Haberler

Dünya Tütünsüz Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Erdoğan.(3) "Lokal hastalıklar, lokal salgınlar karşısında ayağa kalkan, takdire şayan bir hassasiyet ortaya koyan dünya kamuoyunun, sigara başta olmak üzere tütün ürünleri gibi küresel bir tehdide karşı da aynı tavrı ortaya koymasını"...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Lokal hastalıklar, lokal salgınlar karşısında ayağa kalkan, takdire şayan bir hassasiyet ortaya koyan dünya kamuoyunun, sigara başta olmak üzere tütün ürünleri gibi küresel bir tehdide karşı da aynı tavrı ortaya koymasını bekliyoruz" dedi.

Erdoğan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Sonuçları Tanıtım Toplantası"na katıldı.

Toplantıda konuşan Erdoğan, sigaranın ucundan tüten dumanın aldığı can sayısının, silahların namlusundan çıkan kurşunların aldığı can sayısını geçtiğini bir dönemin yaşandığını söyledi.

Aradaki tek farkın, birinin hemen öldürmesi, diğerinin ise süründürerek öldürmesi olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aralarındaki fark bu. Bugün dünyada 1,2 milyar kişi, ülkemizde de 15 milyon kişi sigara içiyor. Dünyada her yıl 5 milyon, ülkemizde 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Bakınız, her yıl dünyada 600 bin kişi, sigara içtiği için değil, burası da enteresan, sigara dumanına maruz kaldığı için ölüyor. Yani 'pasif içici' dediğimiz. Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın, tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerekiyor. Lokal hastalıklar, lokal salgınlar karşısında ayağa kalkan, takdire şayan bir hassasiyet ortaya koyan dünya kamuoyunun, sigara başta olmak üzere tütün ürünleri gibi küresel bir tehdide karşı da aynı tavrı ortaya koymasını bekliyoruz. Sigara içenlerin de sigara içmediği halde dumanına maruz kalanların da hayatlarını korumak mecburiyetindeyiz. Bunun için kamuoyunu bilinçlendirmek, insanları sigaranın zararları konusunda bilgi sahibi yapmak elbette önemli. Ben bu konuda doğrusu bir STK olarak Yeşilay'ımıza milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Çünkü sorumluluğu büyük bir STK mücadelesi veriyorlar ve bunu ülkemiz genelinde yaygınlaştırmak suretiyle bizim de bir yerde yükümüzü alıyorlar. Fakat kısıtlamalar, cezalar olmadan bu mücadeleyi arzu ettiğimiz düzeyde sonuçlara ulaştırabilmemiz maalesef mümkün olamıyor."

Erdoğan, yasayı çıkardıklarını ancak birçok restoranda hala sigara içmeyi devam ettirenlerin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Restoran sahibi diyor ki '5 bin liraysa bunun cezası, ben 5 bin lirayı öderim' diyor. Ancak 'bunu devam ettiririm' diyor. Kusura bakma, sen '5 binle yine ben bu yola devam ederim' diyorsan, biz de otururuz yeni bir kararla çok daha farklı uygulamaları devreye sokabiliriz. Bu kapatmaya kadar seni götürür. İlla sigara içmesi gerekenler varsa onlara bir zehir odası yaparsın, orada içerler. Dünyada bunun uygulamaları var. Zaten özel odalar, uluslararası havalimanlarında da var özel odalar, o özel odaların içerisine girer, orada sigara içer, çünkü öbür taraftakileri rahatsız etmemesi lazım. Sadece bize ait bir şey değil, sayın Chan (DSÖ Genel Direktörü) bunları zaten tespit etti, onların kitaplarında, kitapçıklarında vardır."

"Her türlü zararlı maddeyle mücadele ediyoruz"

Başbakan Erdoğan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını tüm çalışmalarının odağına yerleştirmiş bir hükümet olduklarını vurguladı.

Tütün ürünleriyle mücadele konusundaki tavırlarının da bu anlayışa dayandığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz sadece tütün ürünleriyle değil, insan sağlığını, toplum bünyesini tehdit eden her türlü zararlı maddeyle de mücadele ediyoruz. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde alkol tüketimiyle ilgili bir kanun çıkardık. Tıpkı sigarayla ilgili kanunda olduğu gibi, bu konuda da birtakım çevreler ayağa kalktılar. Düzenlemenin esasıyla ilgisi olmayan, yalan-yanlış pek çok argümanla kamuoyunu etkilemeye ve bu suretle bize saldırmaya çalışıyorlar. Biz alkolü mü yasakladık? Hayır. Sadece biz bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Ne dedik? Bir, okullara 100 metre mesafede açık veya kapalı alkol satışı olmayacak. Bir diğeri, aynı şekilde camilere, mabetlere 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak. Aslında bu bizden önceki dönemlerde de vardı ama bu kadar kararlı değildi. Bir başka adım, dedik ki bundan böyle alkol satışı saat 22.00 ile 06.00 saatlerinde yapılamayacak. Başka, karayollarında, benzin istasyonlarında alkol satışı yapılamayacak. Böyle bir şey olur mu? ya yolda giderken adam ya gidiyor orada içiyor veya oradan alıyor yine yolda devam ederken… Aynı şekilde belli bir yaşın altında olanlara alkol satışı yapılamayacak, buna benzer birçok şeyler... Ancak dediğim gibi bir çerçeve çiziyoruz, yoksa bir yasak falan, burada tamamen kaldırmak, şu bu öyle bir şey söz konusu değil."

"Bizim için esas olan milletimizin tamamının menfaatidir"

Erdoğan, bu konunun farklı yerlere çekildiğini ve ifadelerinden esinlenenlerin de olduğunu dile getirerek, "Bu şekilde yetişecekler. Bir şeyde Başbakan konuşuyorsa ondan bir şeyler alması gerekiyor. Böyle bir şeyler de aldıkları için memnunum, gündem oluşuyor çünkü. Bu da bizi tabii geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe doğru taşıyor. Bir Başbakan gündem oluşturamıyorsa zaten bu görevde de bulunmasın. Gündemin oluşması lazım. Hiç kimse kusura bakmasın bizim için esas olan milletimizin tamamının menfaatidir, gelecek nesillerin tamamının menfaatidir. Çünkü biz geleceğe yönelik sağlıklı bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Sırf birilerinin keyfi bozulacak diye milletimizin tamamının sağlığını, geleceğini korumaya yönelik adımlar atmaktan geri durmayacağımızı herkesin bilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Dünya Tütünsüz Günü'nü kutlayarak, Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı ve 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalara destek olan herkese, Yeşilay ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan ile uluslararası kuruluşlara teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan'a ödüller

DSÖ Genel Direktörü Chan, konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a DSÖ'nün "Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü"nü takdim etti.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Başkanı Charles Stokes da Erdoğan'a, "Küresel Tütün Kontrolü Başarı Ödülü"nü sundu.

- İstanbul

Kaynak: AA / Politika
title
Close