"Türkiye'de Siyasi Çalkantı Devam Edecek"
2005-2008 yılları arasında Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten Ross Wilson yerel seçimleri Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.
Türkiye'nin yerel seçimleri yurt içinde olduğu kadar dünyada da yüksek bir ilgiyle karşılandı. Genel seçim havasında geçen kritik yerel seçim, sosyla medya, basın ve medyada çoğunlukla 'karışık bir döneme' giriş yapıldığına işaret ediliyor.
2005-2008 yılları arasında Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten Ross Wilson, yerel seçimleri ve seçimle ilgili iddiaları Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.
"MUHALEFET TABANINI HÂLÂ GENİŞLETEMEMİŞ
"İlk alınan sonuçlar AK Parti'nin Türk seçmeninin önemli bir çoğunluğunu elinde tuttuğunu, muhalefetin ise hala tabanını etkili biçimde genişletemediğini ve iktidara karşı etkin olamadığını ortaya koydu.
"AK PARTİ'NİN 2011 ORANLARININ GERİSİNE DÜŞMESİ, ZAYIFLADIĞI ANLAMINA GELMİYOR..."
2011 "Yerel seçimlerde AK Parti'nin elde ettiği sonuçlar, 2011 yılında genel seçimlerde alınan oy oranının gerisinde kaldı. Ancak bu Başbakan Erdoğan'ın ya da iktidar partisinin zayıfladığı anlamına gelmiyor. Aynı şekilde bu, partinin güç kazandığını da göstermiyor. Burada dikkat çeken unsur, muhalefet partilerinin yeni seçmenle etkileşim kurmada ve seçmen tabanını genişletmede sadece kısmi bir ilerleme sağlayabilmiş olması."
"EKONOMİK BÜYÜME, REFAHIN ARTMASI, GÜVEN ORTAMI..."
Ross Wilson: Seçimden galip çıkma anlamında iktidar partisinin, muhalefetin başarı veya başarısız kaldıkları unsurları Türkiye dışından değerlendirmek güç. Ama genel anlamda, Türk seçmeninin, AK Parti'yi, son dokuz aydaki siyasi çalkantılara ve otoriter yaklaşıma rağmen, yaklaşık 12 yıllık iktidarı boyunca yaşanan ekonomik büyüme, refahın artması, göreceli olarak istikrar ve güven ortamı gibi unsurlar nedeniyle tercih ettiği söylenebilir."
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NASIL ETKİLENİR?
"Alınan sonuçlar önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimini nasıl etkiler, bu konuda şimdiden yorum yapmak zor. Büyük ihtimalle AK Parti ve Başbakan Erdoğan kısa zaman içinde partinin siyasi konumunu, karşılaşabileceği riskleri ve hassas olduğu noktaları belirleyecek ve stratejisini bunlara göre belirleyecektir."
"SİYASİ ÇALKANTI DEVAM EDECEK"
"Yerel seçimler elbette önemli bir dönüm noktası ancak bu, üç önemli seçimden sadece biriydi. 30 Mart seçimleri yerel idareler açısından önemli olmakla birlikte, ulusal çapta da gelecek iki seçimde seçmenin tercihini ve partilerin alacağı yönü açığa çıkarması bakımından önem taşıyor. Bundan sonraki iki seçim elbette daha büyük bir etkiye sahip bu yüzden de buradaki kazanım ve kayıpların etkisi çok daha büyük olacaktır. Dışarıdan göründüğü kadarıyla da son zamanlardaki siyasi çalkantı, belirsizlik ve hatta istikrarsızlık devam edecek ve hatta belki daha da artacaktır."