Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

MHP'den AKP Hükümetine Eleştiri

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, hükümetin istihdam ve personel politikalarında başarısız olduğunu söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, hükümetin istihdam ve personel politikalarında başarısız olduğunu belirterek konuyu TBMM'ye taşıdı, ilgili bakanlıklara soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, günümüzde eş ve özür durumu tayinleri hükümet tarafından yapılmadığından

dolayı birçok ailenin parçalanma eşiğine geldiğini vurguladı.

Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarının yanıtlamasıyla istemiyle TBMM Başkanlığına iki

soru önergesi veren Tanrıkulu, AK Parti iktidarının

her fırsatta AB ülkelerini örnek verdiğine dikkat çekerek, Türkiye'deki tüm çalışanların gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarıyla da her yönüyle karşılaştırılıp, gerekli düzenlemelerin bahane üretilmeden yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, önergelerine ilişkin yaptığı açıklamada; geçen günlerde açıklanan Ocak–Ağustos 2012 dönemine ilişkin 8 aylık bütçe uygulama sonuçlarına göre; geçen yıl aynı dönemde 2,1 milyar TL fazla veren bütçenin bu yıl 8,5 milyar TL açık verdiğini söyledi. Tanrıkulu, geçen yıl göz önünde bulundurulduğunda, toplam 10 milyar TL'yi aşan açığın sebepleri arasında da, başarısız vergi gelirleri ve özelleştirme politikaları ile artan personel giderlerinin geldiğini hatırlattı.

Tanrıkulu, hükümetin bir yandan 'kamu personel sayısını azaltacağız' diyerek yıllardır birçok çalışanı aileleriyle birlikte özelleştirme mağduru yaparken, diğer yandan 2002 yılında 1 milyon 650 bin olan kamu çalışanı (4/c) sayısının Nisan 2011-2012 döneminde yüzde 11,5 dolayında artarak 2 milyon 570 bine yaklaştığını söyledi.

Tanrıkulu, önerge ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar kamuoyunda şaibeli bulunan kamu personeli seçme sınavları (KPSS) ile personel sayısı rakamlarını kendi inisiyatifleriyle yükseltenlerin, bütçe kaleminde artan personel giderlerini, bütçe açığına gerekçe olarak göstermesi çelişkili bir durum oluşturmaktadır"

Tanrıkulu, 2008 yılında KPSS'ye girenlerin sayısı yaklaşık 500 bin kişi iken, 2012 yılında bu rakamın benzer sınav sistemine sahip Çin ile hemen hemen aynı sayıya ulaşıp 1 milyon kişiyi bulduğunu söyledi.

Tanrıkulu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu üyelerinin zaman zaman gençlerimize girişimcilik veya farklı adlar altında destekleri olduğu söylense de, KPSS'ye girmeye hak kazanan 22-29 yaş arası üniversite ve yüksek okul mezunlarının yüzde 53'ü devlet memuru olabilmek için sınava müracaat etmiştir. Yine Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçen günlerde açıklanan 'Gelir ve Yaşam Şartları Araştırması 2011 verilerine baktığımızda 44,7 milyon kişinin taksitle ve borçla yaşadığını, 19 milyon kişinin de borçlarını ödemekte zorlandığını görmekteyiz."

2002 yılında yüzde 6,6 olan personel harcamalarının milli gelirdeki payının 2011 yılında yüzde 5,6'ya düştüğünü belirten Tanrıkulu, "Aradaki farkın kimlerin cebine ne şekilde gittiği belli değildir" dedi.

Günümüzde eş ve özür durumu tayinlerinin hükümet tarafından yapılmadığından, birçok ailenin parçalanma eşiğine geldiğini, çalışan evlatları tarafından bakıma muhtaç ebeveynlerin mağdur duruma düştüğünü vurgulayan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm gelişmiş ülkelerde gördüğümüz sağlıklı bir insan gücü planlaması halen hükümet tarafından yürürlüğe koyulamamıştır. Önümüzdeki yıllarda hükümetin istihdam politikası belli değildir ve kaç mühendise, kaç memura, kaç işçiye ihtiyaç olduğu bilinmemektedir. Hal böyle olunca üniversite mezunu birçok gencimiz işsiz veya mesleği ile alakası olmayan işlerde yetersiz ücret ve şartlarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Hükümet bir yandan açıktan atamalarla Bakanlıkların, Belediyelerin kadrolarını kullanırken, belediyelerde sözleşmeli olarak çalışanlarımız halen Başbakan tarafından söz verilmesine rağmen kadroya geçirilmemişlerdir."

Tanrıkulu, personel konusunda en büyük sıkıntılardan birinin Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfında görev yapan memurların özlük hakları bakımından yaşamakta olduğu sıkıntılar olduğunu ve bu hizmet sınıfında görev yapan memurların özlük haklarının eğitim durumlarına göre düzenlenerek, biran önce özel hizmet tazminatından faydalanmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, "Tüm bu olumsuz gelişmeleri ve nedenlerini sorgulamak için vermiş olduğum önergeler ile istihdam ve personel alanındaki gerçekler su yüzüne çıkacaktır" ifadelerini kullandı. Tanrıkulu, "Kamu çalışanı sayısı artarken, başarısız tarım politikaları nedeniyle kayıtlı çiftçi sayısı giderek düşmektedir" diyerek sözlerini tamamladı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title