"Karada Denizde Arıyoruz"
Bakan Yıldız: "Petrol ve Doğalgazı Karada, Denizde Arıyoruz"
ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ham petrolün yüzde 93'ünü, doğalgazın da yaklaşık yüzde 97'sini ithal eden bir ülke olduğunu söyleyerek, "Bunun karşısında ne yapmamız lazım? Bu ithal ettiğimiz kaynakların yerli kaynaklar haline getirebilmek için arama faaliyetleri artırdık. Denizde, karada nerede olma ihtimali varsa oralarda arıyoruz" dedi.
Çeşitli açılışlara katılmak üzere Ankara'dan helikopterle Eskişehir'e gelen bakan Taner Yıldız ilk olarak Mihalıççık İlçesine bağlı Koyunnağılı Köyü'ndeki Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş.'ye ait kömür ocağının açılış törenine katıldı. Burada beyaz renkte madenci kıyafeti giyip başına baret takan Yıldız, Vali Mehmet Kılıçlar, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Murat Mercan ve Nedim Öztürk, AK Parti Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu ile birlikte yerin 400 metre derinliğindeki kömür ocağına girerek incelemelerde bulundu.
ENERJİ İTHALATI
Bakan Taner Yıldız, maden ocağı çıkışında gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Yıldız, bir gazetecinin "Mazot fiyatlarındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Türkiye ham petrolün yüzde 93'ünü, doğalgazında yaklaşık yüzde 97'sini ithal eden bir ülkedir. Bunun karşısında ne yapmamız lazım? Bu ithal ettiğimiz kaynakların yerli kaynaklar haline getirebilmek için arama faaliyetleri artırdık. Başbakanımızın bu konuda talimatları var. AK Parti hükümetleri zamanında bu arama faaliyetleri 12 katına çıkmıştır. Denizde, karada nerede olma ihtimali varsa oralarda arıyoruz. Bu bizim için önemli bir konu. Zaman zaman söylediğimiz, dünyada şu anda bölgede olan Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerde olan hadiselerin dünyadaki petrol arz ve taleple alakalı bir değişiklik oluşturmadığını gördük. Dünyada şu anda petrol bulamayan herhangi bir müşteri yok. Herhangi bir ülke arzıyla ilgili bir sıkıntı yaşamıyor. Üstüne üstlük geçtiğimiz hafta içerisinde Suudi Arabistan petrol bakanı Libya'nınkinin ürettiğinin 4 katı kadar fazla üretim yapacağını, arttırabileceğini beyan etti. Dünyada petrol sıkıntısından dolayı fiyatların arttığı söylenemez. Buna bir spekülasyon diyelim, bu fiyatları yönlendirmek isteyen insanlar ve kurumlar olduğunu söyleyelim. Dolayısıyla yurt dışından ithal ettiğimiz bir kaynağın petrol ürünlerine de yansıması şu anda kaçınılmaz oldu. Şunu ümit ediyor ve inanıyorum ki; bölgede olaylar sakinleştikten sonra bu spekülatif fiyat artışlarının tekrar geriye dönecektir. Çünkü üretici ülkelerde bu fiyat artışının uzun vadede kendilerine yaramadığını, kendilerinin de özelikle bu malı satmada, pazarlamada farklı sıkıntılarının olacağını söylemişlerdi. O yüzden kısa zamanda tekrar bir gerilemenin olacağını dünyadaki hem uluslararası enerji ajansı hem de bir kısım otoriteler böyle olduğunu söylüyorlar. Biz de izliyoruz şu anda."
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgaz ve elektriğe zam yapılacak mı?" sorusuna ise, "Şu anda bizim elimizde bulunan verilere göre doğalgaz ve elektrik zammı ile alakalı herhangi bir gösterge oluşmamakta" yanıtını verdi.
Kamyonlarda 10 numaralı yağ kullanımı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Yıldız, "Maliye bakanımız ile görüştük. Biliyorsunuz bunun ÖTV miktarının artırılması ile alakalı bir husus vardı. Maliye bakanlığımız çalışıyor ve yine kendileri açıklayacaklar. Ama 10 numaralı yağın akaryakıt olarak otobüslerde ve kamyonlarda kullanılması çevre açısından doğru değil, motorlar açısından da doğru değil, genel tüketim açısından da doğru değil. Yalnızca sanayicimizin kullanılmasının doğru olacağına inanıyoruz. Düzenlemelerde bu yönde gelişecektir" dedi.
TÜRKİYE GELİŞİYOR VE DEĞİŞİYOR
Bakan Taner Yıldız kömür ocağının açılışında yaptığı konuşmada da Türkiye'nin artık büyüdüğünü söyledi. Yıldız şöyle konuştu:
"Türkiye gelişiyor ve değişiyor. Bunu karşılayabilecek olan enerji yatırımlarının özellikle biz yerli ve yenilenebilir olanıyla ön planda ilerliyoruz. TKİ, MTA ve Maden İşleri ile birlikte madenlerin bulunduğu yerleri tespit edip etüt çalışması yapıyoruz. Daha sonra özel sektör yatırımcılarına havale ediyoruz. Ülkemizin zengin enerji kaynakları içinde jeotermal, rüzgar, güneş var. Bu kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Türkiye'nin yurtiçi varlığı 235 milyar dolardı, şimdi ise 3 katına çıktı. Yani 750 milyar dolara yaklaştı. Bunu yurt dışına gittiğimizde bize gösterilen, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne gösterilen itibardan anlıyoruz. Türkiye'de yer alan tüm kaynaklarımızı ortaya çıkartacağız. Biz bu hedef doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz, yürüyoruz ve hatta koşuyoruz. Türkiye'de son 8 yılda özel sektörün üretimdeki payı yüzde 34'lerdeydi, şu anda yüzde 52 civarında. 3-4 yıl gibi kısa bir sürede bunu yüzde 75'e çıkartacağız. Biz enerji üretimindeki yatırımı özel sektöre verdik ama kamu kaynaklarımızdan kullanmadığımız kaynakları da adalet, eğitim, sağlık gibi kurumlara aktarıyoruz."
DÜNYA YENİ EĞİLİMLERE GİDİYOR
Bakan Yıldız daha sonra Dedeman Madencilik'in Eskişehir Krom Konsantre Tesisi'nin açılış törenine katıldı. 10 milyon dolarlık yatırımla yılda 500 bin ton krom cevheri işlenecek olan tesisin açılış töreninde konuşan Yıldız, madencilik sektöründe yerli kaynakların harekete geçmesiyle çok önemli katma değer sağlandığını söyledi. Yıldız şunları kaydetti:
"Bazen 10 milyar dolarlık bir iş yapıyorsunuz, bunun Türkiye'deki değeri 500 milyon civarında oluyor. Ama madencilikte yaptığınız 1 milyarlık işin hemen hemen hepsi katma değere dönüşebilecek bir kaynak oluyor. Dünyada bir eğilim başladı. Paradan daha değerli malların, madenlerin olduğu bir ortama doğru gidiyoruz. Dünya nohutla fasulyenin yer değiştirdiği gibi yeni eğilimlere doğru gidiyor. Metallerin yer değiştiği, paranın bu noktadan sonra geçmediği bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Bu yüzden 7 ayrı ocakta çıkan kromun işlenmesiyle beraber dünya piyasalarında ve Türkiye'deki ihtiyaçlarda kullanılmasının çok önemli ve değerli olduğunu söyleyebiliriz."