Dikili'de Gezi Ruhu
İzmir'in Dikili İlçesi Belediyesi'nin düzenlediği söyleşiye katılan konuşmacıların, Atatürk Meydanı'nda kurulan sahneye, ellerinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çıkan Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarıyla...
İzmir'in Dikili İlçesi Belediyesi'nin düzenlediği söyleşiye katılan konuşmacıların, Atatürk Meydanı'nda kurulan sahneye, ellerinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çıkan Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarıyla çıkmaları, yaklaşık 2 bin izleyen tarafından alkışlarla karşılandı.
Söyleşiye, gazeteci yazar Uğur Dündar, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve Aliağa'nın eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiye katılanlar sahneye Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşamlarını yitiren Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük ve Mehmet Ayvalıtaş'ın fotoğraflarıyla çıkmaları, büyük alkış aldı. Atatürk Meydanı'nı dolduran yaklaşık 2 bin kişi 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Her yer Dikili, her yer direniş' sloganları attı.
Konuşmasında basın özgürlüğünün kısıtlandığına vurgulayan Uğur Dündar, bir çok gezetecinin kıyıma uğradını söyledi. Özgürlüğünü teslim etmesinin mümkün olamayacağını belirten Dündar, Gezi Parkı direnişlerine de değinerek, "Direnişler sırasında açılan pankartlarda yazılanlar, atılan sloganlar dünya mizah şaheserleri arasında yer alacak. Bu inanılmaz yaratıcılığa sahip gençler, dış dünyanın felaketlerle, ağlayan sızlayan insanlarla tanıdığı Türkiye imajını birden bire son derece çağdaş bir fotoğrafla değiştirdi. Bu değerli gençleri yetiştiren başta sevgili anneler olmak üzere, ailelerini yürekten kutluyorum" diye konuştu.
Dikili'nin 12 Eylül 1980'de cuntasının acımasızca ezdiği gençliğin direnme ruhunu bulduğu, yan yana geldiği, soluk aldığı bir ilçe olduğunu belirten Atilla Sertel ise, "Dikili insanları da çağdaş, nitelikli, kimlikli ve yaşamının her döneminde aynı çizgide durabilen saygıdeğer insanlardır. Dikili denince akla barış gelir, Türk-Yunan dostluğu gelir" dedi.
Aliağa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü de Dikili'nin öteden beri gerek İzmir politikasında, gerek Türkiye politikasında ayrı bir yeri olduğunu o nedenle de iktidarlar tarafından bazı uygulamalara maruz kaldığını söyledi.
Söyleşinin sonunda, Dikili Belediye Başkanlığı görevinden alınan ve halen iadesini bekleyen CHP'li Osman Özgüven, Uğur Dündar, Atilla Sertel ve Hakkı Ülkü'ye, Dikili'nin simgesi haline gelen Olof Palme Barış Anıtı'nın mini maketini vererek teşekkür etti. - İzmir