Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

DTP de Venedik Kriterlerine Sarılacak

DTP de Venedik Kriterlerine Sarılacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Partisi, Kapatma Davasıyla İlgili Sözlü Savunmasını 16 Eylül Salı Günü Yapacak. DTP'nin Sözlü Savunmasını Genel Başkan Ahmet Türk Yapacak.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), kapatma davasıyla ilgili sözlü savunmasını 16 Eylül Salı günü yapacak. DTP'nin sözlü savunmasını Genel Başkan Ahmet Türk yapacak. Türk'ün yanı sıra savunma ekibinde Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile avukatlar Bahri Beler ve Mebuse Tekay da yer alıyor. Sözlü savunmada, DTP'nin 22 Temmuz seçimlerinden sonra Türkiye'nin 4'ncü büyük partisi olduğu vurgulanacak ve "DTP'yi kapatmak Kürt Sorununda çözümsüzlükte ısrardır" denilecek. DTP de sözlü savunmasında, AKP'nin yolundan gidecek ve Venedik kriterlerini gündeme getirecek.

DTP kapatma davasında geri sayım sürüyor. Yaz aylarını Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı sözlü savunma için çalışarak geçiren DTP, savunmasını 16 Eylül Salı günü yapmaya hazırlanıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP hakkındaki kapatma davasının gerekçesini, "ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağında' olduğu ve eylemlerin devletin bağımsızlığına aykırılık oluşturduğu gerekçesine dayandırmıştı. AKP ve Hak-Par'ın kapatılmaması ile umutlanan DTP'nin sözlü savunmasının temelini ise yine AKP'nin de sıkça dile getirdiği Venedik kriterleri ile "şiddete karışmayan partilerin kapatılmaması" gerektiği görüşü oluşturacak.

-TÜRK, SAVUNMA YAPACAK-

Kapatılma davasının açılmasıyla yoğun bir hazırlık yapan DTP, sözlü savunmanın Genel Başkan Ahmet Türk tarafından yapılmasını kararlaştırdı. Batman Milletvekili Bengi Yıldız başkanlığındaki bir komisyon tarafından hazırlanan sözlü savunma ekibinde Türk'ün yanı sıra Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile parti avukatları Bahri Belen ve Mebuse Tekay da bulunuyor.

-"DTP'Yİ KAPATMAK KÜRT SORUNUNU ŞİDDET ORTAMINA SÜRÜKLER"-

Sözlü savunmada DTP'nin demokrasinin teminatı olduğu ve kapatılamayacağı dile getirilecek. 2005 yılında kurulan DTP'nin toplumcu bir siyaseti benimsediği, 22 Temmuz seçimlerinden sonra Türkiye'nin 4'ncü büyük partisi olduğu, Türkiye'nin son 30 yıllık siyasi tarihine damgasını vuran Kürt sorununa yaklaşımıyla diğer siyasi partilerden farkını ortaya koyduğu ifade edilecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, Venedik kriterlerine vurgu yapılacak olan sözlü savunmada, Türkiye'nin kapatılan siyasi partiler mezarlığına dönüştüğü de kaydedilecek.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, DTP'nin sözlü savunmasının temelini şu görüşler oluşturacak:

"-Kapatma kararı çoğulcu demokrasilerin ilkeleriyle çelişir.

-DTP'nin kapatılması düşünce ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alınması anlamına gelir. İddianameye konu olan 141 eylemin 129'u yani yüzde 93'ü düşünce açıklama özgürlüğü ile ilgilidir.

-DTP Türkiye'nin demokratikleşmesine yönelik politikaları olan tek partidir. DTP'yi kapatmak Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde göstermelik olmayan her türlü girişime set çekmek anlamına gelecektir.

-DTP'yi kapatmak Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrardır.

-DTP sorunların çözümünü parlamentoda arayan bir partidir. Kürtlerin meşru taleplerini dile getiren, Meclis'i bir çözüm yeri olarak gören bir partiyi kapatmak, çözümsüzlüğe ve farklı yollara kapı aralar. Bu tercih edilmemelidir.

-DTP bölücü değil birleştirici bir partidir. DTP, tekçi zihniyetin ürünü olan "Türklük' temelli bir ulus yerine Türkiye ulusundan yana olduğu için bölücülükle suçlanmaktadır. Oysa İsviçre, İspanya, ABD gibi birçok ülkede bir dizi dil, kültür, etnik kimliğin varlığı tek bir İsviçre, İspanya, ABD ulusundan söz etmeyi engellemiyorsa, bu tür farklılıkları bir zenginlik olarak kabul etmek bir Türkiye ulusundan söz etmeyi de engellemez. Asıl bölücüler üniter devlet içinde barışçıl çözüm arayan DTP'yi kapatmak isteyenlerdir.

-DTP yayılmacı, saldırgan devlet politikalarına karşı çıkan tek partidir. Savaşlar ve savaş karşısında takınılan tutum siyasi partilerin barış konusundaki samimiyetlerinin sınandığı bir turnusol kağıdıdır.

-DTP'nin demokratik özerklik projesi siyasetin demokratikleşmesinin koşulları arasındadır. DTP savunduğu demokratik özerklik nedeniyle de bölücülükle suçlanmaktadır. Oysa DTP bu projeyi toplumsal demokrasinin gelişmesi için önermektedir. Türkiye'nin katı, merkeziyetçi, bürokratik hantal yapısını aşarak 20-25 özerk bölgenin oluşturulması anlamına gelen demokratik özerklik esas olarak yerel yönetimlerin söz, yetki ve karar sahibi olmasını sağlayacaktır. Kürt sorunun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi ise bu açılımdan geçmektedir.

-DTP Avrupa Birliği'nden ve Kopenhag Kriterleri'nden yanadır. DTP bugüne dek siyasal yaşamda Avrupa Birliği standartlarının yakalanmasının savunucusu olmuş, parti kapatma kararlarının Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini zorlaştıracağını ileri sürmüştür. Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bugüne kadar Anayasa Mahkemesi'nin aldığı parti kapatma kararlarının biri hariç tamamını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bir ihlali olarak kabul etmiştir.

-DTP'yi kapatma davası bir sınavdır. Sadece Türkiye sınırları içinde değil uluslararası düzlemde de halkların insanca özgür yaşamasından yana olan, Kürtleri uluslararası çıkarların kurbanı yapan politikalara karşı duran herkes DTP'yi koruma ve yaşatma mücadelesine dahil olmalıdır. "

-SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?-

DTP'nin 16 Eylül'de yapacağı sözlü savunmasının ardından Anayasa Mahkemesi raportörü davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak. Raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

DTP hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlisi heyete katılacak. Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. (ANKA)

(EG-YG/ZG)

Kaynak: ANKA / Politika
title