Eğitim Alanını Düzenleyen Tasarı Komisyonda Kabul Edildi (4)
Faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri, YÖK tarafından belirlenen devlet üniversitelerinin ilgili programlarına nakledilecek.
Faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri, YÖK tarafından belirlenen devlet üniversitelerinin ilgili programlarına nakledilecek.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edildi.
Ak Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz'ın kabul edilen önergesiyle tasarıya yeni bir madde ihdas edildi.
Buna göre, faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencileri, üniversiteye yerleştirildikleri yıldaki giriş puanları dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenen devlet üniversitelerinin ilgili programlarına nakledilecek.
Devlet üniversitelerine nakledilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf üniversitelerine ödedikleri ücretleri, nakledildikleri devlet üniversitelerine ödemeye devam edecekler.
Sözleşmeli öğretmen maddesi ikinci kez görüşüldü
Tasarının "sözleşmeli öğretmen" atanmasına imkan veren maddesi, muhalefet partili komisyon üyelerinin isteği üzerine tekrar görüşüldü.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderilen kadrolu öğretmenlerin o bölgelerde uzun süre durmadığını belirterek, o bölgelere sözleşmeli öğretmen atanmasının uygun olacağını söyledi.
Halaçoğlu, sözleşmeli öğretmenin atanmasında uygulanacak "sözlü sınavın", "güvenlik araştırmasına" dönüştürülmesinin daha doğru olacağı önerisinde bulundu.
Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadrolu öğretmenlere atandıkları yerde en az 5 yıl kalmak şartı getirilmesi halinde sözleşmeli öğretmen uygulamasına son verileceğini ancak yeni uygulamanın iptal için CHP'nin Anayasa Mahkemesine gitmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, kadrolu atanmanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığını kapatmayacağını, göreve başlayacakların en kısa zamanda tayin talebinde bulunacaklarını belirtti.
Ak Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlerin bir yıllığına sözleşme imzaladığını, belirli haklardan mahrum olduklarını ve AK Parti'nin bu uygulamayı kaldırdığını vurguladı.
Getirilen teklifle sözleşmeli öğretmenliğin eski dönemdeki uygulamadan farklı olduğunu anlatan Yılmaz, yeni uygulamayla sözleşmeli öğretmenin 5 yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapacak şekilde düzenlendiğini, kademe ve derecelendirmede eski uygulamadan farklı olacağını dile getirdi.
Yılmaz, "Sözleşmeli kavramına takılmayalım, burada hayırlı, şubat ayında atanacak öğretmenlerin dışında ilave bir atamanın yapılacağı müjdesini de verelim. Ekstra atama olduğunu biliyorum, hayırlı bir teşebbüsün içindeyiz." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmenlere mevcut yasal düzenlemeyle 3 yıl çalışma zorunluluğu olduğunu ancak bu bölgelerdeki öğretmenlerin ortalama 1 yıl hizmet verdiğini söyledi.
"Kadrolu öğretmenlerin bu bölgelerde kalmasına dair önleyici tedbirler alamıyoruz, geliştiremiyoruz." diyen Tekin, atanamayan öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışmak için talepte bulunduklarını ancak atamaları olduktan sonra en fazla bir yıl içerisinde tayin istediklerini aktardı.
Tekin, 2012 yılında Ağrı'ya atanan bin 687 öğretmenden bin 500'ünün 1 yıl sonra tayin istediğini, eş durumu özrü nedeniyle de talepte bulunanların yüzde 70'inin başka yerlere atamasının yapıldığını kaydetti.
Aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişte mülakat yapıldığını hatırlatan Tekin, bu yıl mülakata giren 15 bin öğretmenin atamasının gerçekleştirildiğini, mülakatta sadece 21 kişinin, öğretmenlik yapmaya elverişli olmayan sağlık, davranış bozuklukları nedeniyle elendiğini anlattı. Tekin, "Mülakatta subjektif davranılacak eleştirisini kabul etmiyoruz. Güvenlik soruşturmasıyla da davranış bozukluğu olanlar tespit edilemez, o yüzden bu öneriyi de kabul etmemiz mümkün değil." diye konuştu.
Sözleşmeli öğretmenle, ücretli öğretmen uygulamasının giderilmiş olacağına dikkati çeken Tekin, "46 bin ücretli öğretmen var, bunların 16 bini tanımlanan 29 ilde. Bunların çoğu öğretmenlikle ilgisi olmayan fakültelerden mezun olan kişiler. Bu yıl hedefimiz ücretli öğretmenlerle yürüttüğümüz dersleri sözleşmeli öğretmenlerle yürütmek." ifadesini kullandı.
CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu da sözlü sınav uygulamasını eleştirerek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP )mülakatına giren kişilere 'Dün hangi kandili kutladık? Sakal okutma nedir? Cumhurbaşkanımızın cemaate karşı tutumunu beğeniyor musun? 'Dünya 5'ten büyük' kimin sözü?' sorularının sorulduğu yerde sözlü sınavlar ne kadar subjektif olabilir?" diye sordu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem de ASDEP mülakat sorularına ilişkin iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, ASDEP mülakatına ilişkin iddialar üzerine hemen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müsteşarıyla görüştüğünü belirterek, "Sayın Müsteşar, iddiaların doğru olmadığını, sadece 'Dünya 5'ten büyüktür' meselesinin bir komisyon üyesince sorulduğunu, onun da hemen görevden alındığını, sonra komisyon üyelerine objektiflik için hazır metin verildiğini söyledi." dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez de "En çok eniştesi olan bakanlık Milli Eğitim Bakanlığıdır." diyerek öğretmenlerin asker, polis, Adalet Bakanlığı personeli, sağlık personeli eşlerinden dolayı en sık özür grubundan atamaya tabi tutulan meslek grubu olduğunu ifade etti.
Etyemez, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışan öğretmenlere ek olarak ücret verilebileceğini belirterek, "Ankara'nın göbeğinde çalışan ile Van-Bahçesaray'ın bir köyünde öğretmenlik yapana eşit işe eşit ücretle bakarsak eşitliği sağlayamayız." ifadesini kullandı.
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de atanacak öğretmenlerin kadrolu olması gerektiğini belirterek, sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt altına alınması gerektiğinin altını çizdi
Tekrar görüşülen "sözleşmeli öğretmen" atanmasına ilişkin maddede herhangi bir değişiklik yapılmadı. Madde ilk haliyle kabul edildi.
Görüşmelerin ardından Komisyon, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı kabul etti.
Tasarı, Komisyonda eklenen ve çıkartılan maddelerle birlikte 85 maddeye ulaştı.
Aralarında Fenerbahçe Üniversitesi de olmak üzere Eskişehir Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Teknoloji Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Van Zehra Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi kurulmasına dair maddeler önergeyle tasarıdan çıkarıldı.
(Bitti)