Haberler

Diyarbakır'da Müzakere ve Taraflar Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eğitimde Ortak Çözümler Derneği ile Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen ortak panele Türkiye'nin 40 ayrı linden 50 üniversite öğrencileri katıldı."Üniversiteli Gençler Mezopotamyada Buluşuyor" isimli panelin...

Eğitimde Ortak Çözümler Derneği ile Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen ortak panele Türkiye'nin 40 ayrı linden 50 üniversite öğrencileri katıldı.

"Üniversiteli Gençler Mezopotamyada Buluşuyor" isimli panelin moderatörlüğünü M. Emin Aktar yaptı. Maya Arakon, İsmail Beşikçi, Büşra Ersanlı, Ayşe Betül Çelik ve geçtiğimiz aylarda serbest bırakılan KCK tutuklusu Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde müzakere ve müzakerenin tarafları masaya yatırıldı. Problemlerin çözümünde kadınların rölünü anlatan Büşra Ersanlı bu kavgada en çok kadınların acı çektiğini söyledi. En çok acıyı çekenin sürece en iyi destek ve katkıyı sunacağını aktaran Ersanlı, kadınların bu sürece en iyi desteği sunacağına inandığını ve kadınların bu sreçten uzak tutulmaması gerektiğini ifade etti. Ardından söz alan Maya Arakon, sürecin en iyi tarafının şu anda silahların susmuş olması olduğunu aktararak, sadece silahların susmasının yetersiz olduğunu ifade etti. Arakon, "Sürecin en önemli durumu şu anda silahların susmuş olması fakat bu yetmeyecek. Elimizde dönemsel bir siyasi projenin olması olması gerekiyor. Silahları bırakıldıktan sonra ne olur sorusuna cevap veremezsek sıkıntı olur. Bunun cevabını verebilmek gerekiyor. Kuzey İrlanda sürecindeki görüşmeler yaklaşık 15 sene sürmüştür. Sürecin iki üç ay gibi bir sürede bitecekmiş gibi halka yansıtılması ileride çok büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu öyle kolay değildir. Bunun bitmesi yıllar alabilir" diye konuştu.

Arakon'un ardından söz alan İsmail Beşikçi ise, Kürt sorunun çözümünün demokratikleşme ile olmadığını belirterek, Kürtlerin kendi kendini yönetim hakkını istemeleri gerektiğini söyledi. İsrail'in Türkiye'den daha demokratik bir ülke olduğunu savunan Beşikçi, İsrail'in kurulduğu günden beri Arapça ders ve okulların açılmasına karşı olmadığını kaydetti. Tüm bunlara rağmen İsrail'in hala Filistin sorununu çözemediğini aktaran Beşikçi, "Demekki demokratikleşme ile sorunlar çözülmüyor" ifadesini kullandı.

Toplantı verilen aranın ardından devam ediyor. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close