Hozat Alt Komisyonu, Taslak Raporu Kabul Etti
Komisyon, Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı hakkında Hozat'daki fişleme iddialarına ilişkin dosyaları komisyondan gizlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunma kararı aldı Alt Komisyon Başkanı Metiner: "Başsavcılığımızın soruşturmanın gizliliğinin arkasına sığınarak jandarma ve emniyet bilgisayarındaki.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hozat Alt Komisyonu, taslak raporunu kabul etti.
Komisyon, Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı hakkında Hozat'daki fişleme iddialarına ilişkin dosyaları komisyondan gizlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunma kararı aldı.
Alt Komisyon Başkanı AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, raporun görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Hozat'taki fişleme iddialarını araştırmak ve incelemek üzere kurulan komisyonun incelemelerini tamamladığını söyledi.
İddialara ilişkin bilgisayar çıktılarının milli iradeyi temsil makamı olan komisyondan esirgendiğini öne süren Metiner, "Bunu çok manidar buluyorum. Tapelerin bile bugün elden ele dolaştığı, soruşturmanın gizliliğine rağmen birtakım davalarla ilgili bilgilerin, belgelerin havada uçuştuğu günlerde Malatya Özel Yetkili Başsavcılığımızın soruşturmanın gizliliğinin arkasına sığınarak jandarma ve emniyet bilgisayarındaki çıktıları bizimle paylaşmamış olmasını büyük bir esefle karşılıyorum. Milli iradeye saygısızlık olarak değerlendiriyorum ve ilgili başsavcılığımızı kınıyorum" dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da taslak raporla ilgili sürecin uzun bir süre önce tamamlanmış olmasına rağmen raporun bu aşamaya kadar beklemesinin sebebinin Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı'nın kendi elinde bulunan evrakların incelenmesinin engellenmesi olduğunu söyledi.
Yerel savcılık bu konuyla ilgili soruşturma yaparken Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı'nın "görevli benim" diyerek dosyayı istemesini hukuk faciası olarak niteleyen Dağ, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar bu raporun beklemesinin esas sebebi olan ve beklenmesine rağmen gizlilik kararı gerekçe gösterilerek milli iradenin oluştuğu ve direk hesabı millete veren TBMM'den bu dosyaların gizlenmiş olmasının ayrıca burada sorgulanması gerekir. Sadece bu dosyayla, bu komisyonla ilgili sorgulanması gereken bir mevzu değil. Herhalde sistemimizle ilgili sorgulamamız gereken bir konu olarak önümüzde duruyor."
"Hukuksuz dinlemeler kabul edilemez"
BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Hozat'taki iddiaların geçmişten beri süregelen uygulamanın bir parçası olduğunu savundu.
Bozlak, işi bir tarafa atarak, "olay bu şekilde olmuştur, belli bir kesim yapıyor, diğerleri masumdur" şeklinde bir değerlendirmeyi yanlış bulduğunu belirterek, bunun tamamen sistemden kaynaklandığını iddia etti.
Bozlak, Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı ile ilgili olarak da, "Malatya'daki savcı, dosyayı Hozat'ın savcısından alıyor ve bugüne kadar da savsaklıyorsa bu kişinin orada artık şikayet edilmesi lazım. Bunun bir sorumluluğu var" dedi.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru da "paralel devlet" ifadelerine dikkati çekerek, "Bunun oluşma sebeplerini araştırmak lazım. Neden bu hale gelmiştir veya bu zamana kadar bir önlem alınmamıştır. Bununla ilgili cezai müessese oluşturulmamış veya bazı kanunlar çıkarılmamıştır?" diye sordu.
Doğru da, suç duyurusunda bulunulmasında fayda bulunduğunu söyledi.
Bunun üzerine Metiner, fişlemelerle ilgili gerekli kanunların çıkarıldığını ve bu tür fişlemelerin artık ağır cezalık suç olduğunu kaydederek, buna rağmen uygulamada hala kendilerini devlet gibi gören, talimatları da başka bir yerden alan birtakım suç şebekeleri bulunduğunu iddia etti.
Metiner, dinlemelerle ilgili de çok radikal tedbirler geldiğini ifade ederek, "Bir an önce inşallah Meclis'ten hep birlikte geçireceğiz. Hukuksuz dinlemeler kabul edilemez. Bütün bu acı tecrübeler en azından hepimizin ortaklaşacağı bir zemini işaretlemiş oldu. İktidardan kaynaklı hatalar varsa da bu hataları kabul etmek, özeleştiri de bulunmak ve bunu düzeltmek bir erdemliliktir" diye konuştu. - TBMM