Diyar-ı Bekir" AK Parti ile Şifa Buldu
ANKARA (İHA) – AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, hemen her alanda kaderine terk edilen Diyarbakır’a AK Parti iktidarı döneminde hak ettiği yatırımların yapıldığını belirterek, "Bir dönem sadece üç ambulansa layık görülen Diyarbakır’da bugün uçak ve helikopter ambulanslar 24 saat vatandaşımıza hizmet veriyor" dedi.
ANKARA (İHA) – AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, hemen her alanda kaderine terk edilen Diyarbakır'a AK Parti iktidarı döneminde hak ettiği yatırımların yapıldığını belirterek, "Bir dönem sadece üç ambulansa layık görülen Diyarbakır'da bugün uçak ve helikopter ambulanslar 24 saat vatandaşımıza hizmet veriyor" dedi.
AK Partili İçten, AK Parti iktidarıyla birlikte sağlık alanında devrim niteliğinde çalışmalara imza attıklarını, Diyarbakır'a Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlık yatırımının AK Parti döneminde yapıldığını belirtti. Türkiye'nin koruyucu, önleyici ve acil sağlık hizmetlerinde dünyaya örnek olan bir başarı elde ettiğini kaydeden İçten, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi yetkili bir kurumun bunu tescilleyerek başka ülkelere model olarak gösterdiğini hatırlattı. AK Parti iktidarından önce Türkiye'deki sağlık hizmet anlayışına dikkat çeken İçten, "Hastane masrafları ödenemediği için ölülerin morgda tutulduğu, ambulans olmadığı için hastaların elden ele taşındığı, ilaç için sabah namazından sonra kuyruğa girildiği bir manzara vardı. Şükürler olsun ki 13 yıllık iktidarımız döneminde bu duruma neşter vurduk ve sağlık hizmetimize modern bir anlayış getirdik" ifadelerini kullandı.
"DİYARBAKIR'IN SADECE 3 AMBULANSI VARDI"
Diyarbakır'a Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlık yatırımlarının AK Parti döneminde yapıldığını vurgulayan İçten, şunları kaydetti:
"Hemen her alanda kaderine terk edilen Diyarbakır'a AK Parti iktidarı döneminde hak ettiği yatırımlar yapıldı. Bunların başında sağlık hizmeti geliyor. Diyarbakır'ın 4 bin 704 olan sağlık insan gücü bizim dönemimizde 14 bin 378'e çıktı. Böylece sağlık insan gücü yüzde 205 oranında arttı. 2002'de Diyarbakır gibi bir şehirde sadece 3 ambulans vardı. Şimdi ise bu sayı 78 oldu. Yine 2002 yılında 2 olan 112 istasyon sayısını 52'ye çıkardık. Söz konusu üç ambulans ile taşınan hasta sayısı 3 bin iken, bugün taşınan hastası sayısı 108 bindir. Bu rakamlar, aynı zamanda iktidar olmadan önce verdiğimiz sözleri yerine getirdiğimizin de kanıtıdır."
"HAVA AMBULANSLARI BİN 355 HASTA TAŞIDI"
2009 yılında helikopter, 2010'da ise uçak ambulansların Türkiye genelinde hizmet vermeye başladığını anlatan İçten, söz konusu tarihlerden bu yana hava ambulanslarıyla Diyarbakır'dan farklı bölgelere bin 355 hasta transferinin yapıldığını söyledi. İçten, "Bir dönem sadece 3 ambulansa layık görülen Diyarbakır'da bugün uçak ve helikopter ambulanslar 24 saat vatandaşımıza hizmet veriyor" dedi.
