Erdoğan Konuşurken Masalara Vurdular
Erdoğan, resmi temaslar için Pakistan'a gitti ve parlamento kürsüsüne çıktı. Erdoğan konuşurken ilginç bir şey oldu.
Başbakan Tayyip Erdoğan resmi temaslar için gittiği Pakistan'da parlamento kürsüsüne çıktı. Erdoğan'ın konuşması sık sık milletvekillerinin sıralara vurması nedeniyle bölündü. Pakistan'da takdiri ifade etmek için alkışlamak yerine genellikle sıralara vuruluyor.
Erdoğan, Pakistan'ın, demokrasi geleneğine sahip örnek bir ülke olma yolunda ilerlediğini TSK ile Pakistan Silahlı Kuvvetleri arasındaki güçlü bağlarınsa ikili ilişkilerin özel bir boyutunu oluşturduğunu da ifade etti.
Erdoğan, "Pakistan, terörle mücadelesinde yalnız değildir. Bu haklı mücadelenizde her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"HALKA SAYGI DUYMAK, SİZE SAYGI GETİRİR"
Erdoğan şöyle devam etti: "Pakistan'la Türkiye, bölgenin iki güçlü ülkesidir. Pakistan ve Türkiye olarak dayanışma içinde olacağız. Şu anda İslam dünyasında olanları görüyoruz. Halkın talebi karşısında durulmaz. Pakistan halkı ne istiyorsa ona saygı duymak, size de saygıyı getirir."
Başbakan Erdoğan'ın ardından konuşan Pakistanlı mevkidaşı Yusuf Rıza Gilani ise "Sayın Erdoğan'ı dostlukla kucakladığımı ifade etmek isterim. Sel felaketinin ardından yapmış olduğu ziyaret ve vermiş olduğu destekten ötürü kendisine teşekkür ederim. Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu!" dedi.
MUHALEFETTEN YEMEK BOYKOTU
Pakistan ana muhalefet partisi ise Gilani'nin Erdoğan şerefine vereceği akşam yemeğini boykot edeceğini açıkladı. Boykotun amacı, Gilani'yi Erdoğan'ın önünde küçük düşürmek.
Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği – Navaz (PML-N) Basın Koordinatörü Asım Niyazi, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Partimizden hiç kimse yemeğe gitmeyecek. Çünkü biz Gilani'yi başbakan olarak tanımıyoruz" dedi.
PML-N'den üst düzey bir isim, Erdoğan'ın konuştuğu oturuma katılacaklarını belirterek "Erdoğan bizim şeref konuğumuz" diye konuştu. Pakistanlı liderler her fırsatta Erdoğan'a duydukları saygı ve hayranlığı dile getiriyor.
GÖREVDE HÜKÜM GİYEN İLK BAŞBAKAN
Gilani, İsviçreli yetkililerden Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari hakkında yolsuzluk davasını yeniden açmasını talep etmediği için 26 Nisan'da Pakistan'ın görevdeyken hüküm giyen ilk başbakanı olmuştu.
Gilani, devlet başkanı Zerdari'nin dokunulmazlığı olduğunu belirterek bu konudaki kararını savunmuştu.
PML-N, Gilani'nin istifasını talep ederek hükümlülüğünün başbakan olmasına engel olduğunu ifade etmiş ve erken seçimlere gidilmesini istemişti.
KARA PARA AKLAMA İDDİASI
Zerdari hakkındaki suçlamalar 1990'lı yıllara dayanıyor. Zerdari ile eşi Benazir Butto'nun o dönemde İsviçre'deki banka hesaplarında 12 milyon dolar kara para akladığı iddia ediliyor. Çiftin bu kadar parayı gümrük denetleme anlaşmaları karşılığında aldığı rüşvetlerle sağladığı öne sürülüyor.
İsviçre davayı 2008 yılında, Zerdari'nin devlet başkanı olmasının ardından rafa kaldırmıştı.