Haberler

Elibol: "Gençler Sosyal Hayatta ve Karar Alma Mekanizmalarında Daha Aktif Olacak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak, yeni dönemde seçilme yaşanan 18’e indirileceğini, gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarını sağlayacaklarını söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak, yeni dönemde seçilme yaşanan 18'e indirileceğini, gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarını sağlayacaklarını söyledi.

Seçim çalışmaları çerçevesinde Keçiören ilçesinde esnafları ziyaret ederek taleplerini dinleyen AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Ulusal Gençlik ve Spor Bayramını tebrik etti.

"2002'DE 494 MİLYON LİRA OLAN YURTKUR BÜTÇESİNİ 2015 YILINDA 7 MİLYAR LİRAYA YÜKSELTTİK"

Gençlere yönelik hizmetlerin bütüncül bir yaklaşımla sunulması ve yaygınlaştırılması amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığının kurulduğunu belirten Nuri Elibol, Ulusal Gençlik ve Spor Politika Belgesinin hayata geçirildiğini, üniversite harçlarının kamu tarafından üstlenildiğini ve öğrencilerin büyük bir yükten kurtarıldığını kaydetti. Üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğine son verildiğini kaydeden Elibol, "Üniversitelerden ilişiği kesilen yaklaşık 800 bin öğrencimizin genel af düzenlemesi ile eğitimine devam etmesini sağladık. Seçilme yaşını 25'e düşürdük. Zorunlu askerlik süresini 18 aydan 12 aya, yedek subay askerlik süresini 15 aydan 12 aya, kısa dönem askerlik süresini 8 aydan 6 aya indirdik" dedi.

2003'ten bugüne kadar başvuru yapan her üniversite öğrencisine burs veya kredi imkanı sağlandığına dikkat çeken Elibol, "2002 yılında 494 milyon lira olan YURTKUR bütçesini yaklaşık 14'e katlayarak 2015 yılında 7 milyar liraya yükselttik. 450 bin gencimize kredi verilirken, 340 bini burs, 925 bini kredi olmak üzere 1 milyon 265 bin öğrencimize burs veya kredi vermeye başladık. 2002 yılında lisans öğrencilerine verilen aylık 45 lira bursu artırarak 330 liraya yükselttik. Yüksek lisans öğrencilerine verilen aylık 90 liralık bursu, 660 liraya, doktora öğrencilerine verilen aylık 135 liralık bursu 990 liraya yükselttik. 2002 yılından bu yana yükseköğrenim öğrencilerinin burs-öğrenim kredilerinde yapılan artış yüzde 567 olmuştur. 2002 yılında öğrencilere aylık 11 lira beslenme yardımı verilmekteyken, 2015 yılında 22 kat artışla aylık 240 lira beslenme yardımı vermekteyiz. 234 yeni yurt yaparak, yurt sayısını 190'dan 424'e, yatak kapasitesini ise 182 binden yüzde yüz artışla 383 bine yükselttik. 2002'de 75 il ve 57 ilçede öğrencilerimize yurt hizmeti verilirken bugün 81 il, 155 ilçe ve KKTC'de hizmet verilmektedir. Bütün yurt ve yuvalarda ücretsiz İnternet erişimi uygulamasını başlattık" diye konuştu.

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE KAPSAMLI BİR EYLEM PLANI UYGULUYORUZ"

