Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

"Göz Kamaştırmayan Farın" Mucidi Meclis'e El Attı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis, yeni yasama yılına, BM Aydınlatma Komisyonu üyesi olan göz optiği uzmanı Alçelik başkanlığında oluşturulan komisyonun, gerginliğe neden olan ışık ve yansıma sorununu giderdiği yeni Genel Kurul Salonu ile giriyor Alçelik: "Işığın yansımasını azaltmak için yangına dayanıklı, en kaliteli plastik malzemeden üretilen lensleri avizelerin içerisinde uygun yerlere monte ettik. Bu haliyle avizelere direkt bakılması durumunda dahi göz yorulmayacak" "Göz yorulması daha önce bir saat idi, şimdi ise milletvekilleri 6 saat dahi çalışsa rahatsız olmayacak"

COŞKUN ERGÜL -  "Göz kamaştırmayan farın" mucidi eski milletvekili Turhan Alçelik başkanlığındaki komisyon, TBMM Genel Kurul Salonu'nun gerginliğe neden olan ışıklandırma ve yansıma sorununu çözdü.

TBMM Genel Kurul Salonu'nda, milletvekillerinin "gerginliğe neden olduğunu" söylediği, ışıklandırma ve yansımadan kaynaklı sorunlar, oluşturulan komisyon aracılığıyla giderildi. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi'nin koordinatörlüğünde çalışan komisyonun başkanlığını da son yılların en önemli icaatlarından birisi olan, "göz kamaştırmayan far sisteminin" mucidi olan, göz doktoru, 20-21. Dönem Giresun Milletvekili Turhan Alçelik yürüttü.

Alçelik'in, göz doktoru Hilmi Or ile görsel çalışmalar ve fotoğraf konusunda uzman olan mimar Mehmet Şener Küçükdoğu'nun da aralarında bulunduğu uzman arkadaşları ile birlikte komisyonda yürüttüğü çalışmalar sonunda, Genel Kurul Salonu bugünkü halini aldı.

Genel Kurul Salonu'nda yaptıkları çalışmalar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Alçelik, göz doktoru olduğunu ve gözdeki uzmanlığının da "göz optiği" ile ilgili olduğunu söyledi. Alçelik, aynı zamanda Cenevre'de BM'de, "otomotiv aydınlatmasının dünyadaki standartlarını belirleyen ve kararını veren" Aydınlatma Komisyonu'nun Türkiye üyesi olduğunu da belirtti.

Alçelik, salonun eski halinde de yeni halinde de milletvekilliği yaptığını ifade ederek, "Salonda bir saat oturabiliyorsunuz ama bir saatten sonra göz ciddi olarak rahatsız oluyor, kızarma meydana geliyor" dedi.

Bunun nedenini açıklayan Alçelik, salonda bulunan 16 avizede yaklaşık olarak bin 700 ampül yandığını söyledi. Turhan Alçelik, bu ampüllerin büyük bir kısmının direkt göze ışık verdiğini kaydetti.

Genel Kurul'da, özellikle milletvekili sıralarının en önlerinde ölçümler yaptıklarını ve ışığın miktarının çok fazla olduğunu gördüklerini dile getiren Alçelik, Biz bu ekiple çok ciddi bir çalışma yaptık ve hazırladığımız raporu TBMM Başkanlığı'na sunduk.

Alçelik, çalışmalar sonucunda Meclis'te 7-8 farklı noktada gözün rahatsız olduğu yerler tespit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Mermer yüzeylerin çok fazla kontrast oluşturduğu için rahatsızlık verdiğini, milletvekili sıralarının üzerindeki verniklerin ciddi manada yansıtmaya neden olduğunu tespit ettik. Orada cam yüzeyler var; Cumhurbaşkanı, protokol ve basının oturduğu yerdeki camlardan yansıma olduğunu gördük. Avizelerden çok ciddi manada gözü rahatsız eden ışık saçılmaları olduğunu tespit ettik. Gerek mermer yüzeyler, gerek masalar, gerek rengi turuncu olan koltuklardan gözü rahatsız eden çok ciddi manada yansımaları belirledik. Belli noktalarda matlaştırma; halıdan, çiçekten tutun her noktada... Bunları yaparken en az masrafla, Meclis'e ek bir yük getirmeden bu işleri nasıl çözeriz diye düşündük ve bu çalışmayı yaptık. Avizelerden çokça ışık yayıldığını ve saçıldığını tespit edince, avizelere özel lens yapmaya karar verdik. Hem ışığın direkt göze gelmesini engelleyecek hem de yumuşatacak bir sistem yaptık."

Alçelik, yangına dayanıklı, en kaliteli plastik malzemeden üretilmiş lensleri imal ettirdiklerini ve bunları da avizelerin içerisinde uygun yerlere monte ettiklerini belirterek, "Lensler kimsenin farkedemeyeceği şekilde avizelerin birer parçası haline geldi. Avizeler kristal avizeler görüntüsüne kavuştu" dedi.

-"Turuncu koltuk yerine zeytin yeşili koltuk önerisi"

Genel Kurul'un yeni halinden sonra, avizelere direkt bakılması durumunda da gözün yorulmayacağını ifade eden Alçelik, "Göz yorulması daha önce bir saat idi, şimdi ise milletvekilleri 6 saat dahi çalışsa rahatsız olmayacakları bir ışıklandırma sistemi yapıldı" diye konuştu. Alçelik, dışarıdan gelen güneş ışığı için camlara, içeri giren ışığı azaltan film tabakaları konulduğunu, bazı camların da matlaştırıldığını bildirdi.

"Milletvekilleri ve izleyicilerin en rahat edecekleri bir çalışma ortamını gerçekleştirdik" diyen Alçelik, "Ama daha yapılacak işler var, onlarla ilgili gerekli önerilerimizi de yaptık" dedi. Alçelik, ileride koltukların ışığı en çok yansıtan ve gözü rahatsız eden renklerden birisi olan turuncu renk yerine, zeytin yeşili deri ile kaplanması önerisinde bulunduklarını söyledi.

Alçelik, kulislerin aydınlatmasının yeterli olmadığını ifade ederek, yeni yapılan Halkla İlişkiler Binası ile ilgili de tavsiyelerinin olduğunu bildirdi. Alçelik, bu çalışmaları yaparken bir kuruş dahi ücret almadıklarını vurguladı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title