İslamofibiye Karşı Türk-alman İşbirliği
Maltepe’de bir araya gelen Türk ve Alman Belediye başkanları, hazırladıkları ortak bildiri ile İslamofobi ve ırkçılığa karşı birlikte hareket etme kararı aldı.
Maltepe'de bir araya gelen Türk ve Alman Belediye başkanları, hazırladıkları ortak bildiri ile İslamofobi ve ırkçılığa karşı birlikte hareket etme kararı aldı.
Maltepe Belediyesi tarafından İstanbul Cevahir Otel'de düzenlenen toplantıda biraya gelen Türk- Alman yerel yöneticileri Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hedbo Dergisi ve Yahudi marketine düzenlenen saldırıyı kınadı. Yöneticiler bu saldırılar sonucu artan ırkçılık ve islamofibiye şiddetle karşı çıktıklarını dile getirerek hazırladıkları ortak bildiriyle birlikte hareket etme kararı aldı. Düzenlenen oturumun moderatörlüğü Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç yaparken, Erlangen Belediye Başkanı Susanne Lender Cannes, Münih Anakent Belediyesi eski Başkanı Christian Ude, Altona Belediye Başkanı Liane Melzer, Federal Almanya Parlamentosu Yeşiller eski Milletvekili Mehmet Kılıç, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ve Kırklareli Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker konuşmacı olarak yer aldı.
"IŞİD İSLAM'A DARBE VURUYOR"
Maltepe Belediye başkanı Ali Kılıç, konuşmasında, IŞİD gibi oluşumların tutumlarının İslamiyet'e darbe vurduğuna dikkati çekti. Başkan Kılıç, "Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Charlie Hebdo baskını, Fransızları olduğu kadar bizleri de son derece üzmüştür. Nerede ve hangi gerekçeyle olursa olsun, hiçbir şekilde kabul edilemeyecek olan terör, Charlie Hebdo baskını ile çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir" dedi.
"YEREL YÖNETİMLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Yapılan saldırıların ardından Avrupa ülkelerinde İslam'a karşı zayıflamaya yüz tutan önyargıların yeniden canlandırdığına vurgu yapan Kılıç, "Almanya'da başlayan bir PEGİDA (Almanya'da Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketi var. İslamofobiyi kullanarak yola çıkan ve bavuluna ırkçılığı da yerleştiren PEGİDA, ortaya çıktığı ülke sınırlarını aşarak yelpazesini tehlikeli bir şekilde genişletti. İslam adına yola çıktığını ileri süren El Kaide'nin, IŞİD'in Müslümanlıkla herhangi bir bağı yoktur. İnançlı Müslümanların bu gibi oluşumlara pirim vermediğini düşünüyoruz. İslamofobinin önüne geçebilmek, Müslümanlığın terör odağı olmadığını anlatabilmek adına bu toplantıyı gerçekleştirdik. Yerel yönetimlerin ayağa kalkıp elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
"İSLAMOFOBİ VE İSLAMİ RADİKALİZME KARŞI KOYMALIYIZ"
Federal Almanya Parlamentosu Yeşiller eski Milletvekili Mehmet Kılıç, yönetimlerin ırk, köken ve cinsiyet nedeniyle insanlara uygulanan ayrımcılığa karşı ortak bir tavır alınması gerektiğini savundu. Kılıç, "Tüm insanların eşit ve barışçıl olarak yaşamasını savunuyoruz. Halkların kardeşliğini savunuyoruz. İslamofobi ve İslami radikalizme karşı koymak zorundayız. Hedbo ve Yahudi marketine yapılan saldırıya ortak bir tavır almalıyız" ifadesini kullandı.
Beşiktaş'ın kardeş belediyesi Erlangen Belediye Başkanı Susanne Lender Cannes, belediyelerin bu ilginç sürece katılmasının öneminden bahsederek, Erlangen, Hristiyan- Müslüman çalışma grubu olduğunu, bu grubun iki taraf arasındaki ilişkileri düzenlediğini belirtti.
"PEGİDA'YI ALMANLARA MAL ETMEMEK GEREKİR"
Fransa'da gerçekleşen saldırılardan sonra Avrupalıların çok korktuğunu ve sarsıldığını dile getiren Münih Anakent Belediyesi eski Başkanı Christian Ude, "Bu saldırıları İslam Dünyasında onaylayanları görünce korktuğumuz gibi Almanya'da ırkçı hareketleri yeniden filizlenmeye başlayınca şoke olduk. Olayların ardından Almanya'da korkunç ırkçı gösteriler olmuştu ve hepimiz çok kızmıştık. Ancak şunu belirtmek isterim ki bu ırkçı gösterilere katılan insanların 10 katı insan ırkçılığa karşı durmak için sokağa döküldüler. Bu PEGİDA olayı ne kadar üzücü de olsa Alman halkına mal etmemek gerekir. Alman halkı herkesin bir arada huzur içinde yaşamasını istiyor" şeklinde konuştu. - İSTANBUL