Haberler

MHP'den 'Kene' Tepkisi

MHP'den 'Kene' Tepkisi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 'Kene Bunalımı'na Tepki Gösterdi.

MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bu kadar ekonomik sıkıntının ve siyasi bunalımın yaşandığı bir ortamda Türkiye'de bir de kene bunalımına gerek olmadığını belirterek, "Radyo, televizyonlar yoluyla, 'insanlar eve kapanın, sakın pikniğe gitmeyin' gibi psikolojiye insanları sokmamak lazım. Herkes dilediği gibi yaşayabilmeli bu ülkede. Bunlar olacak diye kendimizi evlerimize kapatamayız. Bunlar insan hayatı içinde ciddi bir rakam ve yer tutmuyor. Paniğe gerek yoktur" dedi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Durmuş, Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Durmuş, 72 milyon nüfuslu bir ülkede kenenin 200-250 kişiyi ısırmasının, 30-35 ölüm yaşanmasının ciddi bir tıbbi sorun olmadığını söyledi. Bu konunun sık sık ülke gündemine taşınmasının, silah ve ilaç sanayisini elinde bulunduranların pazarı yönlendirme gayretinden kaynaklandığını ifade eden Durmuş, kenenin, dünyanın her coğrafyasında çok sayıda bulunan bir parazit olduğunu vurguladı. Medyanın olaya promosyon penceresinden bakması halinde arkasında manipülasyon olup olmadığını anlayacağını ifade eden Durmuş, insanı ısıran kenenin virüs taşımaması halinde kan emen bir parazitten öteye geçmeyeceğini belirtti. Bu hastalığın tedavisi için yapılan çalışmaların bugüne kadar sonuç vermediğini anlatan Durmuş, virüs bulaşan hastanın kanının değiştirilmesinin, insan hayatının kurtarılmasında bir etken olabileceğini belirtti.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan ise, Türkiye'nin zararlı haşerelerle mücadelede 1 yılda 100 milyon litre kimyasal ilaç kullandığını ve bunun maliyetinin 1 milyar YTL olduğunu söyledi. Bu ilaçların kullanımının çevreye büyük zarar verdiğini anlatan Akcan, "Yaşanan ölüm olaylarıyla Türkiye nüfusu yan yana koyulduğunda kullanılan ilaçla herkesin hayatının tehdit altına alındığını görüyoruz" diye konuştu.

Şov yapmak için bu basın toplantısını düzenlemediklerini kaydeden Akcan, önemli bir olayı önemsiz gibi göstermek istemediklerini belirtti. Akcan, yaban hayatıyla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın üniversitelerle koordinasyon halinde bilimsel çalışmalar yapması gerektiğini dile getirdi. 100 milyon tonluk kimyasal kirliliğin her yıl doğaya atıldığını ifade eden Akcan, bundan tüm insanların etkilendiğini belirtti.

Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Durmuş, Sağlık Bakanlığı'nın yeterli tedbiri alıp almadığı sorusu üzerine keneyle mücadelenin Sağlık Bakanlığı'nın görevi olmadığını, Sağlık Bakanlığı'nın görevinin insanın haşerelerden korunma konusunda bilgilendirilmesi olduğunu söyledi. Durmuş, şöyle konuştu:

"Pikniğe gidebilirsiniz. Mümkünse daha önce piknik yapılan alanları, insanların yaşadığı alanları tercih edin. Çünkü yaban hayatının yoğun olduğu maki alanları ve çalılıklarda kene popülasyonu daha yüksektir. Isırılma riski yüksektir. Hangi bölgede hala virüs var bu konuda emin değiliz. Araştırılması lazımdır. Kene uçan bir haşere değildir, yürüyen bir haşeredir. Biraz da yavaştır. Hareketlerini görürsünüz. O alanlara giderken açık renk giysiler giyerseniz siyah renkli bu paraziti daha rahat teşhis edersiniz. Kısa kollu, şort gibi kısa paçalı giyeceklerle piknik alanına gitmek yerine vücudu kapatan giysilerle gitmek gerekir. Kenenin vücuda teması hastalık demek değildir. Kenenin cildi delip girmesi ve o virüsü taşıması gerekir. Radyo, televizyonlar yoluyla, 'insanlar eve kapanın, sakın pikniğe gitmeyin' gibi psikolojiye insanları sokmamak lazım. Herkes dilediği gibi yaşayabilmeli bu ülkede. Bunlar olacak diye kendimizi evlerimize kapatamayız. Bunlar insan hayatı içinde ciddi bir rakam ve yer tutmuyor.

Paniğe gerek yoktur. Bu ne Aksaray'daki su kirliliğidir, ne kolera ve benzeri bir hastalıktır. Bu hayatta her türlü ölümcül riskler her an, herkes için vardır. Bu kadar ekonomik sıkıntının, siyasal bunalımın olduğu bir ortamda bir de kene bunalımına gerek yoktur. İnsanlarımız pikniğe gitmeli ama bazı tedbirleri de almalıdır." (ZÇ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close