Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Meclis Aladağ'daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala, özel yurtların, bağımsız denetim birimlerince denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Yönetimin içindeki denetimle, içeriden yapılan denetimle imkanı yok bunu önleyemezsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala, özel yurtların, bağımsız denetim birimlerince denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Yönetimin içindeki denetimle, içeriden yapılan denetimle imkanı yok bunu önleyemezsiniz." dedi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangının araştırılması, kamusal eğitim ve barınma haklarının tüm öğrenciler için güvence altına alınması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı başkanlığında toplandı.

Komisyonda ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İslam Emiroğlu sunum yaptı. Emiroğlu, genel müdürlüğün bütün çocuklarla ilgili, öncelik sırası belirlenerek buna göre politika geliştirdiğini, bakım hizmetleri ve rehabilitasyon çalışmaları yürüttüğünü anlattı.

Aile yanında destek hizmetlerine önem verdiklerini ifade eden Emiroğlu, koruyucu aile hizmetleri, evlat edinme hizmetlerinin de genel müdürlüğün çalışmaları arasında yer aldığını kaydetti.

Emiroğlu, 137 bin 415 aileye sosyal ekonomik destek verdiklerini, 2016 sonu itibariyle 623 milyon 714 bin lira ödendiğini ifade etti. Emiroğlu, Ocak 2017 sonu itibariyle evlat edinme sayısının 15 bin 354 olduğunu bildirdi. 5 bin 13 çocuğun, 4 bin koruyucu aile yanında olduğunu, bin 296 şehit ve gazi çocuğuna destek sağlandığını belirten Emiroğlu, Ocak 2017 itibariyle 7 yetiştirme yurdunda 363 çocuğa bakıldığını, 93 çocuk evleri sitesinde 631 villa tipi evde 5 bin 290 çocuğa hizmet verildiğini, bin 93 çocuk evinde 5 bin 623 çocuğun hizmet aldığını anlattı.

İslam Emiroğlu, 2016 itibariyle 41 bin 227 kişiye istihdam sağlandığını, terör mağduru ailelerin çocuklarının korunması kapsamında 7 bin 452 çocuğa sosyal ekonomik destek hizmeti verildiğini, 10 bin 668 lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Emiroğlu, hedeflerini, çocuk hakları doğrultusunda çocuk politikaları oluşturmak, bakım altındaki her çocuğun özel yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sportif alanlardan en az birine yönlendirilmesi, koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuk sayısının artırılması, uzmanlaşmış koruyucu aile sisteminin ülke genelinde yaygınlaştırılması, terör mağduru çocuklar ve bu alandaki personelin güçlendirilmesi, ulusal çocuğa yönelik şiddetle mücadele strateji belgesi ve eylem planının hazırlanması şeklinde sıraladı.

Adana'da kız öğrenci yurdundaki yangın sonucunda hayatını kaybeden, yaralanan çocuklar ve ailelerine, 3 köyde 215 hanede, sosyal inceleme, mesleki çalışma yapıldığını belirten Emiroğlu, 58 aileye 1 yıl süreli olarak sosyal ekonomik destek olarak aylık 673 lira ödendiğini, çocukların eğitim, yaş ve ihtiyaçların göre miktarın değiştiğini vurguladı.

Emiroğlu, 26 aileye sosyal ekonomik desteğin (tek seferlik geçici yardım) hane başına 2 bin 737 lira, ölen 12 çocuğun ailelerine 10 bin lira, yaralanan 24 çocuğun ailesine 5'er bin lira Sosyal Yardım Vakfınca ödendiğini belirtti.

Emiroğlu, Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce 5 psikolog, 5 sosyal çalışmacı, 2 sosyolog ve 1 psikolojik danışma ve rehberlik görevlisince çocuklar ve ailelerine ilk günden itibaren psikososyal destek çalışması yapıldığını kaydetti.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın, ailelere davalardan vazgeçilmesi için bir belge imzalatıldığı iddialarını sorması üzerine Emiroğlu, böyle bir talimatının olmadığını, buna yönelik hukuki mücadeleye hazır olduklarını, böyle bir talimatı veren kişinin karşısına da kendilerinin çıkacaklarını söyledi.