Liderlik ve Kişisel Gelişim Seminerleri, Farkındalık Konferansları, Kariyer Sohbetleri, Din ve Değerler Eğitimi, Dil ve Tasarım ile Müzik ve Görsel Sanatlar Kurslarının düzenlendiğini hatırlatan Elibol, yurtdışı eğitim ve değişim programlarından yararlanan öğrenci sayısının artırıldığını, 15-18 yaş arasındaki gençlerin dernek kurabilmelerine olanak sağlandığını ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescilini yaptıran derneklerin 2002'de 125 iken, 2015'te 695'e ulaştığını söyledi. 2002 yılında 74 olan gençlik merkezi sayısını, bugün 81 ilde 193'e yükseldiğini ifade eden Elibol, "20 bin olan kültür ve gençlik merkezleri üye sayısı, 2015'te toplam 922 bine ulaştı. Gençlik kampları inşa ettik. 18 gençlik kampından 30 bin 250 gencimiz yararlanmıştır. Elektronik Sorgulama, Yurdum Evim, Ücretsiz İnternetim ve Elektronik Değişim Dönüşüm Projeleriyle de gençlerimizin hayatlarını kolaylaştırdık. Gençlik Liderliği Projesi'ni başlattık. 193 Gençlik Merkezi'nde 827 gençlik liderimiz görevlendirildi. Gençlerimize yönelik olarak 48 stadyum, 343 spor salonu, 568 futbol sahası, 24 atletizm pisti, 205 çok amaçlı spor tesisi inşa ettik. Gençlerimiz için önemli bir tehdit oluşturan uyuşturucu ile mücadele konusunda "Uyuşturucu ile Mücadele Şurası" düzenledik. Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunu kurduk, kapsamlı bir Eylem Planını uygulamaya başladık. Bu kapsamda "Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi" ile "Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı" hazırlık çalışmalarını sürdürmekteyiz. İlk kez genç istihdamı için teşvikler sağladık. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanların istihdamını teşvik amacıyla gençlere ait SSK primlerini, belirli oranlarda 5 yıl boyunca karşıladık. Genç girişimcilerin sermaye şirketlerine ilk defa vergi muafiyeti sağladık. "100 Genç Girişimciye 100 Bin Lira Hibe Desteği" programını başlattık. Genç girişimcilere şirket kurma masrafları ve diğer harcamaları için 30 bin lira hibe olmak üzere 100 bin lira girişim sermayesi verilmeye başlandı. İŞKUR tarafından verilen kurslara katılan kursiyerlerin 15 günlük SSK primlerini karşılıyoruz, kursiyer başına 600 TL ücret ödüyoruz" şeklinde konuştu.

GENÇLER İÇİN YENİ DÖNEMDE NELER YAPILACAK?

Ak Parti iktidarı tarafından yerini dönemde gençler için hayata geçirilecek projeleri açıklayan Elibol, Genç bilim insanları, sanatçılar ve sporcular gibi nitelikli gençler açısından Türkiye'nin cazibe merkezi haline getirileceğini, yüksek lisans ve doktora programları için yurtdışına gönderilen öğrenci sayısının yükseltileceğini ifade ederek, "Üniversite yurtlarımızın kapasitesini daha da arttıracak, standartlarını geliştirmeye devam edeceğiz. Müracaat eden ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs, talep eden diğer tüm öğrencilere de kredi vereceğiz" dedi.

"SEÇİLME YAŞINI 18'E İNDİRECEĞİZ"

Çocuk, halk ve üniversite kütüphanelerinin içerik bakımından zenginleşeceğini, ücretsiz internet erişimi imkanının getireceğini ve yenilikçi paketlerin geliştirileceğini ifade eden Elibol, "Gençlerimizin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarını sağlayacağız. Hareketlilik programlarını özellikle dezavantajlı gençlerin katılımını artıracak biçimde genişletip çeşitlendirileceğiz. Seçilme yaşını 18'e indireceğiz. Bütün illerde gençlik ve kültür merkezlerinin sayısını yeterli hale getireceğiz. Gençlerin sanat icra etmelerini sağlayacak "Sanat Evleri" kuracağız. Uluslararası seviyede modern sanat kurumları oluşturacağız. Gençlerin modern sanat dallarıyla tanışabileceği "Gençlik Stüdyoları" kuracağız. Toplumsal alan ve hizmetleri, engelli genç bireylerin katılımına olanak verecek şekilde düzenleyeceğiz. Gençlik kamplarının fiziki şartlarını iyileştirecek, faaliyetleri gençlerin tercihleri doğrultusunda çeşitlendireceğiz. Genç işsizliğinin önüne geçmek için "Ulusal Genç İstihdamı Strateji Belgesi" hazırlayacağız. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek "Kariyer Merkezleri" kuracağız. Genç girişimciliğin güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlar düzenleyeceğiz. Üniversite öğrencilerinin kredi ve bursları kesilmeden kısmi süreli çalışma yoluyla istihdama katılımlarını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Hayat boyu öğrenme programlarını yaygınlaştırarak gençlere, temel ve mesleki beceriler kazandıracağız. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alarak okul-sanayi işbirliğine katkıda bulunacağız. Gençlik alanında yapılan inceleme ve araştırmaların sayı ve kalitesini artıracağız" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close