Meclis'te "Zeytinlik yasası" görüşmelerinde arbede çıktı

Meclis'te 'Zeytinlik yasası' görüşmelerinde arbede çıktı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuoyunda "zeytinlik yasası" olarak bilinen kanun teklifinin 8 maddesi daha TBMM Genel Kurulu'ndaki tartışmalı oturumda kabul edildi. Görüşmelerde muhalefet protesto amacıyla kürsüyü işgal etti. Daha sonra milletvekilleri arasında arbede çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda "Süper İzin" olarak anılan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edilirken Meclis'te tansiyon düşmüyor.

MİLLETVEKİLLERİ KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ

Görüşmeler sırasında zaman zaman milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl, milletvekillerini kaba ve yaralayıcı dil kullanılmaması yönünde uyardı.

CHP ve DEM Partili milletvekilleri, teklifin görüşmeleri sürerken, protesto amacıyla kürsüyü işgal etti. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı'nın teklifin 17. maddesinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etmesi üzerine diğer milletvekilleri de Ocaklı'ya destek verdi. "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganları atan vekillerin protestoları sürerken, TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara verdi.

ARBEDE ÇIKTI

Aradan sonra vekillerin işgale son vermesi üzerine Bingöl, birleşimi tekrar açtı ve teklifin görüşmelerine devam edildi. Madenin görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar üzerine arbede yaşandı. Bazı milletvekilleri diğer milletvekillerinin üzerine yürüyüp bağırdı. Meclis'teki tansiyon, diğer milletvekillerinin araya girmesiyle düşürüldü. Olayla ilgili taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmazken Bingöl, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

İLK 18 MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi.

AK Parti'nin verdiği önerge ile teklifinin 11'inci maddesi ile 3213 sayılı Kanun'a eklenen geçici 45'inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "öncelik verilmek suretiyle" ibaresinden sonra gelmek üzere "taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan" ibaresi eklendi ve maddenin dördüncü fıkrası şöyle şekilde değiştirildi:

"Bu madde kapsamında, yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülenler veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarında kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili kamu iktisadi teşebbüsünce uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 63'üncü maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süre ile doğrudan kiralanabilir. Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi onar yıl süreyle uzatılabilir."

Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca izin verilebilecek.

Zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.

Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030'a kadar Kamulaştırma Kanunu kapsamında "acele kamulaştırma" kararı alınabilecek.

Bu tarihe kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanmakta olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

TBMM Genel Kurulu birleşimi, bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapandı.

Haberler.com / Fadıl Aslan - Politika
Haberler.com
500

Yorumlar (5)

Haber Yorumlarıali batuk:

Bir ülkenin iktidarı kendi ülkesine bu kadar zararı neden verir. Bunu anlayamıyorum.

Yorum Beğen77
Yorum Beğenme22
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıBirşey demedimki:

Zeytinlikleri kesin, ormanları yakın, suyu kirlerin . Mükemmel doğa koruma sistemi. Bir zeytin ağacı kaç yılda büyüyor !! Neden kesip altında maden arannasiyicin peşkeş çekiyorsunuz ?? Sonra da efendim 3-4 çocuk yapın derler bu talan edilmiş ülke için.

Yorum Beğen47
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıFatih Turk:

Ne için kim için kavga etmişler bunlarin derdi yokki Arkada bedava yemek çay içerler barisirlar ...

Yorum Beğen36
Yorum Beğenme4
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıNuray:

Zeytinligin varsa ev yapamazsin ama maden aransin diye izin verilecek.bir de %85 indirim yapilacak. Ha bu firmalardan rehabilite icin ucret alinacak deniyor. Ama ben ağaçlar tasinacak diye birsey okumadim. Tasinmasina Izin verilecek diyor sadece. Yani taşıyıp tasimamak sirkete bagli. Ha tasirsa bi de kiraya verecek. Hersey madenci fırma için cook guzel...Enerji icin bir de yani sadece kömür için mi? Olan kömür madenleri yetmiyor mu? Peki neden zeytinliklerin altinda aranacak ki? Vs vs..

Yorum Beğen26
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMGk:

İşim içinde Chp varsa mesele zeytinlik değildir kesin emparyalist bir hesap bozulmuştur

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title