Dışişleri'nden "Interpol" Açıklaması
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal'dan, Interpol'ün Haşimi kararına net yanıt.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpol'ün yayınladığı kırmızı bültenle ilgili, "Interpol tarafından yayınlanmış olan bu kırmızı bülten esasen bir üye ülkenin verdiği bir bilgi üstüne, Interpol'ün bu bilgiyi diğer ülkelerle paylaşmasıdır. Dolayısıyla bu bir uluslararası tutuklama kararı değildir" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı'nın kırmızı bülten çıkartmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Interpol tarafından yayınlanmış olan bu kırmızı bülten esasen bir üye ülkenin verdiği bir bilgi üstüne, Interpol'ün bu bilgiyi diğer ülkelerle paylaşmasıdır. Dolayısıyla bu bir uluslararası tutuklama kararı değildir. Zaten Interpol'ün bu konuda ilgili ülkeden veya üye ülkelerden bir tutuklama ya da iade talep etmesi yetkisi de yoktur. Bu çerçevede Interpol'ün yaptığı işlem esasen üye ülkeleri üye bir ülkenin talebi üzerine durum hakkında bilgilendirmektir. Burada bir anlamda Interpol bu konuda yapılacak işlemleri, adımları üye ülkelerin takdirine de bırakmaktadır" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer üst düzey yetkililerin bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalara ekleyecek bir söz olmadığını vurgulayan Ünal, Haşimi hakkında daha önceden bir iade talebi olup olmadığının sorulması üzerine ise, "Bize ulaşmış bir iade talebi yok şu anda" şeklinde konuştu.
Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ'ın Haşimi'nin iade edilmemesinin Türkiye-Irak ilişkilerini olumsuz etkileyeceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ünal, Haşimi'nin iadesi konusunun esasen Interpol tarafından duyurulmuş bir husus olduğunu kaydederek, "Ancak burada bizim Irak'a ilişkin beklentilerimiz ve politikamız nettir. Bizim Irak politikamız ilk günden beri açık ve net, herkes tarafından biliniyor. Türkiye, Irak'ın iç işlerine karışmamaktadır. Başka bir gizli gündemi, ikinci gündemi de yoktur. Irak'taki gelişmeleri tüm uluslararası aktörler, tüm bölge ülkeleri ve tüm komşu ülkeler gibi biz de yakından izlemeye devam edeceğiz. Bu da zaten herhalde komşu ülkelerin Irak'ın istikrarı, refahı ve barışına verdiği önemin bir göstergesidir. Biz de Irak'ın istikrarına önem verdiğimiz için Irak hükümeti başta olmak üzere bu ülkedeki tüm siyasi taraflarla görüşmeleri sürdüreceğiz" karşılığını verdi.
Bir başka soru üzerine, Haşimi'nin sığınma talebi bulunmadığını belirten Ünal, Haşimi'nin halen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğunu hatırlatarak, Haşimi buradayken dahi Maliki'nin özel temsilcisi ile görüşmeler yapıldığını ancak bildiği kadarıyla siyasi düzeyde bir temas olmadığını söyledi.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Barzani'nin Türkiye'nin Kerkük konusundaki tutumunun değiştiği yönündeki sözleri ile ilgili bir soru üzerine, Kerkük özeli ve Irak genelindeki tutumlarının başından beri net olduğunu kaydeden Ünal, Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliğini her zaman savunduklarını ve her zaman da savunacaklarını belirterek, "Kerkük'ün özel bir konumu olduğu açıktır, bu nedenle Irak içinde bu özel duruma uygun şekilde bir konumunun bulunması gerekir. Bu konudaki tutumumuzda bir değişiklik yok" şeklinde konuştu.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani'nin yapması beklenen ziyaretle ilgili bir soru üzerine Ünal, ziyaretle ilgili henüz kesinleşmiş bir tarih bulunmadığını ifade etti. - ANKARA