İsmail Kahraman: "2'nci Abdülhamid'in Uyguladığı Siyaset, Osmanlı Devleti'nin Yıkımını Geciktirdi"
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İkinci Abdülhamid Han’ın doğumunun 174’üncü yılında hayatını anlatarak, “Onun uyguladığı siyaset, Osmanlı Devleti’nin yıkımını geciktirdi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İkinci Abdülhamid Han'ın doğumunun 174'üncü yılında hayatını anlatarak, "Onun uyguladığı siyaset, Osmanlı Devleti'nin yıkımını geciktirdi. İttifak halindeki haçlı zihniyetinin Osmanlı Devleti üzerindeki emellerine ulaşmasını erteledi. Hal edilmeseydi, güçlü bir devlet olarak tarih sahnesinde yerimizi devam ettirecek, Meriç Nehri ile Ağrı Dağı arasına sıkışmış olmayacaktık" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Saraylar tarafından düzenlenen ve dört gün sürecek olan "Doğumunun 174'üncü Yılında Sultan 2'nci Abdülhamid ve Dönemi" konulu uluslararası sempozyumun açılışı gerçekleştirildi. 22-25 Eylül 2016 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilecek sempozyum kapsamında sarayın Muayed' salonunda Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından 'Sultan 2'nci Abdülhamid Han Döneminden İzler Sergisi'nin açılışı da yapıldı. Sergi açılışının ardından Dolmabahçe Sarayı Medhal salonunda sempozyum açılışı gerçekleştirildi. 12'si yabancı olmak üzere 62 akademisyenin yer alacağı sempozyumun açılışına, Meclis Başkanı Kahraman'ın yanı sıra, TBMM Genel Sekreteri Ai Kumbuzoğlu, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı İlber Ortaylı, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı Sultan Abdülhamit Han'ın üçüncü kuşak torunu ve Türkiye'de yaşayan şehzadelerin en kıdemlisi Harun Osmanoğlu, dördüncü nesil torunlarından Şehzade kızı olması sebebiyle Osmanlı Hanedanı'nın "sultan" unvanını taşıyan Nilhan Sultan Osmanoğlu ile Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Türkiye Gazetesi yazarlarından gazeteci-yazar Rahim Er ve pek çok akademisyen katıldı.
"İslam alemi büyük bir iştirakle Sultan Abdülhamid'in etrafında toplanmıştır"
Peş peşe yapılan sergi ve sempozyumun açılışında konuşan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Abdülhamid Han'ın 33 yıl süren iktidarına ilişkin kesitler aktarırken, "Osmanlı Devletimizin yıkılması ve yok olması konusunda yoğun bir faaliyet yürüten emperyalist devletler ve onların emellerine destek veren yerli işbirlikçilerine rağmen yine de 33 yıllık iktidarı süresince çok önemli eserler ve dikkatle incelenmesi gereken projeler bırakmıştır. Sultan 2'nci Abdülhamid Han'ın bütün bunları başarabilmesindeki etken, gayretli ve ferasetli şahsiyetinin ve uyguladığı politikaların tarihinde aranmalıdır. Sultan Abdülhamid, İslam dinin ve kurumlarını gerek içte, gerekse dışta Müslümanlarla olan ilişkilerde devamlı gündemde tutmuş, halifelik makamını ön plana çıkaran uygulamaları tercih etmiştir. Bu çerçevede İngiltere, İtalya ve Fransa gibi devletlerde Müslümanları rencide edecek temsilleri engellemesi dünya Müslümanlarının maneviyatını yükseltmesinin yanında hilafet makamına da büyük prestij sağlamıştır. Emperyalistlerin baskısıyla bunalan İslam alemi büyük bir iştirakle Sultan Abdülhamid'in etrafında toplanmıştır. Bugün dahi dünyanın ve bilhassa Afrika'nın bazı ülkelerinde, Cuma hutbelerinde hala Abdülhamid'in adının okunması bunun göstergesidir. Onun uyguladığı siyaset, Osmanlı Devleti'nin yıkımını geciktirdi. İttifak halindeki haçlı zihniyetinin Osmanlı Devleti üzerindeki emellerine ulaşmasını erteledi. Hal edilmeseydi, güçlü bir devlet olarak tarih sahnesinde yerimizi devam ettirecek, Meriç Nehri ile Ağrı Dağı arasına sıkışmış olmayacaktık" diye konuştu.
"Çanakkale geçilemez' diyorsak, onun temelinde Sultan Abdülhamid Han vardır"
İkinci Abdülhamit Han döneminde döşenen demiryollarının önemine de vurgu yapan Meclis Başkanı Kahraman, "Hicaz Demiryolu, Müslümanların kutsal bölgelere ulaşmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda stratejik bir önemi vardır, 1. Dünya Savaşı'nda büyük işler görmüştür, 21 günde aşılacak olan mesafe 20 saatte inmiştir. Demir yolları sayesinde Çanakkale'ye ulaştırılan desteklerle, Çanakkale geçilmez olmuştur. Bugün 'Çanakkale geçilemez' diyorsak, onun temelinde Sultan Abdülhamid Han vardır" şeklinde konuştu.
"Milli Saraylar'ın tek eksiği var"
Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2'nci Abdülhamid Han'ın vaktinin büyük kısmını Yıldız Sarayı'nda (Mabeyn Köşkü) geçirdiğini kaydetti. Ortaylı, "Unutmayın, bu sarayda çok değerli insanlar yaşıyor. Bugün eski devirlerin haricinde sarayımızdaki eski saatleri bile kendimiz tamir edecek durumdayız. Dokumalarımızı, halılarımızı yenileyecek, tamir edecek, yeniden dokuyacak durumdayız. Sarayın bütün demir işlerini, atölyelerini kendimiz gerçekleştirmekteyiz. Milli Sarayların tek eksiği vardır, bünyesinde Topkapı'nın bulunmaması" ifadelerini kullandı.
2'nci Abdülhamid Han'dan İzler sergisi
Sultan 2. Abdülhamid Han ve Döneminden İzler" sergisinin açılışını TBMM Başkanı İsmail Kahraman yaptı. Sergi açılışına ayrıca TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı İlber Ortaylı, Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın üçüncü ve dördüncü nesil torunları ile eski Avrupa Birliği Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır da katıldı. Sergi açılışında bir konuşma yapan TBMM Başkanı Kahraman, sempozyum ve sergide emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Kahraman ve beraberindekiler bir süre sergiyi gezdi. - İSTANBUL