Haberler

Meclis Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, İlçe Milli Eğitim ve Sinanpaşa Ortaokulu Müdürü hakkında kusur, ihmal veya kasıt olup olmadığı konusunda ön inceleme ve disiplin soruşturmaları...

TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, İlçe Milli Eğitim ve Sinanpaşa Ortaokulu Müdürü hakkında kusur, ihmal veya kasıt olup olmadığı konusunda ön inceleme ve disiplin soruşturmaları yapmak üzere 3 müfettiş görevlendirildiğini bildirdi.

Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı başkanlığında toplandı.

Komisyonun uzman dinleme kısmını bitirdiğini belirten Sarı, rapor yazma aşamasına geldiklerini söyledi.

Sarı, Komisyonun geçen hafta yerinde inceleme yapmak üzere Adana'ya gittiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Valilikten aldığım bilgiye göre, incelediğimiz Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu kapatıldı, buradaki 7 öğrenci devlet yurduna aktarıldı. 11 Mayıs'ta Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, İlçe Milli Eğitim ve Sinanpaşa Ortaokulu Müdürü hakkında, kusur, ihmal veya kasıt olup olmadığı konusunda ön inceleme ve disiplin soruşturmaları yapmak üzere 3 müfettiş görevlendirildi. Daha önce bir kınama cezası almışlar, yaptığımız görüşmelerde bunların daha detaylı incelenmesi konusunda görüş bildirdik. Bu görüş doğrultusunda Sayın Valimiz bu konuda harekete geçti." şeklinde konuştu.

Türk Eğitim-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Mehmet Yaşar Şahindoğan yaptığı sunumunda, yurtlara ilişkin etkin denetim sistemi kurulması gerektiğini vurguladı.

Yurtları denetleyenlerin de denetlenmesi ve yurtlara ani denetimler yapılmasını öneren Şahindoğan, yurtlardaki öğrencilere tatbikatlarla yangın eğitiminin verilmesi, yurtlarda rehberlik ve psikolojik danışman bulunması, sağlık personeli istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Selçuk Esin, çocuk ihmali ve istismarın tanısının konulmasında kamu görevlilerin farkındalığının artırılması gerektiğini vurguladı.

Bu konuda bilgi birikimi ve motivasyonun öneminine dikkati çeken Esin, "Burada kalan çocuklar, sık ve düzenli sağlık kontrolünden geçirilmeli. Kamu görevlilerin ihmal ve istismarı tespit durumunda bildirim zorunluluğu var. Bu bildiriminin kolaylaştırılması ve bildirim süreçlerin aktifleştirmesi gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Hikmet Akın da çocuk yurtlarının bağımsız yapılar olması gerektiğini dile getiren Akın, yurtların zemin katında başka işletmelerin bulunmasının, bina yalıtımında hızlı yanan malzemelerin kullanılmasının sakıncılarına işaret etti.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, bir an önce "Çocuk Hakları Daimi Komisyonu" kurulması gerektiğini belirterek, Komisyon Başkanı Sarı'dan destek istedi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, yurt yetkilisinin 6 yaşındaki kızı ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Politika
title
Close