Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

İngiltere-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Straw Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

“İran, hiçbir önkoşul olmadan Cenevre 2 konferansına davet edilmeli” “İran’a yaptırım uygulanmasına gerek yoktu” “İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin en kısa zamanda normal haline dönmesini istiyoruz”

İngiltere-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, " İran, hiçbir önkoşul olmadan Cenevre-2 konferansına davet edilmeli" dedi.

Straw, İran Parlamentosundaki temaslarının ardından, İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Abbas Ali Mansuri ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İran'a parlamento heyeti dostluk grubu üyeleri olarak geldiklerini ve hükümeti temsil etmediklerini belirten Straw, "Bunu özellikle belirtmek istiyorum ki biz burada ne nükleer müzakerelerle ilgili ne de hükümet adına görüşmede bulunmaya geldik. Ben ve heyetteki arkadaşlarım İran'ı dost ülke olarak görüyoruz ve iki ülke parlamentosu arasındaki ilişkilerin ilerlemesi için çabalıyoruz. İran ziyaretimizin hedefi İngiliz ve Batı halklarının İran'a olan algılarını derinleştirmek" diye konuştu.

Straw, Suriye'de yaşanan trajedi karşısında Londra'nın tutumu ve İngiltere İstihbarat Teşkilatı MI6'nın Suriye'deki bazı gruplara silah gönderdiği iddialarının sorulması üzerine, "İngiltere kesinlikle Suriye'ye silah göndermemiştir. Ne İngiliz hükümetinin ne parlamentonun ne de MI6'nın böyle bir politikası söz konusudur. Suriye'de yaşanan trajedinin sonlandırılması ve krize çözüm bulunması için gerçekleştirilecek olan Cenevre-2 konferansına tüm etkili ülkeler gibi İran da hiçbir önkoşul olmadan davet edilmelidir" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, ABD Kongresinin İran'a yeni yaptırımların uygulanmasına ilişkin taslağı onaylaması durumunda Batılı bir ülke olarak İran'ın nasıl bir karşılık vereceğini düşündüklerini sorması üzerine Straw, şunları söyledi:

"Yeni yaptırımlar uygulanırsa şüphesiz İran'ın buna cevabı çok kötü olacaktır. ABD hükümeti Cenevre'de varılan nükleer anlaşmanın altına imza attı. Bu anlaşmaya göre bir yol haritası hazırlandı ve bu yol haritasına göre yaptırımlar yavaş yavaş azaltılacak, nihai anlaşma ile birlikte ise tamamen kaldırılacak. Sorunuzun cevabının Cenevre anlaşmasının içinde olduğunu düşünüyorum. Ben şahsen ABD, 5+1 ülkeleri ve İran'ın bu anlaşmaya sadık kalacaklarına inanıyorum. Şu da unutulmamalı ki Kongre bu tasarıyı onaylasa bile Sayın Obama'nın veto hakkı bulunuyor."

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'ın, İran'daki rejime yönelik güçlü yaptırımların, bu ülkenin nükleer programıyla ilgili kapsamlı bir anlaşmaya varılana ve uluslararası endişeler giderilene kadar devam etmesi konusunda dün görüştüğü İsrailli mevkidaşı Avigdor Lieberman ile hemfikir olduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması ve bunun kendi beyanatlarıyla çelişki oluşturduğu eleştirilerinin yöneltilmesi üzerine Straw, "Dün yapılan Hague-Liberman görüşmesinde bulunmadığım için bu konuda yorum yapamam ancak eski Dışişleri Bakanı olarak şunu söyleyebilirim ki bazen siyasiler başkalarının söylediği sözler üzerine bir şeyler söylerler ve bu gibi durumlarda yapılan açıklamalara itina edilmemeli" değerlendirmesinde bulundu.

"Yaptırım kararını herkes onaylamadı ve buna karşı çıkanlar da oldu. İran'a yaptırım uygulanmasına gerek yoktu" diyen Straw, yaptırımlarda her iki tarafın da bedel ödediğini söyledi.

Bugün olumlu ve iyimser olarak geleceğe bakmanın zamanı olduğunu belirten Straw, "İran'a yaptırım uygulandığı gerçeğinden hiçbirimiz hoşlanmıyoruz. Cenevre'de varılan süreli anlaşmanın nihai ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlanmasını umuyoruz" dedi.

Straw, Tahran'daki temaslarında, iki ülke arasında 2011'de olaylı bir şekilde kapatılan büyükelçiliklerin tekrar açılması konusunda ne gibi girişimlerde bulunulduğu sorusuna, "Diplomatik ilişkilerin en kısa zamanda normal haline dönmesini istiyoruz. Buradaki temaslarımızda başta Sayın Dışişleri Bakanı Zarif olmak üzere İranlı yetkililerle bu konuyu görüştük. Ancak bu durum biz parlamenterlerin değil Dışişleri Bakanlığının görevi kapsamında" yanıtını verdi.

İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Abbas Ali Mansuri ise yaptığı kısa açıklamada, talebin İngiltere'den gelmesi üzerine resmi bir davette bulunduklarını belirterek, ülkedeki aşırı muhafazakar çevrelerce ziyarete yönelik yapılan bazı eleştirileri şöyle yanıtladı:

"Siyonistler dünyanın tüm ülkelerindeki parlamentolarda bizim aleyhimize lobi çalışmaları yapıyor. Biz, diğer ülke parlamentolarıyla karşılıklı ziyaretlerde bulunarak bunun önüne geçmeliyiz. Hatta ABD Kongresini dahi Siyonistlere dar etmeliyiz. ABD Kongresin de bile olaylara gerçekçi yaklaşan iyi dostlarımız var."

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin yanı sıra Ticaret Odası Başkanı ve kimyasal silahlardan yaralanan gazilerle görüşen İngiliz parlamento heyetinin yarın İran'dan ayrılması bekleniyor. - İran

Kaynak: AA / Politika
title