmet alımı ve rödovans gibi yanlış uygulamalar sonucu madencilik sektörü deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Yeterli iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması, ILO'nun 176 sayılı madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesinin ülkemiz tarafından onaylanarak iç mevzuatta gerekli uyum çalışmalarının yapılmamış olması, sendikal örgütlenmenin yetersiz olması, sendikal seçimlerin bağımsız yapılmaması, iş güvenliği uzmanlarının iş akdi ve ücret yönünden işverene bağlı olması ve bilhassa denetimin yeterince yapılmaması madenlerde iş kazalarının artmasına neden olmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar nedeniyle Türkiye, ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sıradadır. 1955-2014 tarihleri arasında maden kazaları nedeniyle 3 bin 410 madencimiz hayatını kaybetmiş, 326 bin madencimiz yaralanmış, 15 bin maden işçimiz meslek hastalığına yakalanmıştır. Türkiye'deki 2 milyar tonluk linyit kömürü rezervinin 753 milyon tonu Soma'dadır. Yıllık 15 milyon ton tüvenan (ham) linyit kömürünün üretildiği 105 bin nüfuslu Soma'da, yaklaşık 15 bin kişi madenlerde çalışmaktadır. Bu çalışanların yaklaşık 13 bin 500'ü özel sektörde istihdam edilmektedir. Soma'daki maden ocakları rödövans veya hizmet alımı yöntemiyle özel sektör eliyle işletilmiştir. Özel sektördeki taşeronluk yöntemi, güvenlik eksiklikleri, kamu denetiminin yeterince yapılmaması ve siyaset-işadamı- bürokrat ağındaki kirli ilişkiler nedeniyle Soma'daki maden kazalarında yüzlerce madencimiz hayatını kaybetmiştir. Soma'da meydana gelen maden faciası sonrası adli soruşturma başlamış ve Soma Kömür İşletmelerinin sahibi Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Üretim Müdürü İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, Emniyet Teknikeri M. Ali Günay, Emniyet Baş Mühendisi Yasin Kurnaz ve Emniyet Mühendisi Hilmi Kazık tutuklanmıştır. Soma maden faciasının siyasi ve bürokratik sorumluluğu konusunda herkes hem fikirken bu kazanın siyasi ve bürokratik boyutu göz ardı edilmektedir." MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın dilekçesi şu şekilde sona eriyor:
"Soma'daki maden kazasıyla ilgili soruşturmanın ve komisyonumuzun araştırmasının selameti açısından, soruşturma sonuçlanıncaya ve Soma Komisyonu Raporunu yazılıncaya kadar kaza ile ilgili sorumluğu bulunan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, İzmir İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Maden İşleri Genel Müdürü M. Hamdi Yıldırım, Denetim Hizmetleri Başkanı M. Hacı Eminoğlu, TKİ Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş ile kazanın yaşandığı 13 Mayıs tarihinde TKİ Yönetim Kurulu Üyesi olanlar, Eli Müessese Müdürü Hakkı Duran'ın görevden alınması konusunda ilgili Bakanlıklara tavsiye kararında bulunulmasını arz ve teklif ederiz." - MANİSA