"Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" Konferansı
İngiltere eski Dışişleri Bakanı Straw."Meşru ve barışçıl göstericilerin arasına karışan aşırılarca işlenen şiddet ve yağma kınanmalı".
"Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" Konferansı- İngiltere eski Dışişleri Bakanı Straw:
"Meşru ve barışçıl göstericilerin arasına karışan aşırılarca işlenen şiddet
ve yağma kınanmalı"
"Demokrasi, çoğunluğun iradesini yansıtırken, azınlıkların ve bireylerin haklarına
yer verme konusunda hassas bir dengeyi içerir. Bu dengeyi başarmak asla kolay
değildir. Barışçıl gösteriler her demokraside bir emniyet vanası olarak önemli rol oynar"
"Bu sorunu çözmek Türk demokrasisinin işi, yabancıların değil"
İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Taksim Gezi Parkı eylemiyle ilgili, "Meşru ve barışçıl göstericilerin arasına karışan aşırılarca işlenen şiddet ve yağma kınanmalı" dedi.
AB Bakanlığınca Swissotel'de düzenlenen "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek" konulu konferans kapsamında yapılacak oturumlardan önce konuşan Straw, Taksim'de yaşanan olaylara değindi.
Dünyanın, Taksim'deki eylemi ve olayları izlediğini aktaran Straw, "Hepimiz biliyoruz ki demokrasi çoğunluğun iradesini yansıtırken, azınlıkların ve bireylerin haklarına yer verme konusunda hassas bir dengeyi içerir. Bu dengeyi başarmak asla kolay değildir. Barışçıl gösteriler her demokraside bir emniyet vanası olarak önemli rol oynar" diye konuştu.
Straw, yaşananların, Türkiye'de dikkate değer sayıda insanın görüşlerine ve haklarına verdiği önemi gösterdiğini ifade ederek, "Ancak bu sorunu çözmek Türk demokrasisinin işi, yabancıların değil" ifadesini kullandı.
Türkiye'de hükümetin, olayların ilk aşamasında aşırı tepki verildiğini kabul etmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Straw, "Şiddet kullanımıyla ilgili açık bir mesaj verilmeli. Bunun, demokratik toplumda yeri yoktur. Meşru ve barışçıl göstericilerin arasına karışan aşırılarca işlenen şiddet ve yağma da bütünüyle kınanmalı" değerlendirmesinde bulundu.
"Türk demokrasisi güçlenecek"
Türkiye'de çok kez bulunduğunu, kendisini Türkiye'nin bir dostu olarak gördüğünü anlatan Straw, "Dün gece konuştuğum parlamenterlerin, Türkiye'nin bu olaylardan demokrasisini güçlendirerek çıkacağı umudunu ve beklentisini dile getirmesinden etkilendim. Bu benim de kesinlikle katıldığım bir görüş" dedi.
Straw, kendisinin de gençlik yıllarında İngiliz Ulusal Öğrenci Birliği'nin başkanlığını yürütürken birçok gösteri düzenlediğini aktararak, "1960'ların sonların, 1970'lerin başlarındaki o muhteşem günlerde Eğitim Bakanı Margaret Thatcher'a karşı gösteriler düzenlerdim. Bazı gösterilerle onun bile fikrini değiştirmeyi başarmıştık. Hepsi de barışçıl gösterilerdi" diye konuştu.
Jack Straw, bugün, gelecekten duydukları kaygılarla gösterilere katılan gençlerden bazılarının ileride kendisi gibi siyasete girebileceğini kaydetti.
"Türkiye'ye ayrımcılık uygulandı"
İngiltere'de AB konusunda yoğun tartışmaların olduğunu belirten Straw, "AB ile ilgili bir mesele var ki İngiltere'de üzerinde geçmişe dayanan ve güçlü, bütün siyasi yelpazeyi kapsayan bir görüş birliği var; o da Türkiye'nin AB'ye tam üye olma arzusuna verilen destektir" dedi.
Straw, 50 yılık süreçte İngiltere'nin hangi parti iktidarda olursa olsun, bu konuda Türkiye'ye destek verdiğine işaret ederek, "8 yıl önce de İngiltere'nin dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin müzakerelere başlaması kararına öncülük etmek de benim ayrıcalığım oldu" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Almanya ve Fransa tarafından tıkandığını anlatan Straw, "Komisyon, mecvut üye ülkeler ve özellikle de süreci tıkayanlar, açıkça söylemeseler bile kabul etmeliler ki Türkiye'ye karşı ayrımcılık uygulayageldiler" diye konuştu.
Eski Sovyet Bloku ülkeleri ve Güney Kıbrıs stratejik ve ekonomik gerekçelerle AB'ye dahil edilirken, kriterlerin hayata geçip geçmediğine bakılmadığını, beklentilerden hareket edildiğini dile getiren Straw, "Kıbrıs'ı adanın bölünmüş olmasına ve Annan Planı ile ilgili taahhütlerini yerine getirmemesine karşın aldık. Ben Türkiye'nin özel bir muamele istemediğine eminim. İstediği, diğer ülkelerle aynı muameleyi görmek" değerlendirmesinde bulundu.
Straw, Türkiye'nin müzakereler durmuş olmasına karşın, kendi içinde kaydettiği gelişmeyi çarpıcı olarak nitelendirdi.
Konferansın bu bölümünü, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da izledi.
İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack StrawKüresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek" konulu konferans AB Bakanlığı - Ankara