Haberler

Meclis'te Taşlama Şairleri 'Etik İlkeler' Konusunda Atıştı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyasetçilerin zaman zaman birbirine laf atmasına sahne olan Meclis, bu kez düzenlenen Taşlama şairleri 'etik ilkeler' konusunda atıştı.

Siyasetçilerin zaman zaman birbirine laf atmasına sahne olan Meclis'te, bu kez sıra dışı bir etkinlik düzenlendi. Taşlama şairleri "etik ilkeler" konusunda atıştı.

"Çalışma yaşamında etik ve etkileri" konulu konferansta, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, yaşamın içinden etik ve ahlak konularında Meclis personeline sunum yaptı.

Etik ve ahlakın aynı şeyler olmadığını, iki farklı alan ve bunların en tepesinde de felsefe olduğunu belirten Üstün, "Yalan söylemeyi düşünmek ile yalan söylemek farklı şeylerdir. Yalan söylediğiniz andan itibaren ahlak sınırına geçmiş olursunuz ve ondan sonra hukuk devreye girer" dedi.

İnsanların, "etik ve ahlaka uygun bir çalışma hayatını sürdürürsem kaybederim, doğruları söylersem çok şey kaybederim" dediğini ifade eden Üstün, "Olsun kaybetsin ama yalan söylemesin. Ben doğruları söylediğim için 5 yılımı kaybettim ama hep doğruyu söyledim" diye konuştu.

Üstün, etiğin sadece çalışma hayatında değil her yerde olduğunu belirterek, "Etik ve ahlakın girdiği temiz bir yerde kirlenme oluşmaz. Herkese eşit olunursa etik ve ahlak vardır. Günümüzde etik ve ahlaki sefalet dönemi yaşıyoruz, dünyada siyasi ve ekonomik kriz yoktur, etik ve ahlaki kriz vardır" sözlerini sarfetti. Üstün, şöyle devam etti:

"Doğada yalan söyleyen tek canlı insandır. Hayvanların dilini bilmiyoruz ama onların merhamet dilinin olduğunu biliyoruz. Hayvanlar birbirlerini emzirirler ama ben tek bir örnek dışında bir insanın hayvanı emzirdiğini görmedim. Egoist yaşamayı tercih ediyoruz, hep 'insan üstün' diyoruz. Yalan söylememek erdemli olmak değildir, ilk vazifemiz doğru olmaktır, erdemli olmaktır, yalan söylememek zaten olması gerekendir. Bir insan için 'çok iyi bir insan' deniliyor. 'Hayır yapıyor, yardım yapıyor' deniliyor ama yıl sonunda bakıyorsunuz o yardımları vergiden düşmüş; o zaman ne anlamı kaldı o yardımların?"

-"21. yüzyılda ülkeler etik ve ahlaki değerlerle yönetilecek"

Günümüzde ahlaki krizde kırılma yaşandığını ve dibe vurduğunu iddia eden Üstün, "21. yüzyıl, etik ve ahlaki değerlerin dibe vurduğu ama yeniden çıkması için ümitlerin korunduğu bir yüzyıldır. 21. yüzyılda ülkeler değişecek. Ülkeler, hukuktan ziyade etik ve ahlaki değerlerle yönetilmeye başlanacak. Umarım bu Hindistan gibi ülkelerden önce bizde başlar" diye konuştu.

Üstün, dünyada bütün değerlerin alt üst olduğunu ileri sürerek, insanların etik ve ahlakı sonradan öğrendiğini, doğuştan öğrenilmediğini söyledi.

İnsanlığın günümüzde yaşanan ahlaki yozlaşmayı durdurma niyetinde olmadığını da savunan Üstün, "Günümüzde bilişim kirliliği, bilgisayar kirliliği yaşanıyor. 'Bilişim insanlık için' diyerek de insanları kandırıyorlar. Google'da acaba kim 'hayatın anlamı, değeri' diye yazıp arama yaptı? Ama onun dışında herşey aranıyor. 'Bize faydası var' deniliyor; ne faydası var acaba?" diye konuştu.

-"Televizyon seyretmiyorum"

Üstün, "Hiç bir ülke görmedim, etik ve ahlaki devlet diye ama hep hukuk ve adalet devleti diyoruz. Ama Aborjinler diyor, Amazon yerlileri de öyle" dedi. Herkesin evde oturup televizyon karşısında zapping yaptığını dile getiren Üstün, "Ben yapmıyorum, çünkü ben televizyon seyretmiyorum. Bilgisayarı sadece akademik taramalar için kullanırım, onun dışında kullanmam, oyun oynamam" dedi.

Soruları da yanıtlayan Üstün, kurumlarda etik kültürü yerleştirmeden önce, insanlarda etik kültürünün yerleşip yerleşmediğine bakılması gerektiğine işaret etti. Üstün, etik kuralların dini normlardan ayrı olduğunu da belirtti.

Konferansta, daha sonra taşlama şairleri Rasim Köroğlu ve Bekir Salim, Muharrem Atabay'ın bağlaması eşliğinde etik ilkeler konusunda atıştı. Köroğlu ve Salim'in atışması, zaman zaman güldürdü, zaman zaman da duygulandırdı.

Konferansa, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi ve daire başkanları ile personel katıldı. İşler ve Çiftçi, taşlama şairlerine plaket verdi.

Kaynak: AA / Politika
title
Close