Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

TEM Otoyolu'nda trafiği felç eden kaza

TEM'de trafiği kilitleyen kaza! Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu

369 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi

Liste yayımlandı! 369 ismin görev yeri değiştirildi

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

Eğitim Komisyonunda "Konuşma Süresi" Tartışması

Eğitim Komisyonunda
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine bugün 2.madde üzerinden devam edilecek.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine bugün 2. madde üzerinden devam edilecek.

Akşam verilen aradan sonra Komisyon Başkanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, varılan uzlaşı sonucu, teklifin tümü üzerinde daha önceden söz isteyen milletvekillerine en fazla bir saat, 2. madde üzerinde söz isteyen milletvekillerine de 5'er dakika söz verileceğini ifade etti.

CHP İstanbul Oktay Ekşi, konuşmaların "hakkın suiistimali değil hakkın ta kendisi" olduğunu ifade etti ve Nabi Avcı'ya "demokratik hoşgörülü çizginizi koruyunuz" dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, önceki oturumda yaşanan tartışmayla ilgili olarak; İçtüzükle örtüşmeyen 5 dakika sınırlamasının, insani refleksle kastı aşan ifadeler kullanmasına neden olduğunu belirterek, "Keşke böyle olmasaydı" diye konuştu.

İçtüzük'te, komisyonlarda milletvekillerinin söz süresinin kısıtlanmasıyla ilgili bir madde olmadığını savunan Altay, "Öfke muhalefete, sabır iktidara yakışır" ifadesini kullandı. Altay, teklifin oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "direnmek haktır ama uzun konuşmalar içeriğe bir katkı yapmadı" dedi.

Bostancı'nın, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın 2,5 saat süren konuşmasının da "içerikli ve anlamlı olmadığını" söylemesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Nur Sertel, "İstersen konuşmalara not ver. Bu hakkı nereden alıyorsunuz-" diye sordu. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da Bostancı'ya,

"Sizin mesleğiniz nedir- Öğretmen misiniz-" sorusunu yöneltti.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, yapılan düzenlemelerin alt yapısının hazır olmadığını savundu. "28 Şubat ile hesaplaşacağız diye çocukların geleceğiyle oynandığını" öne süren Küçük, "Eğitim, karşılıklı etkileşimle hayat bulur. Siz bu teklifle etkileşimi ortadan kaldırıyorsunuz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, "Bu komisyon bir tiyatro sahnesidir. Bize roller biçilmiştir. Burada piyon olarak kullanılıyoruz. Kafalarda başka projeler var" iddiasında bulundu.

"Birinci kademenin adının 'ilkokul' ikinci kademenin adının 'ortaokul" olması yönünde iktidar tarafından önerge verileceğini belirten Serter, şunları söyledi:

"Bu teklif AKP için bir intikam yasasıdır. Siz Türkiye'nin, gençlerin geleceğini şekillendirmiyorsunuz, siz intikam alıyorsunuz. Başbakan'ın emriyle hazırlanan bu intikam yasasında ne gençlik ne sistem ne de eğitim niteliği vardır. Bu bir rövanş alma yasasıdır. Bu teklif hazırlayanlar niye bu komisyona gelemiyorlar- Çünkü bu faili meçhul bir tekliftir. Sahipleri bile savunamıyor bunu.

Biz el uzattık, yeniden uzatıyoruz. Böyle bir konu bütün partilerin uzlaşısıyla getirilip, çağdaş, bilimsel bir yasa olarak düzenlenmeli. Bunu geri çekin. Oturalım birlikte bilim insanlarıyla birlikte mevcudun üzerinden objektif bir değerlendirme yapalım ve bunu hızla çıkaralım."

Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, söz alarak, eleştirilere karşı şunları söyledi:

"1997 yılında zorunlu eğitimin 8 yıla çıkmasına kimse karşı çıkmadı ama kesintisiz olmasına çok büyük bir kesim karşı çıktı. Bu karar büyük bedellere mal oldu. Asker talimatıyla eğitim 8 yıla çıkarsa olacağı buydu zaten.

Şunu yapmaya çalışıyoruz: İlkokulda tüm müfredat aynı. İkinci kademede giderek artan oranda seçmeli dersler olacak. Talim Terbiye Kurulu geniş bir seçmeli dersler listesi hazırlayacak. Spora yatkın olanlar için daha fazla spor saati olacak. Müziğe yeteneği olanlara müzik programları olur. Dil yeteneğini geliştirmesi için seçmeli saatler olur. Arapça olur, Kuranı Kerim olur... Eğer aile çocuğuna Kuranı Kerim derslerini aldırmak istiyorsa onu alır. Hangi dini inanca sahipse onun eğitimini alır. Mesela Hacıbektaş ilçesinde Alevi inancına mensup vatandaşlar yoğun. Orada biz Sünni İslam anlayışını dayatmayalım."

Komisyon Başkanı Nabi Avcı, bugün saat 11.00'de devam etmek üzere toplantıyı kapattı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title