3 bin 781 yurda denetim

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, 3 bin 905 özel öğrenci yurdu bulunduğunu, 845 yurdun FETÖ nedeniyle kapatıldığını kaydetti. Şamlıoğlu, ortaöğretimde 2 bin 246, yükseköğretimde bin 659 yurdun 378 bin öğrenci kapasitesi olduğunu, 221 bin öğrencinin kayıtlı bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'deki devlet yurtlarının doluluk oranlarına ilişkin bilgi veren Şamlıoğlu, temel eğitimde yurtlarının yüzde 54'nün, ortaöğretimde de yüzde 57'ünün dolu olduğunu bildirdi. Şamlıoğlu, Adana'da ise devlet yurdu doluluk oranının yüzde 69 olduğunu dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz imzasıyla 12 Aralıkta gönderilen genel yazıyla yapılan talimat kapsamında, 3 bin 781 yurdun denetiminin yapıldığını belirten Şamlıoğlu, kapatılan yurtların da olduğunu kaydetti. Şamlıoğlu, Aladağ'dan sonra Bakanlığın rutin yaptığı denetimlerin dışında 3 bin 781 yurdu tekrar denetime aldığını vurguladı.

Şamlıoğlu, 2004 tarihli Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nin değiştirilmesine yönelik hazırladıkları taslak hakkında bilgi verdi.

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmelik Taslağının, 9 Ocak 2017'de Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere Başbakanlıka gönderildiğini kaydeden Şamlıoğlu, özel yurt sektörünün yüzde 40'ına yakınının kapanma ihtimalinin doğacağını çünkü bu yüksek standardın yakalanmasının zor olabileceğini anlattı.

Öğrenci barınma sertifikası olmayan kişinin yönetici olamayacağını, güçlü bir sertifika programı oluşturulacağını vurgulayan Şamlıoğlu, kurum müdürlerine lisans şartı getirdiklerini belirtti. Şamlıoğlu, mevcut düzenlemede kurucularda herhangi bir okul mezuniyet şartı bulunmadığını, taslakta, kurucu, kurucu temsilcisi, müdür, müdür yardımcısının lisans mezunu olması şartı getirdiklerini anlattı.

Şamlıoğlu, taslakla ilgili Bakanlar Kurulunun gerekli çalışmaları bitirmek üzere olduğunu ifade etti. Şamlıoğlu, kurum binalarının, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliğiyle ilgili, belediye, üniversitelerin ilgili bölümleri, mühendis odaları veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca kontrol ettirileceğini kaydetti.

"Uyku uyuyamadım"

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala, Aladağ'daki yangının kendilerini de derinden üzdüğünü dile getirerek, bu elim olayın meydana geldiği tarihte denetim görevinin başkanlığa verildiğini söyledi.

Özel Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nun, Adana maarif müfettişlerince 26 Ekim 2015'te denetlendiğini anımsatan Ala, genel denetim raporunda yurtta yangın söndürme tatbikatı yapılmadığı, binanın depreme dayanıklılık raporunun bulunmadığı, yurt binasının yerleşim planına uygun kullanılmadığı, personel arası iş bölümü yapılmadığı, internet odası oluşturulmadığı, ankesörlü telefon bulunmadığının belirtildiğini aktardı.

Müfettişin, elektrik şalterinin eski mi yeni mi olduğunu bilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ala, müfettişin yangın konusunda uzman olmadığını ifade etti.

Bu raporda yangın tatbikatı yapılmadığı bilgisinin yer aldığını kaydeden Ala, Aladağ'da Kaymakamlığın hazırlattığı denetim raporunda ise yangına karşı gerekli önlemlerin alındığının ifade edildiğini söyledi.

Ala, Bakanlık olarak canla başla ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını ancak bu tür şeyleri önleyemediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kapı kolları kırıktı deniliyor. Müfettiş gittiğinde o kırık değil, denetim yapıyor, iki gün sonra kapı kırılıyor. Sürekli olarak birinin, denetim olarak başında durması lazım. Bu da imkansız. Bu yurtlar, kesinlikle bağımsız denetim birimlerince denetlenmeli. Bizim yaptığımız denetim idarenin denetimi. Bu denetim, bağımsız birimlerce, sivil toplum kuruluşları, barolardan oluşabilir, Meclisin takdirinde. Bu olaydan sonra uyku uyuyamadım, bu çocuklar bizim çocuklarımız. Yönetimin içindeki denetimle halletmemiz mümkün değil. Bu yurtlarda özellikle okullarla ilgili denetim sistemi kurulsun. İçeriden yapılan denetimle imkanı yok bunu önleyemezsiniz."

Kaynak: AA / Politika
title