Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İstanbul Adalet Sarayı'na Girişlerde Engelli Rampası Eksikliği

İstanbul Adalet Sarayı'na Girişlerde Engelli Rampası Eksikliği
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın ana giriş kapılarında engelliler için yeterli sayıda rampa bulunmaması, engelli vatandaşların ve avukatların tepkisine neden oluyor.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın ana giriş kapılarında engelliler için yeterli sayıda rampa bulunmaması, engelli vatandaşların ve avukatların tepkisine neden oluyor.

Geçen yıl temmuz ayında açılan ve Avrupa Yakası'ndaki bir çok adliyenin taşınmasıyla önemli dava ve soruşturmalara ev sahipliği yapmaya başlayan Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın mimari yapısında, engellilere yönelik yeterli düzenleme olmaması, engelli vatandaşlar, avukatlar ve adliye personeline zorluk yaşatıyor.

Duruşmaya katılmak için adliyeye gelen ve Amerika'da yaşayan İmran Ekşioğlu

(47), adliyenin kapısında kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, beyin ameliyatı geçirdiğini ve felç olduğu için 3,5 aydır tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirterek, adliyeden çıkarken tekerlekli sandalyesiyle yere düştüğünü ve bu durumun engellilere yönelik bir düzenleme olmamasından kaynaklandığını ileri sürdü.

Adliye kapısında bekleyen vatandaşların yardımıyla merdivenlerden inebildiğini aktaran Ekşioğlu, "İçerde merdivenler iç içe. Bir merdiven iptal edilerek sadece engellilere ayrılabilir. Dışarı çıkınca, insanlar sağ olsunlar bana yardım ettiler. Ben 25 senedir Amerika'da yaşıyorum, burada çok güzel bir adalet sarayı yapmışlar ama engellilerin Türkiye'de hiçbir hakkı yok" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Adliyenin metrobüs durağının olduğu arka kapısından çıkan İstanbul Barosu'na kayıtlı görme engelli avukat Mahmut Günday da engellilere yönelik yeterli düzenlemelerin yapılmadığını ve adliyedeki asansörleri kullanırken çok zorluk yaşadığını belirtti.

Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli de kent kültürünün önemli olduğunu belirterek, "Bu kadar büyük yapılar, bu kadar büyük yatırımların yapıldığı İstanbul gibi çok büyük bir kentte, nüfusunun yüzde 15'inin engelli olduğu bilinen bir toplumda, engellilere göre bir uyarlama yapılmaması bir kültür eksikliğinden kaynaklanan bir şeydir. Engellilerin rahatça girip çıkabilecekleri kapıların, eğimlerin, onlara uygun düzenlemenin yapılmamış olması tamamen bir demokrasi kültürü meselesidir" dedi.

Gazetecilerin, "Asansörü rahat kullanabildiniz mi-" diye sorduğu Yağmurdereli, avukat arkadaşlarının yardımıyla değil de tek başına adliyeye gelmiş olsa asansörleri uyarı sistemi olmadığı için kullanamayacağını söyledi.

Yağmurdereli, Avrupa'daki restoranlarda bile görme engellilere yönelik kabartma menüsü hazırlandığına dikkati çekti.

Avukat Taylan Tanay da Çağlayan'daki bu adliye ve açılacağı belirtilen Kartal'daki adliye binalarında adalet hizmetlerinin yürütülmesi için planlamanın doğru şekilde yapılmadığının açığa çıktığını savundu.

Bu arada, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın D kapısının olduğu tarafta, D-100 Karayolu üzerinde bulunan metrobüsün Çağlayan istasyonunu kullanacak engelli vatandaşlar ve bebek arabaları için de rampa olmadığı dikkati çekiyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Politika
title