Dokunulmazlık" Teklifi, TBMM Genel Kurulunda
TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor.
TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor.
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını ilişkin teklifin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak gizli oylamasına geçildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifin 1. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, AK Parti milletvekilleri Orhan Miroğlu, Beşir Atalay, Yasin Aktay'ın yaptıkları bazı konuşmalarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığı ve fezlekeleri olup olmadığı sorusuna karşı Bozdağ, Beşir Atalay'ın kendisine atfen söylenen sözle ilgili "benim böyle bir sözüm yoktur" şeklinde bir not gönderdiğini bildirdi.
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bir takım yerlerden tekrar edilerek sanki söylenmiş gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor. Diğer isimlerle ilgili bu sözler söylenmiş mi söylenmemiş mi benim buna dair bilgim yok. Onlarla ilgili bir incelme yapmadan değerlendirme yapmam yanlış olur. Sayın Atalay kendisi 'benim böyle bir açıklamam yok' diyor ama ısrarla sanki varmış gibi tekrarlanması doğru bir yaklaşım değil. Biz savcı veya hakim değiliz. Arkadaşlarımız ne söylediklerini, söylemediklerini gayet iyi biliyorlar. Kendilerini savunacak güçtedir. İsmi geçen arkadaşlarımızın her birisinin bu millete, devlete sadakatleri, hizmetleri, yaptıkları ortadadır. Onları terör örgütü destekçisi, onlara şirin yaklaşan kişiler olarak takdim etmek son derece yakışıksız durumdur, kabul edilemez bir yaklaşımdır, çok da büyük saygısızlıktır."
Fezlekelerin Cumhuriyet savcıları tarafından suç ihbarı, şikayet ya da resen başlatılan soruşturmalar sonucu hazırlandığını belirten Bozdağ, Türkiye'nin dört bir yanından gelen dosyalar olduğunu vurguladı.
Bozdağ, "AK Parti ile diğer partilerde farklılık olması; sanki iktidar bunu yapıyormuş gibi bir algı oluşturmaya hak vermez. Çünkü iktidarın böyle bir yetkisi, imkanı yok, böyle bir şey yapması da söz konusu değildir. Bu partimize ve hükümetimize yönelik bir iftiradır. Buna şöyle bakmak lazım; AK Parti içinde kanunlara uyma konusunda daha büyük hassasiyet, özen gösteriliyor. Suç işlememe, suça karışmama, suçlularla birlikte olmama konusunda büyük hassasiyet var. Neden AK Parti'lilerle ilgili şikayet yok? Onlarla ilgili şikayetler var da atlanıyor mu? Buna ilişkin bir şey varsa ortaya konsun. AK Parti ile ilgili böyle örnekleri gösterme imkanı yoktur." diye konuştu.
Bozdağ, siyasette temiz dil kullanma ve birbirini anlayarak konuşmanın önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Toplumun önünde insanlarız. Dilimiz, üslubumuz düzgün olursa meramımızı daha iyi anlatırız. Konuşurken hakaret ve küfür yaparak konuşmayı fikri acziyetin ifadesi olarak görürüm. Bir sayın genel başkanının konuşması...Kılıçdaroğlu'nun bugün konuşmasını, Allah için vicdanınıza dönüp sorun, bir genel başkanına yakışan konuşma mıdır? Şerefli, namuslu, haysiyetli bir insana yakışan konuşma mıdır? Ayıptır. Edep, edep edep... Başka bir şey demiyorum."
CHP'li milletvekilleri, Bozdağ'ın sözlerine, sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.
-Aslanoğlu, ölümünün ikinci yıl dönümünde anıldı
Eski CHP Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ölümünün ikinci yıl dönümünde Genel Kurulda milletvekilleri tarafından anıldı.
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Grubu'nun Aslanoğlu anısına kürsü arkasında kayısı ikramı yaptığını belirterek, kendisini rahmetle andıklarını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, diğer gruplardan milletvekillerinin Aslanoğlu hakkında iyi dileklerini ilettiğini belirterek, bundan mutlu olduklarını bildirdi. Özel, Aslanoğlu'nun, partiler arasında diyalog, siyasette uzlaşma sanatının, ülke hayrına birleşmenin örneği olduğunu ifade ederek, partilere verdiği sözlerin kayıtsız şartsız tutulmasının önemini kendisinden öğrendiklerini kaydetti.
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da yerlerinden söz alarak Aslanoğlu'nu andı.
Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerinde görüşmeler tamamlanarak, gizli oylamasına geçildi.