Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar" Konulu Toplantı Gerçekleşti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ”Kuzey Irak’tan gelen yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak'tan gelen yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor. Şuanda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Irak'ta an be an bütün gelişimleri sıcağı sıcağına talip ediyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar" konulu toplantıya katıldı. Yıldız, toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını cevap verdi.
"(UZAN DAVALARI) TÜRKİYE'NİN GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILASI KADAR BİR MİKTAR TALEP EDİLİYOR"
Bir basın mensubunun "Uzan Grubu ile gerçekleşen mahkemelerin" hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi:
"Şuana kadar 4 büyük davada Uzan Grubu ile yapılan takdim davalarında İsviçre'de, Amerika Birleşmiş devletinde ve farklı yerlerde görülen davalarda ülkemiz adına bütün bu davaları kazanmıştık. Hukuken çok tecrübeli bir kadroya sahibiz. Özel sektörle beraber yaptığımız bu işlemde şuana kadar dava kaybetmemiştik. Stockholm'deki konu davanın kazanılıp kazanılmadığı ile alakalı değildir. Bir yanlış anlaşılma olmaması lazım. Davanın kabul edilmesi ile alakalı bir durumdur. Cem Uzan'ın yaptığı müracaatla beraber 2,5 milyar Euro'luk Türkiye adına açılan davada bunun kabul görüp görmeyeceği ile alakalıydı. Bu dava kabul gördü. Bundan sonra bu dava görüşülmeye başlayacak demektir. Bizim takdim heyetinin başında da söylediğim gibi bütün objektivitesine, güvenirliğine olan inancım tamdır. Biz haklı olduğumuz konuda savunmalarımıza bu tecrübeli kadromuzla beraber devam edeceğiz. Bu da 12 Haziran'da kabul edildi. Bu davanın görülme talebi. Hakem heyetinin atanması, avukatlık bürolarının tespiti ile alakalı olarak çalışmalarda tarafımızdan tamamlanmıştır. Hakem heyetinin ücretler, idari masrafları gibi yargılama giderlerini eşit miktarda Stockholm öngörmektedir. Bununla alakalı işlemlerimiz tamamlanacaktır. Şuana kadar ülkemiz lehine haklı olduğumuz bir davada çalışıyor ve uğraşıyoruz. Biz haksız yere ne bir şahsın ne de herhangi bir hükmü şahsın haklarının alınmasına taraf değiliz. Türkiye burada haklı olduğumuz inandığımız bir davada şuana kadar bu çalışmaları yaptık. 232 milyar dolarlık İnsan Hakları Mahkemesine edilen müracaat ile birlikte olmak üzere Türkiye'nin 12 yıl önceki hükümetlerinin iş başına geldiğindeki Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasın kadar bir miktar talep ediliyor bizden. Bizim buna bütün şubelerimizle beraber hukuki mücadelemiz devam edecek. Haklı olduğumuza inandığımız bu dava Türkiye'nin lehine sonuçlanması için gayretlerimiz devam edecek."
"KUZEY IRAK'TAN GELEN YAKLAŞIK 100-120 BİN VARİLLİK SEVKİYAT DEVAM EDİYOR"
Irak ile sevkiyatların devam edip edilmediği yönündeki soruya Yıldız, şöyle cevap verdi:
"Kuzey Irak'tan gelen yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor. Şuanda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Irak'ta an be an bütün gelişimleri sıcağı sıcağına talip ediyoruz. Enerji sektörünü ilgilendiren önemli yapıları var. Siyasi, idari uluslararası ilişkilerin yanında. O acıdan Türkiye, Kuzey Irak ile imzalanmış olan özel hukuk hükümlerine tabi gerek özel şirketlerin gerekse kamu şirketlerinin işlemelerini aynı şekilde devam ediyor. Musul'daki, Kerkük'teki enerji, petrol, doğalgaz ile alakalı konuların nasıl tasarruf edildiğine dahilde girişimlerini aynı şekilde takip ediyoruz. Sevkiyat devam ediyor."
"IRAK STABİL HALE GELESİYE KADAR HER TÜRLÜ RİSKİ İÇİNDE BARINDIRIR"
Petrol fiyatlarının artışının değerlendiren Yıldız, şunları aktardı:
"Irak stabil hale gelesiye kadar her türlü riski içinde barındırır. Böyle bir gerçek var. Önümüzdeki günler, haftalar ve aylarda ne tür gelişmeler olacak bununla alakalı çok görülebilir durumlar yok. Petrol akışı ile ilgili ilerde kesilebilir mi? Bu devam eder mi? şuandan itibaren bunu söylemek kolay değil. Bunların her birisinin bulunduğunu miktardan fazla dünyadaki petrol fiyatlarını etkilediğini biliyoruz. Dünyadaki gerek bölgesel, gerekse bir kısım ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların en fazla etkilediği sektörlerden bir tanesi enerji sektörüdür. Ham petrol fiyatlarının artığını görüyoruz. Her bir ham petrol fiyatının artmış olması Türkiye'nin maliyetlerinin arttığı anlamına geliyor. Stabil hale gelinceye kadar tüketicilerimiz, sanayicilerimize, konutlarımıza artırmamaya dönük çalışmalarımızı aynı şekilde sürdürüyoruz. Gerek ham petrolün, gerekse ham petrol fiyatlarına bağlı formüle edilen doğal gazın maiyetlerinin artacağı çok net bir şekilde ortada. Biz bunu kendi içimizde eritebileceğimiz, kendi içimizde maliyetlerinin dengeleyebileceğimiz bir yapıya da çalışıyorlar."
"RİSKLİ BÖLGELERDE TPAO ÇALIŞANIMIZ BULUNMAMAKTADIR"
Tehlikeli ve riskli bölgelerin olduğunu ama TPAO çalışanlarının riskli bölgelerde olmadığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
"İkinci tanker yüklenmişti. Üçüncü tanker içinde 22 Haziran ile alakalı program var. Bu program sarkabilir mi? onu da şuan kestirmek mümkün değil. Depolarımız da şuan Irak petrolü mevcuttur. Sevkiyatı hazır haldedir. Bunun ihalesini yapan Irak tarafıdır. Petrol Irak'ındır. Sevkiyatı eğer ihale tamamlandıktan sonra, yeri belirlendikten sonra, sevkiyat yapmaya hazır olduğumuzu da yine Bağdat'a, gönderdiğimiz bilgilerle beraber, Bağdat'ta paylaştığımız bilgilerle beraber devam ediyoruz. Bizim Musul'da veya Irak'ın herhangi bir bölgesindeki çalışan Basra bölgesinde çalışan personelimizde var. Dışişleri Bakanlığımızda yaptığımız kriz masası toplantısında da değerlendirdik. Şuanda çalışanların önemli kesiminin, miktarları çok fazla değil. Çalışmalarına bulundukları yerlerde devam ediyorlar. Riskleri tehlikeleri sürekli takip ediyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var. O riskli bölgelerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanımız bulunmamaktadır. Çok farklı ülkelerden bahsediliyor. Akdeniz piyasası, uzak doğu piyasasından bahsediliyor. O yüzden biz bu konuya çok fazla girmiyoruz. Bunun ihalesini yapan Irak'tır. Satışını yapan Irak'tır. Gelirlerinin oluşması Türkiye'ye getirilmesi ile alakalı çalışmayı yapan Irak'tır. O yüzden hangi ülkeye ne zaman sattığı, o sevkiyatı oraya indirdiği konularını biz Türkiye olarak da çok fazla girmiyoruz." - ANKARA