Hdp'li Aday'dan Demokratik Anayasa Talebi
HDP Gaziantep milletvekili adayı Osman Demirci, “Bu anayasaya mahkum değiliz” dedi.
HDP Gaziantep milletvekili adayı Osman Demirci, "Bu anayasaya mahkum değiliz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Şehitkamil ilçesi Kocatepe Mahallesi'ndeki pazar yerinde düzenlenen aday tanıtım toplantısına katılan kalabalık uzun süre müzik eşliğinde halay çekti. HDP Gaziantep milletvekili adayı Osman Demirci, seçim çalışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Her açılışımız, her aday tanıtım toplantımız adeta miting, şölen havasında geçiyor. 7 Haziran öncesi yaptığımız seçim çalışmaları ile kıyasladığımızda daha büyük bir ilgiyle karşılaştığımızı görmek, bizleri mutlu ediyor" diye konuştu.
"ANAYASA, DOĞAYI DA KORUMALI"
Türkiye'nin acilen demokratik bir anayasaya sahip olması gerektiğini belirten HDP Gaziantep Milletvekili Adayı Osman Demirci, anayasanın doğayı bile koruması gerektiğini savundu. Demirci, "Bütün tarihsel sürece damgasını vuran 'tek millet-tek mezhep' anlayışı hala hüküm sürüyor. Bizler, Türkiye halkları olarak, inançları, dilleri, farklılıkları yok sayan, doğanın yağmalanmasına izin eren bir darbe anayasasına mahkum değiliz" şeklinde konuştu.
Demirci, ülkenin toplumsal sözleşmeye ihtiyacı bulunduğunu ve bunun da ertelenemeyeceğini ifade etti. Demirci, "HDP, Türkiye'nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli yapısına uygun yeni bir 'toplumsal sözleşme' ihtiyacını ertelenemez temel bir politik görev olarak kabul etmektedir. HDP, eşitlikçi, cinsiyet özgürlükçü, sosyal, ekolojik ve demokratik bir anayasayı yapmak için tüm gücüyle çalışacaktır. HDP'nin öngördüğü anayasa; eşit yurttaşlık temelinde din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan bir anayasa olacak" dedi.
HDP'nin başkanlık sistemine açıkça karşı olduğunu da hatırlatan Demirci, HDP'nin anayasa taslağında ise barış hakkı, hakikat hakkı, sendika kurma hakkı, grev ve toplu sözleşme hakkı, sosyal güvenlik hakkı, temel gelir hakkı, konut hakkı, engelli hakları, temiz suya ve yeterli gıdaya erişim hakkı, vicdani red hakkı, kültürel kimlik hakkı, anadilini kullanma hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, bilgi edinme hakkı, adil yargılanma hakkı, çocuk hakları, yaşlı hakları, hayvan hakları ile düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, basın özgürlüğünü garanti altına alan hükümlerin yer alacağını sözlerine ekledi. - GAZİANTEP