Kapanacak Belde Belediye Başkanları Ankara'ya Çıkartma Yapacak
TBMM'de Haziran ayı sonunda oylanması beklenen Bütünşehir Yasası ile kapatılacak belde belediyelerin CHP ve MHP'li başkanları, 'Beldeme Dokunma' mücadelesi başlattı.
TBMM'de Haziran ayı sonunda oylanması beklenen Bütünşehir Yasası ile kapatılacak belde belediyelerin CHP ve MHP'li başkanları, 'Beldeme Dokunma' mücadelesi başlattı. Manisa, Muğla ve Balıkesir'deki beldelerin belediye başkanları eylemlerine önce TBMM'de siyasi parti gruplarına ziyaretle başlayacak, tasarı alt komisyona indiğinde ise her beldeden otobüs kaldırarak Ankara çıkartması yapılacak.
Manisa'nın kapanacak 81, Muğla'nın 36, Balıkesir'in 34 belde belediyesinden CHP ve MHP'li olanlar, kapatılmaya karşı mücadele başlattı. Ortak hareket etmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda bir araya gelen 35 belde belediye başkanı haklarını savunmak için yol haritası çizdi. Öncelikle her belediye başkanın seslerini duyurmak için basınla temasa geçmesi kararı alındı. Ardından da yasanın çıkmaması için Ankara'ya gidilmesi kararlaştırıldı. 12 Haziran Salı günü siyasi partilerin TBMM Grup toplantıları öncesinde Genel Başkanlar ile konuşmak için Ankara'nın yolu tutulacak. Sorunlar burada anlatılacak. Daha sonra ise Bütünşehir Yasa Tasarısı alt komisyona geldiğinde Ankara'ya her beldeden bir otobüs kaldırılacak.
Belde belediye başkanları toplantısını yöneten Muğla'nın Marmaris İlçesi Beldibi Belediye Başkanı MHP'li İdris İspirli, AK Parti'li belde belediye başkanlarının da durumdan rahatsız olduklarını ve kendi partileri çerçevesinde çalışma yürüttüklerini söyledi. Buna karşın AK Parti'li belediye başkanlarının siyasi vaadlerle sesinin kısıldığını belirten İspirli, 'Beldeme Dokunma' mücadelesini CHP ve MHP'li belde belediye başkanlarının yürüteceğini söyledi.
BELDEDE REFERANDUM YAPILMALI
İspirli, nüfusu 5 binden az yüzlerce ilçenin olduğu Türkiye'de, nüfusu 5 binden fazla olan yüzlerce belde belediyesini mahalleye dönüştürmenin, bu belediyeler için cinayet, idam kararı olduğunu belirtti. Demokrasinin gelişmesinde çok büyük önemi olan belediyelerin kapatılmasının yerel merkeziyetçilik olduğunu dile getiren İspirli, "Belde belediyeleri güçlendirmek yerine kapatmak kolaycılıktır. Kapatılmak istenin bin 654 belde belediyesi var. Bunların arasında kendi kendisine yetmeyen 100 tanesine bakılarak kapatma kararı almak yanlıştır. Ekonomiye zararları yoktur. Her şeye rağmen kilit vurulacaksa belde halkına sorulmalı, referandum yapılmalıdır" dedi.
SİYASİ PARTİ AYRIMI YAPMADAN
Toplantıda 2009 yılında kapatılan Seyrek Belediyesi'nin son başkanı Nurgül Uçar da katıldı ve kapatılma süreci ile başlarına gelenleri anlattı. Uçar, "Şakası yok, bedeli ağır. Bugün açtığımız dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sonuçlanmayı bekliyor. Halk kapatılmayı ancak belediyenin tabelasının söküldüğü gün anlıyor. Su parası, eskiden ödediğinin üç katı gelince kavrıyor. Keşke mücadele etseydik diyen pek çok belediye çalışanı ve mahalle sakini var. Bu nedenle siz siyasi parti ayrımı yapmadan, partiler üstü bu sorunu çözmek için mücadelenizi verin" dedi.