Haberler

Gül, Hollande onuruna yemek verdi (4) -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin iyi niyet ve saptanan prosedürler çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini belirterek "Bütün bu sürecin sonunda gerçekler kendini anlatacaktır ve bu süreç devam ettirilmelidir" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin iyi niyet ve saptanan prosedürler çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini belirterek "Bütün bu sürecin sonunda gerçekler kendini anlatacaktır ve bu süreç devam ettirilmelidir" dedi.

Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Çankaya Köşkü'nde onuruna verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, NATO Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri ilk görüşmede ilettiği daveti gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Fransa'dan 22 yıl aradan sonra Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiğini anımsatan Hollande, 16. yüzyıla dayanan ilişkilerin tarihine bakıldığında 22 yılın çok da uzun bir zaman olmadığını belirtti. Hollande, "İlişkilerin geçmişi, I. François ile Kanuni Sultan Süleyman arasındaki ilişkilere dayanıyor. Zamanında 'leylak ile hilal arasındaki ittifak' olarak adlandırılan bu ittifak herkesi şaşırtmıştı çünkü son derece modern bir ittifaktı. O zaman bile dini aidiyetlerin ötesinde bir ittifaktı" diye konuştu.

Bu orijinal ittifaktan hareketle iki ülke arasında hiçbir zaman kesilmeyen çeşitli temaslar kurulduğunu anlatan Hollande, diller, kültürler ve toplumların bu ilişkinin tanığı olduğunu kaydetti.

"Bu akşam Çankaya Köşkü'nde toplanıyoruz ve tabii ki Mustafa Kemal Atatürk'ü düşünüyorum. Fransa o zaman, cumhuriyetin kurulmasından önce Kemal Atatürk'ün hükümetini tanımış ilk Batılı ülke olmuştu" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Gül, geçmişten sonra şimdiden ve gelecekten de bahsetmek istediğini ifade ederek Türkiye'nin son yıllarda büyük bir dönüşüm geçirdiğini vurguladı.

-"İlişkilerde yeni bir dönem açmak için fırsat"-

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinerek "Türkiye, Fransa için Japonya, Hindistan ve Brezilya gibi çok önemli bir ekonomik ortak" diye konuştu.

"Bu devlet ziyareti, ilişkilerimizde, enerji, ulaşım, tarım, gıda gibi çok farklı alanlarda yeni bir dönem açmak için de çok güzel bir fırsat" diyen Hollande, Fransa'nın Türkiye'nin arzu ettiği bütün alanlarda teknoloji paylaşımına hazır olduğunu bildirdi. Hollande, daha çok sayıda Türk şirketinin Fransa'da faaliyette bulunduğunu da görmek istediklerini söyledi.

Fransa'ya yerleşen Türk vatandaşların sayısının 600 bine ulaştığına işaret eden Hollande, bir kısmı vatandaşlık da alan Fransa'daki Türklerin ülkenin canlılığına büyük katkı sağladığını dile getirdi.

-"Türkiye'nin Suriyeli göçmenlerle ilgili çabaları sitayişle anıyorum"-

Türkiye ve Fransa'nın, özellikle Suriye konusunda "barış ve güvenlik" hedefini paylaşan iki ülke olduğuna dikkati çeken Hollande, "Suriye dramı konusunda birlikte bir siyasi çözüm bulmaya çalışıyoruz. Burada, bir kez daha Türk halkının, Türkiye'ye gelen 700 bin Suriyeli göçmeni karşılama konusunda gösterdiği çabaları sitayişle anmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Akdeniz'de bütün demokratik geçiş dönemlerine eşlik ettiklerini, Tunus'un önden gittiğini, Müslümanlık ve demokrasinin birlikte var olabileceğini gösterdiğini söyleyen Kıbrıs sorununa da değinen Hollande, "Fransa, Kıbrıs konusunda da çözüm için katkıya bulunmaya hazır. Bu konuda kesin, nihai bir çözüm istiyoruz. Her iki tarafla da konuşabildiğimiz için bu konuda katkıda bulunabileceğimize inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa perspektifinin Türkiye'de neyi temsil ettiğini bildiğini aktaran Hollande, sözlerine şöyle devam etti:

"2004 yılında başlatılan müzakere sürecinin, iyi niyet ve saptanan prosedürler çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün bu sürecin sonunda gerçekler kendini anlatacaktır ve bu süreç devam ettirilmelidir.

Fransa, müzakere sürecinde temel haklar, yargının bağımsızlığı, şeffaflık, hukuk devleti gibi konularda yeni başlıkların açılmasına hazırdır. Bu konuda Fransa'nın tarihi gelenekleri çerçevesinde bu ilkelerin gerçekleşmesini arzu etmektedir."

Fransa ve Türkiye'nin kültür, dil ve bilimin ilerlemesinin değerini iyi bilen ülkeler olduğunu kaydeden Hollande, çok sayıda Türk sanatçısı ve aydınının uzun yıllar Fransa'da yaşadığını, Türk sanatının başarılarını hayranlıkla izlediklerini ve çağdaş sanatı da yakından takip ettiklerini ifade etti.

Ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediğini anlatan Hollande, konuşmasını, "Yaşasın Türkiye, yaşasın Fransa" diyerek tamamladı.

Bu arada, Çankaya Köşkü'ndeki yemeğin kültürel program bölümünde, sanatçı Candan Erçetin Türkçe ve Fransızca şarkılar seslendirdi. Erçetin önce bir Edith Piaf şarkısı olan "Non Je Ne Regrette Rien", ardından Türkçe de yorumlanmış Fransızca şarkılardan "Tombe La Neige-Her Yerde Kar Var" ve son olarak Türkçe sözleri Yahya Kemal Beyatlı'nın bir şiirinden uyarlanan "Sans Toi Je Suis Seule-Sessiz Gemi" şarkılarını söyledi.

(Bitti)

-hollande

-akşam yemeği

-çankaya köşkü

Kaynak: AA / Politika
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title