İçten, ayrıca üç 4X4 kar paletli, iki 4 sedyeli, bir tane de yoğun bakım ve obez ambulansı ile 1 motosiklet ambulans olmak üzere 9 özel donanımlı aracın bulunduğunu açıkladı. Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'ne (UMKE) sahip olduğunu belirten İçten, bu gelişmenin Diyarbakır'a da yansıdığını aktardı. İçten, ildeki UMKE'de 15'i doktor olmak üzere 127 personelin bulunduğunu kaydetti. Birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında Diyarbakır'da 420 aile hekiminin görev yaptığını ifade eden İçten, 2002 yılında il genelinde yüzde 70 olan aşılama oranının yüzde 97'ye çıktığını, binde 38 olan bebek ölüm hızının ise binde 13'e düştüğünü ifade etti.
3 BİN VATANDAŞA EVDE SAĞLIK HİZMETİ
İhtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan sosyal yardımın yanı sıra evde sağlık hizmetinin de verildiğini hatırlatan İçten, bu kapsamda bugüne kadar Diyarbakır'da 3 bin 337 vatandaşa evde sağlık hizmeti sunulduğu bilgisini verdi. İçten, şu an için 2 bin 144 kişinin aktif olarak bu hizmetten yararlanmaya devam ettiğinin söyledi. Diyarbakır'ın yıllardan beri arzuladığı hastane sağlık hizmetlerinin özel hastane konforunda sunulduğunu anlatan İçten, bu çalışmaları şöyle açıkladı:
"2002 yılında Diyarbakır'daki kamu hastanelerinde muayene olan hasta sayısı 1 milyon 800 bin kişiyken, bu rakam 2014 yılı için 8 milyon 700 bini buldu. 2002'de bin 933 olan yatak sayısı, bugün için 4 bin 269'dur. 159 olan erişkin yoğun bakım yatak sayısı 349'dur. 57 olan yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı 279'a çıktı. 2 olan MR sayısı 11 oldu."
HASTANE YAPIMINDA REKOR
Diyarbakır'da hizmete açılan sağlık kuruluşları hakkında da bilgi veren İçten, şunları söyledi:
"İktidara gelir gelmez fiziki donanım ve alt yapı alanında iyileştirme yaptık. Bu kapsamda 400 yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 150 yataklı Ergani Devlet Hastanesi, 18 yataklı Bismil Tepe İlçe Entegre Hastanesi ile Bismil Çeltikli Sağlık Ocağı, Merkez Köprübaşı Sağlık Ocağı, Kocaköy Çaytepe Sağlık Ocağı, Ergani Bereketli Sağlık Ocağı, Silvan Merkez 1 Nolu Sağlık Ocağı, Merkez Satı Sağlık Ocağı, Bismil 3 Nolu Sağlık Ocağı, Kulp Yayık Sağlık Ocağı, Silvan Merkez 4 Nolu Sağlık Ocağı, Bağlar İskanevleri 2 Nolu Sağlık Ocağı, Çölgüzeli Sağlık Ocağı, Çınar Ortaşar Sağlık Ocağı, Ergani Şirinevler Sağlık Ocağı, Hani 10 daireli lojman yapımı ile Devlet Hastanesi helikopter pistini hizmete açtık."
Yapımı devam eden sağlık kuruluşları hakkında da bilgi veren İçten, "100 yataklı Bismil Devlet Hastanesi, 60 ünitelik Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 25 yataklı Çınar Devlet Hastanesi, 10 yataklı Kocaköy Devlet Hastanesi, 10 yataklı Hazro Devlet Hastanesi ile Yanık Ünitesi ve Acil Servis Revizyon çalışmaları devam ediyor. Söz konusu bu tesisleri de yakın bir zaman sonra vatandaşlarımızın hizmetine açacağız" dedi.
"KENDİMİZİ YAPTIKLARIMIZLA SINIRLAMADIK"
AK Parti olarak hizmet noktasında kendilerini hiçbir zaman yaptıklarıyla sınırlamadıklarının altını çizen İçten, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şükürler olsun ki bugüne kadar kendimizi yaptıklarımızla sınırlamadık. Bilakis yaptıklarımızı yapacaklarımız için bir basamak edip hizmet noktasında daha üst seviyeye çıkmanın mücadelesini veriyoruz." - ANKARA