Haberler

Libya'da Silahlı Güçler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya Devrimci Operasyonlar Birliği Zeydan'ın kaçırılmasıyla tüm dünyaya adını duyurdu

Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın sabah saatlerinde Başkent Trablus'ta kaldığı otelden alınarak bilinmeyen bir yere götürülmesi olayını gerçekleştiren "Libya Devrimci Operasyonlar Birliği" güvenlik birimi sadece ülke çapında değil tüm dünya gündeminde adını duyurdu.

Günün erken saatlerinde Libya İçişleri Bakanlığı Organize Suçlarla Mücadele İdaresi adına konuşan resmi sözcü Abdulhakim Belizzi, Zeydan'ın Yönetim ve Devrimci Operasyonlar Birliğinden çıkan bir kararla tutulduğunu açıkladı.

Libya Parlamentosu olarak bilinen "Ulusal Kongre" Başkanı Nuri Busemhin düzenli güvenlik birimlerinin olmaması; son dönemde hükümet binalarına düzenlenen saldırılar ve milisler arasında çatışmaların artmasından dolayı Başkent Trablus'un her türlü şiddetten korunması amacıyla Temmuz ayında yayınladığı bir kararla "Libya Devrimci Operasyonları Birliği" kurdu.

Bu kararla birlikte Operasyonlar Birliğine yaklaşık 706 milyon dolarlık bir bütçe tahsis edildi.

Mısır'da 3 Temmuz'da Mursi'nin görevden alınmasıyla başlayan şiddet senaryolarının Libya'da yankı bulması endişesi bu güvenlik biriminin oluşturulmasında etkili oldu.

Gerçekte düzenli bir orduya sahip olmayan Libya'da Kaddafi'ye karşı devrim süreciyle ülkede güvenliği sağlayacak hiç bir oluşum kalmamıştı. Güvenlik devrim sürcinde Kaddafi rejimine karşı silahlı mücadele veren savaşçıların eline kalmış oldu.

Bir önceki hükümet, Operasyonlar Birliğini güvenlik güçlerinin çalışmalarına başlamasının ardından iptal etti. Ancak ülkede yaşanan güvenlik zaafiyeti ve suikastler bu güvenlik biriminin yeniden sahneye çıkmasında etkin oldu. Devrimci Operasyonlar Birliğinin Temmuz ayıyla birlikte Trablus'un korunması amacıyla yeniden geri dönmesi Kurucu Ulusal Kongre'nin seçilmesinin ardından ilk kez yaşanıyor.

Kaynaklar, "Libya Devrimci Operasyonlar Birliği"nin ülkenin orta ve batı kesimlerinde binlerce silahlı milislerinin olduğunu ifade ederken, kesin olmayan bir dille basında Libya'nın bazı petrol kuyuları ve müesseselerinin güvenliğini sağladığı vurgulanıyor.

Libya toplumu şimdilerde yasallığı yanı sıra bu milis güçlerinin olumlu bir şekilde güvenliğin sağlanmasındaki rolünü tartışıyor.

Libya'da Kaddafi'nin 42 yıl süren yönetiminin sona ermesinin ardından yeni yönetim emrine boyun eğmeyen güç sahibi milislerin varlığı, silahların yaygınlaşması sonucu ülkede istikarrdan uzak güvenlik zaafiyetine son vermek istiyor. - Trablus

Kaynak: AA / Politika
title
Close